Preskoči na glavni sadržaj

Rečnici (Dictionary)

11.3 Rečnici (Dictionary) 

Sada ću ti pokazati jednu prilično moćnu strukturu podataka koja se zove rečnik. Rečnik možeš da zamisliš kao... čekaj da razmislim.... da – upravo kao rečnik, u kome postoji neka reč, a zatim sledi objašnjenje šta ta reč znači. Znači rečnik (predstavljen kao knjiga) je organizovan skup podataka, u kojem je povezivanje podataka izvršeno tako što se traži podatak koji je ključna reč, da bi se dobio drugi podatak koji ima neku vrednost, što je u primeru knjige koja je rečnik – objašnjenje te ključne reči. Da bi još bolje objasnio pojam rečnika, evo još jedna paralela sa realnim svetom - on je sličan adresaru, u kom možete naći adresu ili neke druge detalje tipa telefonskog broja, o nekoj osobi, naravno, podatke tražimo po imenu tražene osobe, odnosno, mi povezujemo ključnu reč (u primeru adresara je to ime ili prezime) sa vrednostima (što su detalji o toj osobi). A da bi ti tu stvar još pojasnio, zamisli listu – u njoj su predmeti poređani, i možemo ih metodom indeksiranja pronaći. Kada ih nalazimo, naša ključna reč je broj koji predstavlja njihovu poziciju u listi, a vrednost je sam taj objekat. E, vidiš, rečnici nam daju mogućnost, za razliku od lista, da ključna reč bude i nešto drugo, a ne samo broj, već recimo, string koji predstavlja nečije ime.
Budući da se pretraga podataka vrši putem te ključne reči tj ključa (jer ne mora da bude reč, već može biti i broj, tuple i sl), upali bi smo u problem ako bi vrednost ključa bila neki promenljiv tip podataka. Iz toga sledi da ključ mora biti jedinstven – u primeru adresara kako ćeš znati koja je tačna informacija ako u njemu postoje dve osobe kojima si dodelio totalno isto ime i prezime? Jedino da pogađaš, pa na sreću. U programiranju nema pogađanja, ne očekuj da Python bude ambiciozan kao što si ti, niti da će on izvršiti neki svoj izbor – to je tvoj posao da mu sročiš šta želiš. 
Iz ovoga dalje sledi važna činjenica koju moraš zapamtiti - ti možeš da koristiš samo nepromenljive objekte (kao što su stringovi, ili tuple) kao ključeve u rečnicima, ali vrednosti u rečnicima mogu da budu bilo kakvi objekti iz tvog programa!
Sada kada znaš šta je rečnik, red bi bio i da vidiš kako on izgleda. Evo, rečnik se definiše ovako:
moj_rečnik = {prvi_ključ : prva_vrednost, drugi_ključ : druga_vrednost}
Komplikovanije rečeno, parovi ključ - vrednost se definišu tako što ih stavimo u vitičaste zagrade, par ključ - vrednost razdvajamo oznakom dvotačka (znači dvotačka je ono što razdvaja ključ od vrednosti), a ako imamo više ovakvih parova, mi ih međusobno odvajamo sa zarezima. 
Rečnik je neorganizovan skup podataka, to jest, ne postoji neki redosled po kojem su ključevi i njima odgovarajuće vrednosti organizovani, i to treba da zapamtiš, jednostavno parovi ključ - vrednost unutar nekog rečnika nisu sortirani ni na koji način. Zato ako želiš da obrađuješ stvari koje se nalaze unutar njega u nekom određenom poretku, moraćeš te stvari da sortiraš pre nego što ih proslediš na dalju obradu. 
Za naše rečnike zadužena je dict klasa:
>>> a = {} 
>>> type(a) 
<class 'dict'> 
>>> 
Upravo sam definisao prazan rečnik i utvrdio da je on objekat klase koja se zove dict.
Ali, hajde da uradimo neki primer – hajde da napravimo rečnik kompjuterskih termina.
Mi ćemo kreirati rečnik termini a zatim ću ti pokazati kako da pristupiš parovima ključ – vrednost, tako što navodimo ključ u operaciji indeksiranja, koju sam ti objasnio u primerima sa listama i tupleima. Vidi kako je sve to jednostavno.
>>> termini = { 
... 'hardver' : 'fizička komponenta računara', 
... 'program' : 'skup zadatih naredbi računaru koje rade neki posao umesto nas',... 'python' : 'programski jezik koji upravo učim', 
... 'pare'  : 'to ne postoji' 
... } 
>>> print('Pare - ', termini['pare']) 
Pare - to ne postoji 
>>> print('Hardver - ', termini['hardver']) 
Hardver - fizička komponenta računara 
>>> 
Uh, definicija para ne pripada rečniku kompjuterskih termina, zar ne? Budući da su rečnici promenljivi tip podataka mi možemo obrisati neželjeni par ključ – vrednost tako što koristimo već poznatu del komandu.
>>> del termini['pare'] 
>>> termini 
{'python': 'programski jezik koji upravo učim', 'hardver': 'fizička komponenta računara', 'program': 'skup zadatih naredbi računaru koje rade neki posao umesto nas'} 
>>> 
Ja sam i u ovom slučaju jednostavno koristio operaciju indeksiranja – naveo sam ime rečnika i u operator prosledio ključ čiju vrednost želim da uklonim. Kada na kraju prikažem rečnik, vidim da u njemu ne postoji više niti ključ 'pare' niti odgovarajuća vrednost.
Funkcija len() se može koristiti i sa rečnicima – vratiće nam ukupan broj parova koji se nalaze u njemu:
>>> len(termini) 
3 
>>> 
Rečnici imaju par korisnih metoda, a jedna od njih je items(). Metoda items() je generator, kao i funkcija range(), i ona će da nam vraća jednu tuplu u jednom trenu, a ta tupla će da bude sačinjena od dve stavke -prva je ključ, a druga je odgovarajuća vrednosti. Ova metoda je korisna za sortiranje, pretragu ili prikaz sadržine rečnika. Ja ću da koristim za prikaz:
>>> for izraz, značenje in termini.items(): 
...   print('Termin', izraz, 'znači', značenje) 
... 
Termin python znači programski jezik koji upravo učim 
Termin hardver znači fizička komponenta računara 
Termin program znači skup zadatih naredbi računaru koje rade neki posao umesto nas 
>>> 
Obrati pažnju šta sam uradio u for petlji. Ja znam da će mi metoda items() vratiti tuplu koja sadrži dve stvari i zbog toga ja koristim dve promenljive (sa imenima izraz i značenje) kako bih im dodeljivao vrednosti iz tuple. Ovo je veoma česta operacija, i naziva se otpakivanje tupli. Veoma je korisna u mnogim, mnogim slučajevima – a naročito zgodna je sama pomisao na to da mi, ovim činom, dodeljujemo vrednost u istom trenu više promenljivima, pa ne moramo da trošimo prste na kucanje komandi u više redova i sl.
Za razliku od lista, u koje, ako želimo da dodamo neki objekat, moramo da koristimo posebne metode, ili tuplea, u koje ni nemožemo da dodajemo objekte, rečnici su super laki – mi možemo da u njih dodajemo nove parove ključeva – vrednosti, jednostavno - koristeći operator indeksiranja:
>>> termini['monitor'] = 'izlazni uređaj koji služi za prikaz rezultata obrade podataka' 
>>> termini 
{'python': 'programski jezik koji upravo učim', 'hardver': 'fizička komponenta računara', 'program': 'skup zadatih naredbi računaru koje rade neki posao umesto nas', 'monitor': 'izlazni uređaj koji služi za prikaz rezultata obrade podataka'} 
>>> 
Jednostavno, zar ne? Nema nikakve komplikacije! Jednostavno, osmislimo neki ključ, koji prosledimo kao indeks rečnika i tome dodelimo neku vrednost. Obrati pažnju – ukoliko ključ već postoji u našem rečniku, mi ćemo mu obrisati staru vrednost i dodeliti novu! Da ne bi smo „presnimili“ neku, možda važnu, vrednost, uvek je bolje da prvo proverimo da li već postoji taj ključ u rečniku. Za to nam služi naredba in:
>>> if 'gramofon' not in termini: 
...   termini['gramofon'] = 'šta će ovo u kompjuterskim terminima?' 
... 
>>> for izraz, značenje in termini.items():...   print('Termin', izraz, 'znači', značenje)... 
Termin monitor znači izlazni uređaj koji služi za prikaz rezultata obrade podataka 
Termin python znači programski jezik koji upravo učim 
Termin hardver znači fizička komponenta računara 
Termin gramofon znači šta će ovo u kompjuterskim terminima? 
Termin program znači skup zadatih naredbi računaru koje rade neki posao umesto nas 
>>> 
Ako te zanimaju metode koje možeš koristiti pri radu sa rečnicima pogledaj:
help(dict) 

11.2 Tuple Indeks 11.4 Sekvence

Diskusija

Ovo je mesto za predloge, sugestije, kritike....
Zato, druže, hitno pošalji komentar

Najčitanije ovog meseca

Elektronska nacija

Elektronska nacija Šta se to oko mene dešava? I tako se ništa ne reševa? Ogromna količina informacija I nova elektronska nacija.
Možda sam hteo nešto da napišem A ne mogu da komentarišem. Ne znam šta od tog da očekujem Pa zato sve to redom psujem.
Sada za neki lajk, komentar i šer Takmiče se mačak i ker. To su te nove vibracije... Koje šalju elektronske nacije.
Nerešivi problemi više ne postoje, Mudre misli sad lajkove broje. Kažu da budućnost nam je Sačinjena od tridesetdvobitne boje.
Ako misliš da je elektronska nacija Samo jedna velika manipulacija, Odmah možeš početi nešto piti Ili nad sudbinom suze liti.
Odavno smo prešli taj prag, Kog su čuvali i Bog i Vrag. Nije baš ni to neka senzacija Da tu je elektronska nacija.

Pozadina Bekstva iz Titela

Pozadina "Bekstva iz Titela" Uspomene su ono što nas pokreće. One su začin koji daje ukus papazjaniji od života koju sami pravimo. Događaji koji nas često kroz život prate bivaju na neki način zaboravljeni,  zauvek odbačeni... Kao da nikada nisu bili deo nas.
Međutim, kada se dohvatimo metle kojom čistimo svoja sećanja, razgrćući paučinu zaborava, često pronađemo i davno zaboravljenu boju osećanja koja su nekada postojala, a koja su do tad samo čučala negde zabačena u nama. Prekrasna osećanja koja su nekada davala smisao svemu mi na kraju prekrijemo patinom nebitnih svakodnevnih sitnica.
A ta osećanja su naš vremeplov. Čim ih nađemo dobijamo moć da se vratimo kroz vreme i da ponovo proživimo sve one lepe i ružne stvari. Na žalost, nemamo moć da ih i menjamo. Poneki put vraćam svoje vreme unazad... Zanimljiva mi je bila cela priča koja stoji iza  nikada dovršene pesme "Bekstvo iz Titela". Vredi li ta priča? Ne znam... Meni je draga. Mali biser pronađen ispod sloja …

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen?

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen? Ne prođe dan a da se ne naleti na neku "prevaru". Naravno, kao i uvek, prevareni bivaju oni koji traže prevare kod nekih drugih prevaranata koji 100% varaju i vrše prevare 😀 (ma koliko ovo čudno zvuči, ova rečenica je istinita). Elem, uzrok za ovaj tekst je panična informacija koja se pojavila na društvenim mrežama i koja se širi brzinom munje, ostavljajući pustoš za sobom. A informacija je: Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500 !!! OK! Primljeno, a zašto da ne uzimamo Paracetamol?
Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500. To je novi, veoma beli i sjajni paracetamol, doktori savetuju da sadrži virus „Machupo“, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svetu, sa visokom smrtnošću stopa...
(itd, tipa deli dalje, važno obaveštenje i sl... vidi sliku) Međutim, da li je ovo upozorenje validno? Da li je stvarno opasno uzimati paracetamol? Ne, ovo je prevara.... Evo i zašto Iako na oko deluje kao sasvim is…

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju Za razliku od operativnih sistema baziranih na linuxu, Microsoft-ovi i Apple-ovi sistemi imaju zaista malo izbora u ponudi kada su u pitanju razvojni alati. Naime, na ovim platformama ste vezani za razvojne alatke koje su i predviđene za samo te sisteme i proizvode ih isti oni koji kreiraju i sam sistem.
Nije problem u vezi kvaliteta tih alatki (na primer: za Windows programere Visual Studio nema premca) već su u pitanju i neki drugi faktori, kao na primer: Mogućnost izbora između više mogućnosti,Kreiranje multiplatformskih aplikacija,Lakoća održavanja alata,Sistemski resursi potrebni za čuvanje i pokretanje alata,Lakoća korišćenja alata,Lako podešavanje alata itd. Većina ljudi koji rade na proizvodnim mašinama u nekoj firmi će se nasmejati na prethodne stavke jer se većina odgovora nađe u zahtevima klijenata. Ali postoje kategorije kojima ovo može bitno. Neke od njih su: učenici i studenti, developeri koji nisu zaposlen…

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na slici ispo…

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame 21. februara 2018. godine je AdSense, jedna od najvećih mreža za oglašavanje u vlasništvu Google-a, načinila jedan od najvećih iskoraka u domenu podešavanja oglasa na nekoj web lokaciji. Naime, njihove "automatske reklame" (auto ad) su postale globalno dostupne web masterima. Zapravo, auto ad je nastala kao sledeća generacija već postojećeg page level ad sistema, u kom page level ad postaje samo integralni deo novih mogućnosti. Ideja koja stoji iza novog sistema je automatsko postavljanje oglasa bilo gde na Vašoj stranici pomoću Google-ovog mašinskog učenja, tj web master više ne mora da razmišlja o mestu na kome će postaviti oglas, već će AdSense algoritam proceniti gde ima mesta ili gde je najoptimalnije postaviti oglas u zavisnosti od sadržaja i posetioca. Iako ovaj novi vid oglasa znatno olakšava posao web developerima jer je potrebno samo jednom da ubace AdSense kod na sajt, (ili po jednom na svaku stranicu u <head> sekci…

Referalni spam (za blogger-e)

Referalni spam (za blogger-e) Skoro svi blogeri, koji tek počinju da bloguju koristeći Blogger platformu, koriste Blogger-ov ugrađeni alat za praćenje statistike.
U početku je prirodna pojava da bloger ima slabu posećenost svojih tekstova. To je sasvim logično, jer blog još nije indeksiran od strane pretraživača interneta i ne postoje podeljeni linkovi ka njemu. Ovo može biti zaista razočaravajuće za ljude koji su novi u ovoj oblasti, jer će primetiti da najviše poseta dolazi sa društvenih mreža od strane malog broja njihovih prijatelja. Međutim, ovo nije tekst koji će novim blogerima pomoći oko bolje pozicije u pretrazi ili povećanju broja poseta! Ovo je tekst o pojavi zbog koje neiskusnom blogeru srce može da zaigra i zatreperi od ushićenja ili sreće, ali se zapravo radi o - prevari! Ugrađena Blogger-ova statistika Statistika nije tačna nauka. Ona služi samo da bi se izvodili neki zaključci tipa gde smo sada ili u kom pravcu treba da se krećemo. Pomaže nam da vidimo šta smo uradili…

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

Joe Job napad

Joe Job napad Pre par dana sam napisao tekst koji govori o pitanjima da li i kada je poželjno biti anoniman na internetu, pa nastavljajući u tom smeru, sada Vam predstavljam još jedan tekst koji se bavi nekim (mogućim) problemima sa kojim se možete susresti ako ste neoprezni na tom istom internetu.
Zamislite sebe u sledećoj situaciji: Priča Budite se iz prelepog sna i osećate se presrećno! Juče ste uspeli da sklopite svoj "posao snova", a gledajući kroz prozor u veselo i razigrano prolećno sunce, planirate kako ćete, odmah nakon posla, ostatak tog divnog dana provesti negde u prirodi zajedno sa svojim voljenim bićem. Na putu ka poslu se smeškate deci koja prolaze kraj Vas idući u školu, a toplina prvih prolećnih zraka sunca Vam lagano i nežno miluje ozareno lice.
Stigli ste malo ranije na posao i u kancelariji zatičete pospanog kolegu. Pošto ste dobe volje, koristite  tu priliku da mu date predlog, koji iznosite uz široki osmeh: Vi ćete da odete da kuvate kafu ali pod uslovom …

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu?

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu? U 2018g. je pojam kompjuterske sigurnosti dovoljno sazreo, kako među ljudima koji kreiraju programe i sadržaje, tako i među običnim korisnicima. Kreatori programa koriste sve raspoložive resurse kako bi krajnjeg korisnika osigurali od raznih internet pretnji, najčešće putem vizuelnih ili audio obaveštenja, blokiranja određenih sadržaja i sl. Sa druge strane, kreatori sadržaja najčešće svojom nepažnjom ili neznanjem dovedu sebe u položaj da njihov sadržaj bude označen kao nesiguran. Za krajnjeg korisnika je najbitniji jedan od prvih znakova bezbednosti - sigurna konekcija. On tu sigurnu konekciju prepoznaje tako što se ona odvija putem linkova koji počinju sa https:// (umesto pređašnjih http://). Podaci koji se šalju putem ovakvih linkova su osigurani TLS protokolom, tj oni su (između ostalog) enkriptovani. Koliko je važno da vaša konekcija bude sa prefiksom https govori i činjenica da na…