ШАЈКА У ТИСИ - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

ШАЈКА У ТИСИ

ШАЈКА У ТИСИ
Текст и фото: Стево Диклић
Тител, 14. фебруара 2020. године
Удружење виноградара и воћара "Шајка" из Титела, прославило  је славу, Дан Светог Трифуна,  у хотелу "Тиса". 

Након преподневног обреда - симболичног освештања и орезивања винограда, којем су присуствовали чланови Удружења и чланови Витешког реда "Дионис" из Титела, благослов славског колача и кољива обављен је у вечерњим часовима у хотелу "Тиса". 
Освештење колача и кољива
Освештење колача и кољива
Чин освештања обавио је парох Милош Јевросимов, а нови кум, тј. кума  је Јадранкла Пешти, директор СТШ "Милева Марић", која је кумство преузела од Петра Дукића
Свештеник Милош Јевросимов и кума Удружења, Јадранка Пешти
Свештеник Милош Јевросимов
и кума Удружења, Јадранка Пешти
Она је учинила симпатичан гест када је свим члановима Удружења, али и свима присутнима на вечерњој прослави славе у хотелу "Тиса", поклонила торбе са логоом Удружења, намењене куповини у продавницама, а даме су још добиле и цвеће у саксијама. 
Међу симболичним поклонима које су донели неки од гостију, својом оригиналношћу, издваја се велика фотографија са сценом традиционалног припремања грожђа за производњу вина, коју је донео чувени Миша Канон.
Ђорђе Шер са поклонима Мише Канона
Ђорђе Шер са поклонима Мише Канона
Ипак, најзабавнији део вечери, био је избор пудара. Досадашњи пудар био је Лазар Кузманов, архитекта из Новог Сада, рођени Титељанин, за којег је Ђорђе Шер, председник Удружења виноградара и воћара "Шајка", рекао да је најобразованији пудар у Војводини.
Кузманов је, по протоколу, "присиљен" да поднесе годишњи извештај о својим пударским активностима и резултатима, што је овај учинио на веома духовит начин. Он је у своје "заслуге" уврстио многе послове који не спадају у опис послова пудара, него, између осталог, у послове заштитара, па и министра војног. 
Молитва пре вечере
Молитва пре вечере
Тако је он у "спречавању" разних обољења грожђа, био за народ невидљив, јер је то обављао у "веома раним часовима", а за плашење чворака организовао је "војну вежбу са бојевим гађањем, након чега су се чворци разбежали, али ни грожђа није било"...
После таквог "извештаја", председник Удружења, Ђорђе Шер, морао је да се "извини" свештенику Јевросимову што му је раније  "лагао" хвалећи врлине пудара Кузманова. 
Полагање пударске заклетве са руком на црном петлу
Полагање пударске заклетве
са руком на црном петлу
Трочлана комисија која је требала да усвоји пударов годишњи извештај, није га прихватила, већ га је, за "казну", предложила за још један мандат. 
Посебна прича иде уз полагање пударске "заклетве" коју је он обавио са руком положеном, уместо на Библију, на живог црног петла намењеног за кување пударског паприкаша.
Кољиво за славу обавезно
Кољиво за славу обавезно
Присутни гости уживали су веселим згодама, али и у музици, као и у јелу и пићу, па је славље потрајало дубоко у ноћ.
Ипак, са Ђорђем Шером, председником Удружења виноградара и воћара "Шајка", разговарали смо у мало озбиљнијем тону. 
Весело уз старе и нове хитове
Весело уз старе и нове хитове
Он нам је рекао да је ово девета годишњица обележавања славе Друштва, као шта је и традиционална "Ноћ младог вина, ракије и ликера" која се обележава последњег петка у новембру, где присуствује велики број витезова винског реда из целе Србије. 
Што се тиче почетне резидбе винограда, у преподневној церемонији, најпре је обављена у винограду Маринка Паруна, преминулог Великог мајстора Винског витешког реда Шајкашке области "Дионис" Тител.
И стара гарда добро пева уз вино
И стара гарда добро пева уз вино
Тај чин обављен је у знак поштовања и сећања на човека чије име има велик заначај међу виноградарима и воћарима Шајкашке.
Текст и фото: Стево Диклић

Постави коментар

0 Коментари