Kontrola izvršavanja programa - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Kontrola izvršavanja programa

8 Kontrola izvršavanja programa

U programima koje si pisao do sada, uvek si navodio niz naredbi svom računaru, koje je Python verno izvršavao u tačno navedenom redosledu: od vrha skripte prema dole. Da li smo „vezani“ da tako pričamo sa računarom? Imamo li mogućnosti da promenimo takav tok izvršavanja programa? Možda želimo da program sam donosi neke odluke i da, pri tom, radi različite stvari u različitim situacijama, možda da ne govori non-stop „Dobro veče", nego, u zavisnosti od doba dana, da nam kaže i „Dobro jutro“?
Hmmm... Jel to onaj primer, koji si mi zadao da mislim o njemu, kada smo radili operacije nad bitovima?
Ne. To ćeš malko kasnije, ali je princip sličan. U onom primeru si se konstantno vraćao prema vrhu skripte, ovo o čemu pričam ovde je više osnova, koju moraš da shvatiš.
Zamisli sebe da sutra krećeš na posao.
Prvo što ćeš uraditi je pogledati na sat, ako imaš dovoljno vremena ti ćeš se malo protegliti, otići do kupatila da se umiješ, otići do kuhinje i spremiti doručak, jesti, oprati zube i krenuti pešice, da bi uživao u lepom jutru.
Ako nemaš dovoljno vremena ti ćeš brzo „uskočiti“ u odelo, skoknuti do kupatila, zaviriti u novčanik, da bi na pauzi mogao da pojedeš nešto iz obližnje pekare, uskočiti u kola, stisnuti gas....
Zapravo, ni programiranje nije drugačije. Programer mora da predvidi šta se može desiti u nekom trenutku, i na osnovu tog događaja, mora da isprogramira šta će računar da uradi, kako bi se došlo do željenog cilja. Ili, namerno pravljenje događaja, kako bi program dao različite rezultate.
Naravno da se to ne može postići „pravolinijskim“ programiranjem gde će se uvek izvršavati jedna komanda iza druge, tačno određenim redosledom. Ako razmišljaš o tome, do sad smo vozili svoja kola od tačke a do tačke b, po pravoj liniji. Zar to nije pomalo dosadno? Hajde ponekad malo da „skrenemo“, da „otkačimo“, da „ludujemo“... Malo levo, pa desno, opa-cupa....
A da bi smo mogli da „skrenemo“ moramo znati kako naš program može da preskoči neki svoj deo, kako da se vrati na neki deo, pa da ga izvršava ponovo? E, pa, to se postiže korišćenjem komandi kontrole izvršavanja programa. Postoje tri komande za kontrolu programa u Python-u, i one su: if , for i while .

7.6 Rezime Indeks 8.1 Komanda if

Постави коментар

0 Коментари