Preskoči na glavni sadržaj

Metoda formatiranja stringa

6.9.6 Metoda formatiranja stringa

Prvo nam fali neko malo predznanje koje će ti se kasnije višestruko isplatiti.
Naime, u par navrata sam ti rekao da su stringovi objekti, i verovatno ti je ta reč izašla i na uši i na nos, i pri tom ti se diže kosa na glavi kada je čuješ, ali, moraću da preskočim taj tvoj subjektivni osećaj nemoći i straha pred NLO-om (mislim na neindentifikovanu lingvističku odrednicu hehehe).
Zašto bi ti to uopšte išta značilo?
Za sad, znači ti samo jedna informacija iz toga: Objekti mogu imati svoje metode (Ovo je još veći NLO, zar ne?).Šta su metode? Metode nisu ništa drugo nego funkcionalnosti koje neki objekat može da ima. Primer u stvarnom životu bi bio – frižider! Njegova funkcija je da hladi, naše je da podesimo na koliko stepeni!
Jeste... Pobogu... Pređi na stvar... Inače ćeš osetiti metodu mojih gasova, koji imaju funkcionalnost da trenutno prekinu ovaj tutorijal.
Odličan primer, no ne plašim se... Nisam menjao čarape mesec dana! Njihova metoda je da te drže omamljenim i mirnim tokom učenja! Evo, oseti, sad ću da ih dignem tu na sto, baš pored tastature....
Ok, sada kada si shvatio šta su metode, da vidimo zašto nam je to ovde uopšte i važno.
Ponekad želimo da kreiramo stringove od nekih drugih informacija. Svi dosadašnji pokušaji su ili nepraktični, ili mogu da izazivaju greške.
Zato su stringovi opremljeni sa metodom koja se naziva format, koja bi ti na ovom mestu koristila.
Ali kako se metode koriste? Daj da vidimo primer:
>>> sad = 'sedim' 
>>> sutra = 'lezim' 
>>> print('Danas {0}, sutra {1}'.format(sad, sutra)) 
Danas sedim, sutra lezim 
>>> 
Šta je bre ovo?
Čekaj neki drugi primer da ti smislim.... Neću koristiti print i slično....
>>> šablon = "{0} ima rep!"
>>> šablon.format('Konj')
'Konj ima rep!'
>>> šablon.format('Magarac')
'Magarac ima rep!'
>>> šablon.format('Mačka')
'Mačka ima rep!'
>>> šablon.format('Miš')
'Miš ima rep!'
>>> 
Jel sad imalo jasnije?
Ne....
U ovom primeru sam uradio isto što i u prethodnom, samo što sam obrnuo uloge promenljivih. Prvo sam promenljivoj šablon dodelio vrednost nekog stringa.  
Unutar stringa mi možemo da koristimo nekoliko različitih oznaka koje služe kao model za formatiranje. Jednostavnije rečeno, sa posebnom oznakom mi smo „obeležili“ mesto u stringu gde želimo da ubacimo neki drugi string. I te oznake unutar stringa su vitičaste zagrade ({}).
Samo ako string sadrži ta specifična „obeležja“ možemo pozvati format metodu da zameni ta „obeležja“ sa odgovarajućim vrednostima prosleđenim format metodi u zagradama. Što smo na kraju i uradili!
U prvom primeru je slično, samo smo željene stringove dodelili promenljivima, pa onda te promenljive prosledili format metodi nekog stringa.
Obratiti pažnju na taj prvi primer: u njemu smo koristili {0}, koju će da zameni vrednost promenljive sad, koja je prva navedena u zagradi unutar format metode. Slično tome, druga specifikacija je {1} što će biti zamenjeno vrednošću promenljive sutra koja je druga navedena u zagradi u format metodi. Iako je u ovom trenutku čudno za napomenu, ali ti si trenutno naučio jednu od najvažnijih stvari, a to je da Python počinje brojanje od 0, što znači da prva pozicija ima indeks 0, druga pozicija ima indeks 1, i tako dalje. Kasnije će biti bar 100 mesta u kojima ćemo ovo ponoviti.
Ako ti je ovo brojanje teško da shvatiš, za sad ti Python daje ekstra šansu - brojevi u vitičastim zagradama su opcionalni, tako da isti ovaj primer može da izgleda i ovako:
>>> sad = 'sedim' 
>>> sutra = 'lezim' 
>>> print('Danas {}, sutra {}'.format(sad, sutra)) 
Danas sedim, sutra lezim 
>>> 
 Ali, hej... Pogledaj ovo! Brojevi mogu biti veoma korisni:
>>> "Danas {0}, sutra {0}, prekosutra {0}... Na kraju ipak {1}".format(sad, sutra) 
'Danas sedim, sutra sedim, prekosutra sedim... Na kraju ipak lezim' 
>>> 
Bez brojeva smo u „neobranom grožđu“:
>>> "Danas {}, sutra {}, prekosutra {}... Na kraju ipak {}".format(sad, sutra)
Traceback (most recent call last):
 File "<stdin>", line 1, in <module>
IndexError: tuple index out of range
>>> 
Greška se javlja zato što Python očekuje da u format metodi mi zadamo onoliko vrednosti, koliko je potrebno da se zameni specifikacija u stringu (drugim rečima, za svaku predviđenu oznaku unutar stringa očekuje po jednu vrednost u zagradi unutar format metode).
Takođe, razmisli o ovom zanimljivom primeru:
>>> '{} : {}'.format(11, 23) 
'11 : 23' 
>>> 
Šta je ovde zanimljivo? Pa obrati pažnju! Mi smo u string „ubacili“ brojeve! Sasvim drugi tip podataka! Znači, sad ne treba da nas brine da li je nešto string ili ne, mi to možemo putem format metode prikazati u našoj poruci!
Ali, u retkim prilikama moramo i da uključimo mozak. Šta ako želimo da unutar formatiranog stringa imamo – vitičastu zagradu? Hmmm:
>>> '{{} : {}}'.format(11, 23) 
Traceback (most recent call last): 
 File "<stdin>", line 1, in <module> 
ValueError: Single '}' encountered in format string 
>>> 
Ajd da probamo {{ možda pomogne:
>>> '{{{} : {}}}'.format(11, 23) 
'{11 : 23}' 
>>> 
Ovako je već bolje. Primeti „trik“: samo sam duplirao vitišastu zagradu koja treba da bude prikazana korisniku, kako je Python ne bi smatrao oznakom koju treba da zameni sa nečim.
Napomena: Ovo gornje važi samo za stringove koji su predviđeni za formatiranje (šabloni i slično). Vitičaste zagrade unutar „običnog“ stringa su samo  - vitičaste zagrade!
>>> string = '{}' 
>>> print(string) 
{} 
>>> string 
'{}' 
>>> 
Ali vratimo se mi formatiranju....
Znači sve što Python radi u format metodi je da zameni svaku prosleđenu vrednost na specifično mesto u stringu. Ali, mi možemo koristiti i znatno detaljnije specifikacije, koje najbolje mogu opisati slikovito:
{broj : specifikacija}
Pa tako, na primer, možemo da koristimo decimalne brojeve u tekstu:
>>> šablon = '{0:.2}' 
>>> šablon.format(1/3) 
'0.33' 
>>> šablon.format(1/6) 
'0.17' 
>>> šablon.format(0.158979) 
'0.16' 
>>> 
Vidiš kako smo definisali šablon? Iza broja smo stavili dvotačku koja Pythonu govori „sada dolazi opis kako“. Pošto želimo da bude prikazan decimalni broj oznaka je – tačka (znači jednostavno „prikaži ovaj broj sa tačkom), a potom smo stavili broj koji Pythonu govori na koliko mesta iza tačke da zaokruži broj. Potom smo pozvali format metodu sa željenim brojevima. Lako?
A, možda želimo da imamo i neku kontrolu kako nam se sam tekst prikazuje na ekranu? Želimo da bude centriran? Ili  da bude ulevo, ili udesno... Da zauzima određen broj mesta na ekranu?
>>> levo = '{:<15>>> desno = '{:>15}' 
>>> sredina = '{:^15}' 
>>> levo.format('Jupi!') 
'Jupi!     ' 
>>> desno.format('Jupi!') 
'     Jupi!' 
>>> sredina.format('Jupi!') 
'   Jupi!   ' 
>>> 
Vidimo da je sintaksa slična kao kada želimo da prikažemo decimalne brojeve. Opet imamo dvotačku (u ovom primeru nisam koristio broj za „poziciju“, jer sam samo prosleđivao po jednu vrednost u format metodi). Posle te dvotačke sam naveo oznaku koja govori Pythonu gde da prikaže (<, ^, > - levo, centrirano, desno) i posle toga sam prosledio broj koji Pythonu govori koliko mesta na ekranu je rezervisano za ovaj string. 
A šta ako želim da okružim neki tekst sa nekim znakovima?
>>> tekst = 'Jupi!' 
>>> '{:_^15}'.format(tekst) 
'_____Jupi!_____' 
>>> '{:#^15}'.format(tekst) 
'#####Jupi!#####' 
>>> '{:1>15}'.format(tekst) 
'1111111111Jupi!' 
>>> '{:@^15}'.format(tekst) 
'@@@@@Jupi!@@@@@' 
>>> 
Vau, samo sam pre oznake za poziciju napisao znak kojim želim da „okružim“ string. Lako, zar ne?
Postoje i još različitih specifikacija koje se mogu koristiti prilikom formatiranja stringova, ali ostalo je nešto, što smo ovde videli, što naprosto „bode oči“. Naime, format metodu smo uveli da bi smo smanjili mogućnost pojave grešaka u našem programu, a videli smo da, ukoliko ne koristimo pozicione brojeve (primer za pozicione brojeve  koji nam omogućavaju više moći '{0}, {1} je {0}') možemo lako da izazovemo da program postane nefunkcionalan.
Možda da imamo neki podsetnik, koji nam neće dati da zaboravimo šta treba da stavimo u string?
>>> '{0:@^15}: {1:_>15}'.format(tekst, 'huh') 
'@@@@@Jupi!@@@@@: ____________huh' 
>>> '{sredina:@^15}: {desno:_>15}'.format(sredina = tekst, desno = 'huh') 
'@@@@@Jupi!@@@@@: ____________huh' 
>>> '{ime} je {opis}, zato što je {ime}'.format(ime = 'Konj', opis = 'Magarac') 
'Konj je Magarac, zato što je Konj' 
>>> '{0} je {1}, zato što je {0}'.format('Konj', 'Magarac') 
'Konj je Magarac, zato što je Konj' 
>>> 
Što ti govori šta? Možeš jednostavno unutar opisa kako se formatira koristiti neku promenljivu, koju si definisao u tom trenutku, ne ranije – ona služi samo za formatiranje stringa (npr. {ime}), a zatim se format metodi prosleđuje vrednost tako što se direktno dodeljuje toj promenljivoj (npr ime = 'Joj'). Ovakav način rada se zove formatiranje ključnim rečima!
Možda deluje konfuzno, ali isprobavaj malko ovo u interaktivnom promptu, pa će da ti bude jasnije.
E sad... Mi uvek imamo više rešenja u „rukavu“, zar ne? Pri programima koji nisu baš toliko zahtevni da nešto lepo i krasno prikažu korisnicima, programeri pribegavaju „triku“ koji može da služi sličnoj svrsi kao i format....
Ako si dobro video i pročitao:
>>> help(print) 
print(...) 
  print(value, ..., sep=' ', end='\n', file=sys.stdout) 
  
  Prints the values to a stream, or to sys.stdout by default. 
  Optional keyword arguments: 
  file: a file-like object (stream); defaults to the current sys.stdout. 
  sep: string inserted between values, default a space. 
  end: string appended after the last value, default a newline. 
(END) 
Obrati pažnju na sep i end! Mi mоžemo kontrolisati šta će biti prikazano na ekranu pomoću ovih „odrednica“. sep -to je znak koji je separator više vrednosti koje prosleđujemo print-u, end – to je znak koji će print staviti na kraju svog rada (znači na kraj reda).
Hajd da razjasnimo ovo:
>>> print("jabuke", "i", "vino", sep = "_#_") 
jabuke_#_i_#_vino 
>>> 
(Ups... Zamenili smo razmake između reči sa nečim drugim...)
Ili....
>>> print("jabuke", "i", "vino", sep = "_#_", end = "$$$$"); print("i", "šuplji", "zubi") 
jabuke_#_i_#_vino$$$$i šuplji zubi 
>>> 
Ovde smo rekli funkciji print da ne ode u novi red, već da prikaže $$$$ i stane, a zatim je sledeći print nastavio od tog mesta na ekranu....
Vežba, vežba.... Samo gimnastika mozga će te ovo naučiti.... A ovo su prilično jednostavne i banalne stvari....
Ali mi imamo još toga da pričamo o stringovima, pre nego što odemo na nešto „ozbiljnije“!

6.9.5 Koncentracija
stringova
Indeks 6.9.7 Specijalni
znakovi

Diskusija

Ovo je mesto za predloge, sugestije, kritike....
Zato, druže, hitno pošalji komentar

Najčitanije ovog meseca

Elektronska nacija

Elektronska nacija Šta se to oko mene dešava? I tako se ništa ne reševa? Ogromna količina informacija I nova elektronska nacija.
Možda sam hteo nešto da napišem A ne mogu da komentarišem. Ne znam šta od tog da očekujem Pa zato sve to redom psujem.
Sada za neki lajk, komentar i šer Takmiče se mačak i ker. To su te nove vibracije... Koje šalju elektronske nacije.
Nerešivi problemi više ne postoje, Mudre misli sad lajkove broje. Kažu da budućnost nam je Sačinjena od tridesetdvobitne boje.
Ako misliš da je elektronska nacija Samo jedna velika manipulacija, Odmah možeš početi nešto piti Ili nad sudbinom suze liti.
Odavno smo prešli taj prag, Kog su čuvali i Bog i Vrag. Nije baš ni to neka senzacija Da tu je elektronska nacija.

Pozadina Bekstva iz Titela

Pozadina "Bekstva iz Titela" Uspomene su ono što nas pokreće. One su začin koji daje ukus papazjaniji od života koju sami pravimo. Događaji koji nas često kroz život prate bivaju na neki način zaboravljeni,  zauvek odbačeni... Kao da nikada nisu bili deo nas.
Međutim, kada se dohvatimo metle kojom čistimo svoja sećanja, razgrćući paučinu zaborava, često pronađemo i davno zaboravljenu boju osećanja koja su nekada postojala, a koja su do tad samo čučala negde zabačena u nama. Prekrasna osećanja koja su nekada davala smisao svemu mi na kraju prekrijemo patinom nebitnih svakodnevnih sitnica.
A ta osećanja su naš vremeplov. Čim ih nađemo dobijamo moć da se vratimo kroz vreme i da ponovo proživimo sve one lepe i ružne stvari. Na žalost, nemamo moć da ih i menjamo. Poneki put vraćam svoje vreme unazad... Zanimljiva mi je bila cela priča koja stoji iza  nikada dovršene pesme "Bekstvo iz Titela". Vredi li ta priča? Ne znam... Meni je draga. Mali biser pronađen ispod sloja …

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen?

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen? Ne prođe dan a da se ne naleti na neku "prevaru". Naravno, kao i uvek, prevareni bivaju oni koji traže prevare kod nekih drugih prevaranata koji 100% varaju i vrše prevare 😀 (ma koliko ovo čudno zvuči, ova rečenica je istinita). Elem, uzrok za ovaj tekst je panična informacija koja se pojavila na društvenim mrežama i koja se širi brzinom munje, ostavljajući pustoš za sobom. A informacija je: Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500 !!! OK! Primljeno, a zašto da ne uzimamo Paracetamol?
Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500. To je novi, veoma beli i sjajni paracetamol, doktori savetuju da sadrži virus „Machupo“, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svetu, sa visokom smrtnošću stopa...
(itd, tipa deli dalje, važno obaveštenje i sl... vidi sliku) Međutim, da li je ovo upozorenje validno? Da li je stvarno opasno uzimati paracetamol? Ne, ovo je prevara.... Evo i zašto Iako na oko deluje kao sasvim is…

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju Za razliku od operativnih sistema baziranih na linuxu, Microsoft-ovi i Apple-ovi sistemi imaju zaista malo izbora u ponudi kada su u pitanju razvojni alati. Naime, na ovim platformama ste vezani za razvojne alatke koje su i predviđene za samo te sisteme i proizvode ih isti oni koji kreiraju i sam sistem.
Nije problem u vezi kvaliteta tih alatki (na primer: za Windows programere Visual Studio nema premca) već su u pitanju i neki drugi faktori, kao na primer: Mogućnost izbora između više mogućnosti,Kreiranje multiplatformskih aplikacija,Lakoća održavanja alata,Sistemski resursi potrebni za čuvanje i pokretanje alata,Lakoća korišćenja alata,Lako podešavanje alata itd. Većina ljudi koji rade na proizvodnim mašinama u nekoj firmi će se nasmejati na prethodne stavke jer se većina odgovora nađe u zahtevima klijenata. Ali postoje kategorije kojima ovo može bitno. Neke od njih su: učenici i studenti, developeri koji nisu zaposlen…

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na slici ispo…

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame 21. februara 2018. godine je AdSense, jedna od najvećih mreža za oglašavanje u vlasništvu Google-a, načinila jedan od najvećih iskoraka u domenu podešavanja oglasa na nekoj web lokaciji. Naime, njihove "automatske reklame" (auto ad) su postale globalno dostupne web masterima. Zapravo, auto ad je nastala kao sledeća generacija već postojećeg page level ad sistema, u kom page level ad postaje samo integralni deo novih mogućnosti. Ideja koja stoji iza novog sistema je automatsko postavljanje oglasa bilo gde na Vašoj stranici pomoću Google-ovog mašinskog učenja, tj web master više ne mora da razmišlja o mestu na kome će postaviti oglas, već će AdSense algoritam proceniti gde ima mesta ili gde je najoptimalnije postaviti oglas u zavisnosti od sadržaja i posetioca. Iako ovaj novi vid oglasa znatno olakšava posao web developerima jer je potrebno samo jednom da ubace AdSense kod na sajt, (ili po jednom na svaku stranicu u <head> sekci…

Referalni spam (za blogger-e)

Referalni spam (za blogger-e) Skoro svi blogeri, koji tek počinju da bloguju koristeći Blogger platformu, koriste Blogger-ov ugrađeni alat za praćenje statistike.
U početku je prirodna pojava da bloger ima slabu posećenost svojih tekstova. To je sasvim logično, jer blog još nije indeksiran od strane pretraživača interneta i ne postoje podeljeni linkovi ka njemu. Ovo može biti zaista razočaravajuće za ljude koji su novi u ovoj oblasti, jer će primetiti da najviše poseta dolazi sa društvenih mreža od strane malog broja njihovih prijatelja. Međutim, ovo nije tekst koji će novim blogerima pomoći oko bolje pozicije u pretrazi ili povećanju broja poseta! Ovo je tekst o pojavi zbog koje neiskusnom blogeru srce može da zaigra i zatreperi od ushićenja ili sreće, ali se zapravo radi o - prevari! Ugrađena Blogger-ova statistika Statistika nije tačna nauka. Ona služi samo da bi se izvodili neki zaključci tipa gde smo sada ili u kom pravcu treba da se krećemo. Pomaže nam da vidimo šta smo uradili…

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

Joe Job napad

Joe Job napad Pre par dana sam napisao tekst koji govori o pitanjima da li i kada je poželjno biti anoniman na internetu, pa nastavljajući u tom smeru, sada Vam predstavljam još jedan tekst koji se bavi nekim (mogućim) problemima sa kojim se možete susresti ako ste neoprezni na tom istom internetu.
Zamislite sebe u sledećoj situaciji: Priča Budite se iz prelepog sna i osećate se presrećno! Juče ste uspeli da sklopite svoj "posao snova", a gledajući kroz prozor u veselo i razigrano prolećno sunce, planirate kako ćete, odmah nakon posla, ostatak tog divnog dana provesti negde u prirodi zajedno sa svojim voljenim bićem. Na putu ka poslu se smeškate deci koja prolaze kraj Vas idući u školu, a toplina prvih prolećnih zraka sunca Vam lagano i nežno miluje ozareno lice.
Stigli ste malo ranije na posao i u kancelariji zatičete pospanog kolegu. Pošto ste dobe volje, koristite  tu priliku da mu date predlog, koji iznosite uz široki osmeh: Vi ćete da odete da kuvate kafu ali pod uslovom …

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu?

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu? U 2018g. je pojam kompjuterske sigurnosti dovoljno sazreo, kako među ljudima koji kreiraju programe i sadržaje, tako i među običnim korisnicima. Kreatori programa koriste sve raspoložive resurse kako bi krajnjeg korisnika osigurali od raznih internet pretnji, najčešće putem vizuelnih ili audio obaveštenja, blokiranja određenih sadržaja i sl. Sa druge strane, kreatori sadržaja najčešće svojom nepažnjom ili neznanjem dovedu sebe u položaj da njihov sadržaj bude označen kao nesiguran. Za krajnjeg korisnika je najbitniji jedan od prvih znakova bezbednosti - sigurna konekcija. On tu sigurnu konekciju prepoznaje tako što se ona odvija putem linkova koji počinju sa https:// (umesto pređašnjih http://). Podaci koji se šalju putem ovakvih linkova su osigurani TLS protokolom, tj oni su (između ostalog) enkriptovani. Koliko je važno da vaša konekcija bude sa prefiksom https govori i činjenica da na…