Politika privatnosti - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Politika privatnosti

[full_width]

Politika privatnosti

Kao i većini sajtova, blogu Fog Developer je veoma važna privatnost pojedinaca koji posećuju i vrše interakciju sa našim sadržajima. Onaj ko poseti naš sajt (u daljem tekstu: čitaoc) mora biti svestan činjenice da su neke njegove informacije dostupne nama (u daljem tekstu administratorima bloga Fog Developer) i trećim stranama (na primer oglasnim mrežama ili javnosti).
katancem i lancem zaključani hard diskovi
Za sve stavke oko privatnosti je potrebno dodatno objašnjenje, pa će nastavak teksta biti posvećen stvarima koje je blog Fog Developer implementirao i njihovom uticaju na privatnost pojedinaca.
Podaci koje čitalac ostavlja prilikom posete blogu nastaju putem same interakcije čitaoca sa pojedinim delovima bloga i ugrađenim dodacima na samom blogu, kao i statističke informacije koje se automatski prikupljaju prilikom same posete i učitavanja ovog bloga u internet pregledač.

Podaci koje čitaoc ostavlja putem interakcije sa blogom Fog Developer

Čitaoc bloga Fog Developer ima više opcija za interakciju sa sadržajem koji se nalazi na samom blogu. Ova interakcija se zasniva na svesnom unošenju podataka u kontakt forme ili polja za komentare, ili pak kliktanju na pojedine delove bloga koji služe za marketing (reklame), posete povezanih profila na društvenim mrežama ili deljenje tekstova. Unošenje podataka se ostvaruje putem unošenja email adrese kako bi čitaoc mogao da prima informacije o novim tekstovima na svoj email nalog, kontaktiranja administratora bloga putem kontakt formi i ostavljanja komentara. Čitaoc može da ostvari neku interakciju sa blogom i putem kliktanja na reklame. 

Unošenje podataka u cilju dobijanja obaveštenja o novim tekstovima na svoj email nalog

Među čitaocima i onima koji objavljuju digitalne sadržaje je veoma popularna opcija da čitaoc može da se sabskrajbuje (subscribe, ili popularnije: pretplata) tj da se prijavi u opciju da mu novosti stižu na email adresu. Ovo je veoma zgodna stvarčica jer onaj ko objavljuje sadržaj vrlo brzo dolazi do čitaoca, a sam čitaoc može u svom mejlu proveriti da li ga objavljeni tekst interesuje ili ne, tj da li želi ili ne želi da posetiti web lokaciju sa koje je dobio obaveštenje. Blog Fog Developer u ovu svrhu koristi Google-ov servis FeedBurner.

Upotreba FeedBurner-a na blogu Fog Developer

Slika FeedBurner-a na blogu
Izgled prozora prijave za email novosti
Čitaoc u svakom trenutku može da se prijavi za dobijanje novosti od bloga Fog Developer na svoju email adresu putem određenog polja za prijavu (trenutni izgled tog polja možete videti na slici). U ovo polje čitaoc je dužan da ostavi podatak o sopstvenoj email adresi. Ovaj podatak je potreban FeedBurner servisu kako bi znao gde da prosledi novosti sa našeg bloga.
Prijavom na ovaj servis se smatra da ste prihvatili njihovu politiku privatnosti, kao i uslove korišćenja
Administrator bloga Fog Developer takođe ima podatak o Vašoj email adresi, jer se ona nalazi u mejling listi i statistici unutar FeedBurner-a.
Blog Fog Developer ni na koji način ne skladišti, zloupotrebljava ili obrađuje te adrese elektronske pošte, niti ih prosleđuje (niti besplatno, niti putem prodaje) nekim trećim licima.
Vi se u svakom trenutku možete odjaviti sa ove usluge, čime efikasno uklanjate svoju email adresu sa liste u koju mi imamo uvid. Odjavljivanje sa ovog servisa je jednostavno, jer se na dnu svakog mejla koji je poslat čitaocu nalazi link za prekidanje ove usluge.

Slanje informacijama administratorima bloga Fog Developer putem kontakt formi

Snimak ekrana blogger-ovog obrazca za kontakt
Izgled podrazumevane blogger-ove kontakt forme
Svaki sajt se trudi da bude u kontaktu sa svojim čitaocima. Jedan od najefikasnijih načina na koji čitaoc može doći u kontakt sa bilo kojim sajtom je putem kontakt formi koje se nalaze na tom sajtu. Ovaj vid komunikacije između određenog čitaoca i vlasnika je privatan. Ono što čitaoc treba da zna je da on unosom podataka u obrazac za kontakt u stvari šalje email poruku na adresu administratora bloga. Zbog toga je polje za unos email adrese obavezno (kako bi se znalo sa koje adrese se poruka šalje i na koju adresu administrator može da odgovori).
U ove svrhe blog Fog Developer koristi dve opcije:

 • Podrazumevanu blogger-ovu kontakt formu (na slici) i
 • Obrazac za kontakte kreiran putem aplikacije Google upitnici, koji se nalazi na stranici Kontakt.
I u jednom i u drugom slučaju administrator bloga Fog Developer ima uvid u Vašu email adresu, koja se čuva u okviru gmail naloga. U nekim slučajevima, gmail servis tu adresu može da svrsta i u kontakte našeg naloga (što je normalna pojava ukoliko dođe do komunikacije između administratora i čitaoca putem razmene poruka e-pošte).
Čitaoc koji je na ovaj način stupio u komunikaciju sa nama može u svakom trenutku ponovo stupiti u kontakt sa nama kako bi se njegove poruke i e-adresa (ukoliko postoje) izbrisali iz našeg poštanskog sandučeta ili liste kontakata.
Blog Fog Developer poruke i adrese ne čuva, ne obrađuje, ne zloupotrebljava i ne deli sa trećim licima (ukoliko nije došlo do neposredne komunikacije Fog Developer će poruke da obriše), ali zadržava prava da ih prosledi istražnim organima ukoliko je njihova sadržina krivične ili protivpravne prirode, kao i ukoliko je njen sadržaj na bilo koji način uznemirujuć.

Ostavljanje informacija putem komentarisanja na blogu Fog Developer

Čitaoc može ostvariti interakciju (i samim tim ostaviti neke svoje podatke) sa blogom Fog Developer i putem komentara. Svaki čitalac koji želi da ostavi komentar mora imati na umu da je taj komentar javan i dostupan svim drugim čitaocima ovog bloga. Blog Fog Developer zadržava pravo da uklanja i menja sadržaj komentara koje smatra neprikladnim. Sem podataka koje korisnik ostavlja svesno (sadržaj komentara) čitalac mora da zna da će i neki drugi podaci postati javni ili vidljivi administratorima bloga.
Budući da blog Fog Developer trenutno ima više ugrađenih sistema za komentarisanje, krenućemo redom:

Blogger sistem komentara

Bloggerov sistem komentarisanja čitaocima dozvoljava da ostavljaju komentare putem sledećih servisa:
Izgled izbora profila prilikom komentarisanja na Blogger-u

 • Google profila,
 • LiveJournal profila,
 • WordPress profila,
 • TypePad profila,
 • AIM profila,
 • OpenID profila,
 • Ime / URL i
 • anonimno
Prilikom ostavljanja komentara putem bilo kog profila čitalac mora biti svestan da će javno biti vidljivi (sem same sadržine komentara) njegova profilna slika, ime koje koristi na servisu i link ka njegovom profilu. Čitalac je dao ekskluzivno pravo tim platformama da prikazuju te informacije u njegovo ime, i čitalac te informacije menja ili uklanja na platformi koju koristi. Ukoliko na toj platformi ne može ukloniti komentar koji je postavio na ovom blogu, uvek se može obratiti administratoru bloga Fog Developer sa naznakom da želi da se ukloni sporan sadržaj.
Prilikom postavljanja komentara putem opcije Ime / URL čitalac mora da zna da će URL adresa njegove internet lokacije postati javno dostupna, ali da sem komentara i izabranog imena blog Fog Developer i njegovi čitaoci ne mogu da vide ostale informacije. Ukoliko čitalac želi da ukloni URL adresu iz komentara može da nas kontaktira putem jednog od obrazaca za kontakt.
Prilikom anonimnog postavljanja komentara čitaoc ne mora da brine za svoje podatke. Sem same sadržine komentara, ništa drugo nije vidljivo, niti javno.

DISQUS sistem komentara

Blog Fog Developer u sebi ima ugrađen i Disqus sistem za ostavljanje komentara. Ovaj sistem komentarisanja je nezavisan od Blogger-a i samog bloga Fog Developer. On čitaocu omogućava da postavlja komentare na razne sajtove anonimno ili prijavljujući se preko profila sa nekih drugih društvenih mreža. Na blogu Fog Developer se sem Vašeg komentara može naći i Vaša profilna slika, ime i link ka Vašem Disqus profilu.
Izgled Disqus sekcije za komentarisanje
Upotrebom ovog sistema za komentarisanje, Vi ste saglasni sa njihovim uslovima korišćenja (koji se nalaze na ovom linku), a svoje podatke možete da kontrolišete ili na svojoj Disqus profilnoj strani ili na ovom njihovom alatu za kontrolu praćenja.

Facebook sistem komentara

Blog Fog Developer u sebi ima ugrađenu mogućnost da postavljate komentare i putem facebook-a. Čitalac mora da zna da ovo nisu komentari koji se nalaze na samoj facebook lokaciji, već se nalaze na blogu Fog Developer. Ukoliko čitalac želi da se oni pojave i u samom facebook-u on ima i tu opciju (dugmence sa natpisom "Objavi na fejsbuku").
Izgled sekcije namenjen facebook komentarima
Bitna stvar koju čitalac mora znati je da koristeći ovaj sistem za postavljanje komentara je on u mogućnosti da kontroliše svoj komentar (brisanje, menjanje i sl) u okviru podešavanja svog naloga.
Komentar je javan i vidljiv svima.  Takođe su vidljive i profilna slika i link ka profilu onoga ko postavlja komentar. Blog administrator može da ima uvid u email adresu onoga ko postavlja komentar. Sa ovim podacima blog Fog Developer ne radi ništa, jer se oni skladište i prikazuju sa lokacije Facebook.
Zbog svega gore navedenog, korisniku se savetuje da pročita uslove korišćenja facebook-a i njihova pravila privatnosti.

Interakcija korisnika sa blogom putem kliktanja na određene njegove delove

Rekli smo da čitaoc može da ostvari i neku interakciju sa blogom Fog Developer ukoliko klikće na različite delove stranica. Čitalac mora biti svestan da će prilikom tih svojih radnji neki njegovi podaci biti vidljivi.

Interakcija korisnika sa dugmadima za deljenje sadržaja

Kao i svaki drugi sajt, blog Fog Developer u sebi ima dugmad za podelu sadržaja na društvenim mrežama. Ovi dugmići postoje da bi korisnik samo na jedan klik mogao da uradi posao za koji bi korao da kopira celu URL adresu sadržaja.
Izgled dugmića za deljenje sadržaja na blogu Fog Developer
Blog Fog Developer trenutno raspolaže sa dugmićima za podelu sadržaja na:
 • Twitter-u,
 • Facebook-u,
 • Pinterest-u i
 • WhatsUp-u.
Dugmići za deljenje sadržaja na Twitter-u, Facebook-u i WhatsUp-u su kreirani kao jednostavan link, dok se za Pintraest koristi njihov API. Administratori bloga Fog Developer nemaju uvid u u profile koje čitaoci imaju na tim društvenim mrežama, i samim tim ne prikupljamo podatke vezane za ovaj deo bloga (iz tog razloga na dugmićima za deljenje ne postoje brojači kao na nekim drugim web lokacijama).
OK. Mi ne prikupljamo podatke, ali zato te društvene mreže prikupljaju, te Vam zato preporučujemo da pročitate njihove politike privatnosti i uslove korišćenja. Evo i linkova:

Twitter:

Facebook:

Pinterest:

Ukoliko se klikne na linkove koji vode do profila na socijalnim mrežama

Blog Fog Developer u sebi ima i dugmiće koji vode ka socijalnim profilima bloga ili njegovih autora. Ovi dugmići su kreirani kao obični linkovi i administracija bloga Fog Developer ni na koji način ne vodi evidenciju o tome da li je neko posetio te društvene profile sa bloga.
Izgled ikona za deljenje
Međutim, prilikom posete tih lokacija svaki čitalac mora biti upoznat sa njihovom politikom privatnosti i uslovima korišćenja.
Na blogu se nalaze linkovi ka sledećim lokacijama: Google +, Blogger, Facebook, Twitter, YouTube, Pinterest i RSS feed. Budući da se linkovi ka resursima politike privatnosti za Twitter, Facebook i Pintraest nalaze tik izvan ove sekcije, da se ne bi smo ponavljali, postavljamo samo za:
Google +, Blogger i YouTube (Google-ovi servisi):

Izgled plugina za Facebook i Twitter

Interakcija korisnika sa socijalnim platformama

Blog Fog Developer u sebi ima integrisana i dva dodatka za socijalne mreže. Radi se o dodacima koji prikazuju profile ovog bloga na Twitter-u i Facebook-u.
Čitalac mora da zna da je sadržina ovih dodataka učitana sa njihovih matičnih lokacija i da je prilikom ugrađivanja vođeno računa da se isključi opcija koja prati korisnike. Međutim, budući da blog Fog Developer samo koristi API-je za ove dodatke, ne možemo garantovati za podatke koje ove platforme prikupljaju.

Interakcija korisnika sa Google prevodiocem

Internet je čudno mesto na kojem se mogu sretati čudni ljudi i čitati zanimljivi sadržaji bez obzira na kom jeziku i gde su pisani. Da bi ljudi koji ne razumeju jezik kojim se piše mogli da čitatju taj sadržaj , autori često koriste neki način prevođenja. Blog Fog Developer je u sebi implementirao Google-ov prevodioc, što se ispostavilo kao veoma dobar potez, jer veliki broj poseta iz inostranstva koriste upravo njega kako bi nas pratili.
Izgled Google translator-a
Svaki čitaoc treba da zna da je ovaj prevodioc Google-ov servis, te njegovom upotrebom se slaže sa njihovim uslovima korišćenja i politikom privatnosti (navedenim na linkovima iznad).

 na naš blog prsleđuje AdSense i Disqus.
Vlasnik bloga je učinio sve moguće mere kako bi se te informacije sigurno čuvale i kako bi se njihov minimum prosleđivao trećim licima.

Постави коментар

0 Коментари