Kako preuzeti email adrese subscriber-a u FeedBurner-u? - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Kako preuzeti email adrese subscriber-a u FeedBurner-u?

Za potrebe novog teksta, ovo je ažurirano: 15. april 2021g. - reformatiran, dodati tagovi, opis za web pretragu, opsečene slike (privatnost), popravljeni linkovi, dodat deo teksta i podnaslov, ispravljene su neke gramatičke greške.

FeedBurner je popularan Google-ov servis za menadžment web feed-ova i automatsko slanje e-poruka o novostima na određenoj web lokaciji.

Svoju popularnost je stekao tako što je njegovim korisnicima omogućavao da, zajedno sa sadržajem  poruke pošalju i reklame svojim sabskrajberima. Ovo je bio lep način da se od objavljivanja web sadržaja nešto i zaradi.

Međutim, 2012. godine je ta mogućnost ukinuta, pa su njegovi korisnici pokušali da pronađu alternativne za servisiranje svojih feed-ova, koji bi im pružili slične funkcionalnosti.

Sa druge strane, FeedBurner je servis koji je ugrađen u besplatan servis za objavljivanje web sadržaja, na kome se nalazi i ovaj blog: Blogger.

Postavlja se pitanje da li Vam je, nakon svega, ovaj servis potreban, ili ćete potražiti neku zamenu? Ili možda jednostavno želite da napravite rezervnu kopiju email adresa Vaših vernih pratilaca, kako bi ste ostali u kontaktu sa njima? 

Ukoliko ste se odlučili da koristite alternativu, onda je ovo korak koji ne bi ste smeli da propustite, kako ne bi ste počinjali posao pronalaženja sabskrajbera od nule.

Preuzimanje email adresa sa FeedBurner-a

U ovom tekstu ću Vam pokazati mogućnost da email adrese čitaoca koji obaveštenja dobijaju putem elektronske pošte izvezete na svoj računar u CSV formatu. Takvu datoteku možete kasnije da uvezete u bilo koji servis iste namene, bez opasnosti da izgubite ljude koji Vas prate.

Prvi korak je da odete na svoj FeedBurner nalog: https://feedburner.google.com/fb/a/myfeeds

Ovde je potrebno da se klikne na naziv feed-a (što je najčešće i naziv bloga). Otvoriće Vam se prozor sa statistikom. Idite do odeljka o sabskrajberima:

Kliknite na dugme "See more about your subscribers". Videćete statistiku ko sve koristi Vaš feed. Skrolujte dole dok ne vidite podatke vezane za email. Kliknite na "FeedBurner Email Subscriptions" da bi Vam se otvorila opcija koju tražimo:

Tu je potrebno kliknuti na dugme "Manage Your Email Subscriber List". Ispod sekcije "Total Subscribers" se nalazi link sa nazivom "Export: CSV" koji mi tražimo!

Dodato 14. april 2021. Obratite pažnju da se brojevi sabskrajbera razlikuju.
Razlog za to je što imate mnoge ljude koji su ostavili svoju email adresu, ali kada su primili prvu poruku od strane FeedBurner-a, nisu potvrdili da žele da primaju novosti i obaveštenja. Ovakve mejl adrese predstavljaju tzv. "fantome". Sasvim je moguće da je neko lice, umesto njihovih vlasnika, postavilo u upitnik za prijavu. Ovakvi korisnici Vaš sadržaj vide kao spam i neželjenu poštu! Ako želite, ovih "fantomskih" mejlova se možete rešiti tako što ćete kliknuti na "x" pored njihove adrese u tabeli:    

Kada ste očistili listu, možete kliknuti na dugme "Export: CSV" i datoteka će biti preuzeta na Vaš računar.

Ovako dobijenu datoteku možete koristiti za bilo koji drugi servis koji služi za masovno slanje automatskih mejlova.

Prethodno bi bilo dobro da pitate korisnike tih mejlova da li još uvek žele da prate Vaš sadržaj.

U 2021. godini nema potrebe za tim. Bilo koji online servis za automatsko slanje mejlova će poslati prvu poruku svakome iz liste u kojoj ga pita da li se slaže sa određenim zakonskim uredbama i uslovima.  Ali, ukoliko na svom serveru imate instaliran takav servis, budite sigurni da imate saglasnost korisnika da im šaljete poruke. U suprotnom, Vaš domen može biti označen kao spam, a Vi možete da imate i neke probleme sa zakonom.

Постави коментар

0 Коментари