Proverite preko interneta do kada Vam je overena zdravstvena knjižica - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Proverite preko interneta do kada Vam je overena zdravstvena knjižica

Od kada je uvedena "plastična" zdravstvena knjižica, gomila građana koji nisu u radnom odnosu često zagubi dokument na kojem im piše datum do kog im je zdravstvena knjižica overena. Neki put, čak i zaposleni se nađu u situaciji da pođe na lekarski pregled, a da mu u domu zdravlja kažu da knjižica nije overena (npr. zbog praznika se nije uradila automatska overa ili poslodavac nije izvršio svoje obaveze). 

Ako Vam se desilo nešto slično, znate koliko to može da bude neprijatna situacija. Lekar Vam najčešće treba odmah, a overa, u nekim slučajevima, iziskkuje dodatni trošak, vreme i strpljenje.

Većina građana je svesna ovog problema, pa često proverava svoju knjižicu na taj način što odu u neku instituciju (Dom zdravlja, filijalu RFZO-a i sl.) kako bi "samo proverili", čime stvaraju nepotrebnu gužvu i dodatni posao ljudima koji tamo rade.

A jednostavna provera overe zdravstvene knjižice se može uraditi na krajnje jednostavan način putem interneta na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Na ovom mestu možete proveriti datum do kog je overena knjižica, datum poništavanja knjižice (ukoliko je poništena), kao i podatak o filijali u kojoj ste zavedeni.

Kratko uputstvo

Da biste proverili da li je Vaša zdravstvena knjižica overena, potrebno je da: 

  1. u polje „Broj ZI“ upišete broj svoje zdravstvene isprave, koji se nalazi na zadnjoj strani knjižice, odmah ispod bar koda,
  2. u polje „LBO“ unesite LBO broj, koji se nalazi na prednjoj strani knjižice.
  3. Pritisnite dugme „Pokrenite pretragu“ prikazaće se rezultat.

Na žalost, sajt se loše prikazuje na mobilnim uređajima (forma je šira od ekrana). I pored toga, ukoliko koristite Google lens ili sličnu aplikaciju koja ume da "pročita" slova i brojeve sa fotografije ili mesta na koje je kamera okrenuta, ova polja možete popuniti znatno brže - bez potrebe da kucate ili da čitate sitno odštampan tekst sa knjižice!

Постави коментар

0 Коментари