Raw String - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Raw String

6.9.8 Raw String 

Kao što smo videli, okreni, obrni, bez neke specijalne intervencije sa naše strane Python će memorisati stringove onako kako ih on vidi. Da li je moguće da se ne mučimo toliko, te da ih on sačuva a da \n ne bude oznaka tastera enter, i da ne moramo da navodimo \\n kako bi se „normalno prikazao znak?
Ako ti je potreban neki string u kojem ne želiš nikakve „specijalne“ metode formatiranja kao što su, na primer, escape sequence, onda ti možeš da taj string navedeš kao Raw String tj. „sirov string“ ili kao da kažeš Pythonu – CEO ovaj string je kakav-takav, ne diraj!
To se postiže stavljanjem prefiksa r ili R pre stringa prilikom njegovog definisanja. Na primer:
>>> string = r"Sada ti mogu pisati poruku\nčak i kad imam tastaturu\nna kojoj je iščupan taster Enter!\n\t1.\tNema Entera...\n\t2.\tNema Tab-a\nAli, nema veze... Furamo mi dalje..." 
>>> string 
'Sada ti mogu pisati poruku\\nčak i kad imam tastaturu\\nna kojoj je iščupan taster Enter!\\n\\t1.\\tNema Entera...\\n\\t2.\\tNema Tab-a\\nAli, nema veze... Furamo mi dalje...' 
>>> print(string) 
Sada ti mogu pisati poruku\nčak i kad imam tastaturu\nna kojoj je iščupan taster Enter!\n\t1.\tNema Entera...\n\t2.\tNema Tab-a\nAli, nema veze... Furamo mi dalje... 
>>> 
Korisna primena Raw Stringova je kod definisanja putanja u Windows operativnim sistemima, jer kao što smo videli, Windowsov separator direktorijuma je upravo – obrnuta kosa crta!

6.9.7 Specijalni znakovi Indeks 6.10 Korišćenje promenljivih
i nepromenljivih tipova
podataka

Постави коментар

0 Коментари