Kraj email vidžeta za Blogger/Blogspot (i kako ga ukloniti) - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Kraj email vidžeta za Blogger/Blogspot (i kako ga ukloniti)

Jedna od pogodnosti Blogger/Blogspot platforme je bila i njena integracija sa FeedBurner servisom. Između ostalog, ovaj servis je omogućavao korisnicima Blogger platforme da se automatski pošalju mejlovi čitaocima o novim tekstovima.

Međutim, ovih dana je svi aktivne korisnike bloggera neprijatno iznenadila poruka u kontrolnoj tabli. U ovom obaveštenju jasno stoji da se u julu ove godine ukida automatsko slanje mejlova pratiocima.

Ovo obaveštenje izgleda ovako:

Ovo su prilično loše vesti, mada ne i neočekivane.

Ukidanje svih korisnih opcija FeedBurner-a

FeedBurner je u početku bio moćan servis. Najviše se proslavio time što ste u svoje feed-ove mogli da postavite AdSense ili neke druge reklame. Ukidanje te opcije pre desetak godina je izazvalo veliko razočarenje njegovih korisnika. Čak i na ovom blogu postoji tekst iz davne 2014g. o tome.

Iako sam tada još bio pod lošim utiskom o ovom servisu, dao sam mu još jednu šansu. Ipak se pomoću njega mogao, bez neke muke i većih podešavanja, poslati automatski tvit i email. Međutim, pre par godina je prekinuta integracija Twitter-a i FeedBurner-a, tako da je još jedna korisna funkcionalnost jednostavno iščezla.

Na kraju, u ovoj 2021g. dolazimo i do ukidanja onoga za šta se ovaj servis najviše i koristio - automatskog slanja mejlova. Da stvar bude još gora - FeedBurner je duboko integrisan u Blogger platformu.

Šta znači ukidanje slanja automatskih mejlova za Blogger/Blogspot korisnike?

Ovakvim potezom, svi korisnici Blogger-a gube mogućnost direktne komunikacije sa svojim čitaocima putem elektronske pošte. Manje poslatih mejlova znači i manje poseta. Manje poseta znači i manji rejting.

Treba naglasiti da će FeedBurner feed-ovi biti podržani i ubuduće, ali ih Vi, ovog puta morate povezati sa nekim alternativnim servisom za masovno slanje automatskih mejlova.

Za Blogger korisnike ovo znači samo jedno: možete ukloniti vidžet za "imejl pretplatu" (tako su ga preveli, šta da im radim 😀) jer je on u ovom trenutku beskoristan - FeedBurner više ne prima zahteve za praćenje putem imejla. Razlog za to je priprema za gašenje ove opcije.

Uklanjanje vidžeta

Iskreno govoreći, ovaj dodatak mi je bio veoma drag. Čitaoci koji duže vremena prate ovaj blog se možda i sećaju da sam se sa njim na neki način igrao, ali i prilagođavao ga još jednoj nameni.

Korisnici koji koriste starije Blogger šablone za izgled to mogu jednostavno uraditi tako što odu na karticu "Izgled" i tamo pronađu vidžet "Praćenje imejlom". 

Tu je potrebno da kliknu na ikonu olovkice sa desne strame i otvoriće im se prozorčić na kom treba da kliknu na dugme u donjem desnom uglu sa nazivom "Ukloni".

Zatim u donjem desnom uglu ekrana treba kliknuti na ikonicu sa izgledom flopi diska (🖫) kako bi se sačuvala promena rasporeda dodataka na blogu.

Da stvar nije tako jednostavna za korisnike koji koriste nove i responzivne šablone izgleda govori i bug koji će primetiti ako na ovaj način pokušaju da uklone ovaj dodatak.

Naime, praćenje imejlom je duboko integrisan u sam kȏd koji definiše izgled bloga. Iz tog razloga bi njegovim uklanjanjem bile poremećene i neke druge funkcionalnosti koje su dodate na takav blog. Korisnici koji koriste takve teme, ne mogu ukloniti ovaj dodatak, ali ga zato mogu sakriti.

To će uraditi tako što će otići na karticu "Tema" i tamo kliknuti na dugme "Prilagodi":

Otvoriće im se prozor za prilagođavanje teme. Sa njegove leve strane treba pronaći padajuću listu sa nazivom "Gadžeti" i tu kliknuti na strelicu koja pokazuje prema dole:

Otvoriće se spisak svih gadžeta koji se nalaze na blogu. u njemu potražite vidžet praćenje imejlom i prevucite prekidač prema levo, kako bi ste ga isključili (prekidač će umesto zelene, postati sive boje):

Zatim u donjem desnom uglu ekrana treba kliknuti na ikonicu sa izgledom flopi diska (🖫) kako bi se sačuvala promena izgleda bloga.

Kojim putem dalje?

Interesantna činjenica je da se u celoj ovoj pometnji ne govori o mogućnosti Blogger-a da administrator iz svoje kontrolne table (kartica "Podešavanja") unošenjem neke email adrese pozove čitaoce da primaju obaveštenja o novim tekstovima. Budući da je i ova opcija povezana sa FeedBurner-om, pretpostavljam da će biti uklonjena zajedno sa imejl gedžetom u julu ove godine.

Ono što autori koji objavljuju svoj sadržaj na Blogger platformi sada treba da urade je preuzimanje email adresa pratioca na svoj računar. Ovu datoteku , zbog zakona o zaštiti privatnosti, dobro čuvajte i nemojte da je delite/pokazujete drugim licima ili preduzećima.

Instrukcije kako da preuzmete ovu datoteku na svoj računar možete pročitati na linku ispod:

Nakon ovoga je potrebno da se dobro raspitate i proučite neke od alternativnih servisa iste namene. Ono što je bitno je njihova cena (postoje i besplatne verzije), broj email adresa na koji možete slati automatsku poštu (često su besplatni servisi ograničeni na par stotina adresa), da nije na nekoj spam ili crnoj listi (ne želite da Vaše novosti završe u spam folderu ili neželjenoj pošti), da li je siguran (ne želite da šaljete viruse svojim čitaocima) i da li servis ispunjava neke zakonske odredbe (GDPR i sl).

Sem toga dobro obratite pažnju da li neki servis plasira svoje reklame osobama kojima želite da šaljete novosti. Oni će svoj "besplatan" servis naplatiti na neki način (i to nije loše). Loše je to što će Vaši pratioci možda biti iznenađeni (poneki i uplašeni) sa nekom opskurnom reklamom za, na primer, lek protiv čukljeva, proširene prostate ili hemoroida. Možda i nečim mnogo gorim a da pri tom Vi nemate uticaj na taj deo sadržaja koji plasirate.

Kada ste se dobro raspitali i izabrali servis koji želite da koristite, sve što treba da uradite je da ga povežete sa feed-om svog blloga a zatim i importujete ovaj fajl sa spiskom mejl adresa na odgovarajuće mesto.

Nakon toga će svaki korisnik iz spiska imejlova, dobiti poruku da li (ponovo) želi da zaprati Vaš sadržaj.

Očekujte da će neki biti iznenađeni ovakvom porukom, neki će je ignorisati i sl. U svakom slučaju - neće svi prihvatiti ovaj Vaš poziv, tako da ćete sigurno izgubiti jedan broj imejl pratioca.

I ovo poslednje je najgora posledica gašenja FeedBurnerovog servisa za automatsko slanje masovnih imejl poruka.

Kakvi su Vaši zaključci? Za koji alternativni servis ste se opredelili?

Pišite nam u komentarima.

Постави коментар

4 Коментари

  1. Pozdrav Igore, odličan članak! Možda bih predložila da pogledate https://www.feedburner-alternatives.com/, gdje možete vidjeti overview Feedburnerovih alternativa. Možda nekom pomogne u budućnosti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nina, hvala na komentaru i linku ka sajtu sa alternativama. Za buduće čitaoce, predložio bih još jedan link na kome mogu da se informišu: link.

      Избриши
  2. Ko zna zašto je to dobro. U principu, može nas aktivirati da šaljemo prilagođenije i zanimljivije email-ove korisnicima i tako eventualno povećamo čitanost i poboljšamo korisničko iskustvo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je jedna od solucija.
      Za takav, mnogo prisniji odnos sa pratiocima postoje rešenja.
      Pogledajte Revue (imam draft teksta o njemu još iz februara, kada sam počeo i da testiram ovaj servis).
      Ali, manjkavost je nedostatak automatike.
      Pisati tekst na blogu, a zatim i pisati mejl uz linkovanje postova traži i dodatno vreme i angažovanje.
      Nisu svi spremni za taj dodatni napor.

      Избриши

Pokažite nam šta mislite o ovome!