Пређи на главни садржај

ШАЈКА У ТИСИ

ШАЈКА У ТИСИ
Текст и фото: Стево Диклић
Тител, 14. фебруара 2020. године
Удружење виноградара и воћара "Шајка" из Титела, прославило  је славу, Дан Светог Трифуна,  у хотелу "Тиса". 

Након преподневног обреда - симболичног освештања и орезивања винограда, којем су присуствовали чланови Удружења и чланови Витешког реда "Дионис" из Титела, благослов славског колача и кољива обављен је у вечерњим часовима у хотелу "Тиса". 
Освештење колача и кољива
Освештење колача и кољива
Чин освештања обавио је парох Милош Јевросимов, а нови кум, тј. кума  је Јадранкла Пешти, директор СТШ "Милева Марић", која је кумство преузела од Петра Дукића
Свештеник Милош Јевросимов и кума Удружења, Јадранка Пешти
Свештеник Милош Јевросимов
и кума Удружења, Јадранка Пешти
Она је учинила симпатичан гест када је свим члановима Удружења, али и свима присутнима на вечерњој прослави славе у хотелу "Тиса", поклонила торбе са логоом Удружења, намењене куповини у продавницама, а даме су још добиле и цвеће у саксијама. 
Међу симболичним поклонима које су донели неки од гостију, својом оригиналношћу, издваја се велика фотографија са сценом традиционалног припремања грожђа за производњу вина, коју је донео чувени Миша Канон.
Ђорђе Шер са поклонима Мише Канона
Ђорђе Шер са поклонима Мише Канона
Ипак, најзабавнији део вечери, био је избор пудара. Досадашњи пудар био је Лазар Кузманов, архитекта из Новог Сада, рођени Титељанин, за којег је Ђорђе Шер, председник Удружења виноградара и воћара "Шајка", рекао да је најобразованији пудар у Војводини.
Кузманов је, по протоколу, "присиљен" да поднесе годишњи извештај о својим пударским активностима и резултатима, што је овај учинио на веома духовит начин. Он је у своје "заслуге" уврстио многе послове који не спадају у опис послова пудара, него, између осталог, у послове заштитара, па и министра војног. 
Молитва пре вечере
Молитва пре вечере
Тако је он у "спречавању" разних обољења грожђа, био за народ невидљив, јер је то обављао у "веома раним часовима", а за плашење чворака организовао је "војну вежбу са бојевим гађањем, након чега су се чворци разбежали, али ни грожђа није било"...
После таквог "извештаја", председник Удружења, Ђорђе Шер, морао је да се "извини" свештенику Јевросимову што му је раније  "лагао" хвалећи врлине пудара Кузманова. 
Полагање пударске заклетве са руком на црном петлу
Полагање пударске заклетве
са руком на црном петлу
Трочлана комисија која је требала да усвоји пударов годишњи извештај, није га прихватила, већ га је, за "казну", предложила за још један мандат. 
Посебна прича иде уз полагање пударске "заклетве" коју је он обавио са руком положеном, уместо на Библију, на живог црног петла намењеног за кување пударског паприкаша.
Кољиво за славу обавезно
Кољиво за славу обавезно
Присутни гости уживали су веселим згодама, али и у музици, као и у јелу и пићу, па је славље потрајало дубоко у ноћ.
Ипак, са Ђорђем Шером, председником Удружења виноградара и воћара "Шајка", разговарали смо у мало озбиљнијем тону. 
Весело уз старе и нове хитове
Весело уз старе и нове хитове
Он нам је рекао да је ово девета годишњица обележавања славе Друштва, као шта је и традиционална "Ноћ младог вина, ракије и ликера" која се обележава последњег петка у новембру, где присуствује велики број витезова винског реда из целе Србије. 
Што се тиче почетне резидбе винограда, у преподневној церемонији, најпре је обављена у винограду Маринка Паруна, преминулог Великог мајстора Винског витешког реда Шајкашке области "Дионис" Тител.
И стара гарда добро пева уз вино
И стара гарда добро пева уз вино
Тај чин обављен је у знак поштовања и сећања на човека чије име има велик заначај међу виноградарима и воћарима Шајкашке.
Текст и фото: Стево Диклић

Коментари

Obavezno pročitajte i:

Top nedelje:

Kako otvoriti novi Google i gmail nalog?

Google je kompanija koja je od kreiranja najbolje internet pretrage do spleta raznih umreženih servisa prešla dug put. Otvaranje ličnih imejl (email) adresa i dodela prostora za skladištenje poruka (email sanduče) je ova kompanija pružila svojim korisnicima davne 2004. godine. [message] Za početnike: Šta je Email? Uopšteno, email je elektronska pošta pomoću koje možete komunicirati putem tekstualnih poruka sa drugim korisnicima interneta, deliti sa njima različite sadržaje (slike, dokumenta, fajlove, internet adrese...). Na današnjem internetu, (sem u poslovnom segmentu društva) email adresa je izgubila svoju prvobitnu namenu i služi za kreiranje naloga na različitim sajtovima. (Facebook, Twitter, Instagram…) Google u ovom trenutku pokriva širok spektar proizvoda od kojih je elektronska pošta samo jedna usluga. Kada se kreira Google nalog za elektronsku poštu (popularni gmail nalog), automatski će biti kreiran i Google nalog koji možete koristiti za prijavu na ostale s

Pretražite elektronski katastar nepokretnosti Republike Srbije

Šta je katastar i zašto je on bitan? Katastar (ili katastar nepokretnosti) je osnovna evidencija podataka o nepokretnostima i nosiocima prava nad njima na određenoj administrativnoj površini. Katastar u sebi sadrži podatke o zemljištu (npr. oblik, površina, način korišćenja...), zgradama i drugim građevinskim objektima, kao i informacije o subjektima koji su nosioci prava na tim napokretnosrima.

Proverite preko interneta do kada Vam je overena zdravstvena knjižica

Od kada je uvedena "plastična" zdravstvena knjižica, gomila građana koji nisu u radnom odnosu često zagubi dokument na kojem im piše datum do kog im je zdravstvena knjižica overena. Neki put, čak i zaposleni se nađu u situaciji da pođe na lekarski pregled, a da mu u domu zdravlja kažu da knjižica nije overena (npr. zbog praznika se nije uradila automatska overa ili poslodavac nije izvršio svoje obaveze). 

AdBalu - proverite svoje pamćenje i znanje uz mogućnost zarade

Krajem prošle godine je domaćim internetom počelo masovno da se priča o jednoj aplikaciji za mobilne uređaje. Reč je o zabavnoj igri za smart telefone, neobičnog naziva: AdBalu. Pažnju je privukla činjenica da je aplikacija delo domaćih autora, ali i još poneki detalj.

1.2 Računari i programski jezici

1.2 - Računari i programski jezici Kompjuteri su u današnje vreme veoma zastupljeni u svim sferama života. Kod nas se, umesto izraza kompjuter, paralelno koristi i reč računar . Poznavanje osnovnih pojmova u vezi računara je odavno izašlo iz domena nauke koja se naziva informatika u domen opšte kulture, pri čemu poznavanje pojmova te opšte kulture najčešće nema veze s' mozgom, tj usvojena su neka pogrešna shvatanja u vezi samih računara i njihovog funkcionisanja, čime se uspešno obavija velom tajnovitosti sve ono što je u današnjem vremenu svakodnevno kako sredstvo rada, tako i sredstvo za ostvarivanje bilo koje ljudske potrebe. A kompjuteri su danas svuda oko nas. Makar tako ljudi kažu, ja nisam zagledao 😀. Najvažnije stvari o računarima koje se tiču nas Računari su sastavljeni iz hardvera i softvera. Sama mašina, tj fizička komponenta računara se naziva  hardver  (od engleske reči hardware). Da bi ste shvatili šta to predstavlja potreban je jednostavan primer: to je on