Šta je 2021. godina donela blogu Fog Developer? - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Šta je 2021. godina donela blogu Fog Developer?

Šta je 2021. godina donela blogu Fog Developer?

Završila se još jedna u nizu godina u kojima je blog Fog Developer bio aktivan. Možda ne na onaj način na koji sam ja to želeo.

Bilo kako bilo, ovaj blog svojim brzim koracima ulazi u 2022. godinu, u kojoj se nalazi i malecni jubilej, koji mi daje nadu da će Fog Developer uspeti da stvara gušću maglu nego što je to radio do sada.

Nego, da se mi za sada manimo tog jubileja, o njemu ćemo uskoro - kada za to dođe vreme. Sad je trenutak da pogledamo u presek prošle godine i podsetimo se svega što je uticalo na sadašnji tok kojim se stvari kreću.

Potrebno je sumirati utiske, pregledati statistiku i iz svega toga izvući nekakve zaključke.

Čitaoci u sumaglici 2021. godine

U, sada već prošloj godini, ovaj blog je imao 52,3 hiljada pregleda strana, dok je u njoj objavljeno nešto manje od 100 tekstova. Ove brojke nisu velike, ali nisu ni zanemarljive. Najposećeniji mesec je bio april sa 8.529 pregleda strana.

U proseku je svaki čitaoc pregledao 1,45 stranica na blogu. Svaka poseta je, u proseku, trajala samo 59 sekundi. Ovo je, skoro za minut manje nego prošle godine! Ovij podatak je zabrinjavajuć. Sada se nameće pitanje na koje ne mogu da dam odgovor: da li čitaoci ne mogu ili ne žele da pronađu dovoljno srodnih tekstova koji bi ih zadržavali na blogu? U 2021. je blog doživeo par drastičnih dizajnerskih promena koje nisu uspele da povećaju ovo vreme.

Najviše ste voleli da posećujete ovaj blog utorkom u podne, a prvih pet zemalja iz kojih su ljudi dolazili na blog je: Srbija (70,32%), zatim SAD (6,79%), Nemačka (2,27%), Bosna i Hercegovina (2,22%) i Crna Gora (2,22%).

Što se tiče programa za pregledanje interneta, na Fog Developeru su najpopularniji: Chrome (70,58%), Android Webview (7,77%), Safari (7,23%), Firefox (4,62%) i Samsung Internet (4,23%). Iako je poredak identičan kao i prošle godine, vidimo da je Chrome u velikoj meri dominirajuć internet preglednik.

Naši čitaoci najviše koriste mobilne telefone (57,5%), a zatim računare (41,1%) a tableti su zastupljeni sa svega 1,4%. Ove brojevi nisu iznenađenje jer je korišćenje računara u domenu informisanja i zabave u drastičnom padu, dok su mobilni telefoni dominantan i mnogo praktičniji uređaj za te namene.

Sa stanovišta operativnih sistema, korišćenih prilikom čitanja bloga, najviše se koristio Android (53,77%), zatim Windows (30,96%), iOS (8,07%), Linux (4%) i Macintosh (1,96%). Poredak je identičan onome iz prethodne godine.

Fog Developer kroz maglu 2021-te

Iz perspektive ovog bloga, protekla godina je izgledala ovako: zapušteno i umalo napušteno.

Problemi su se nagomilavali, kako subjektivni - tako i objektivni.

Subjektivne okolnosti

Što se tiče subjektivnih stvari, moram biti potpuno iskren - lično meni je u 2021g. skoro pa bilo dosta svega. Suzdržavao sam se od drame da ću jednostavno ugasiti blog, jer niti je jedan objavljeni tekst mogao biti uzrok tome, pa samim tim nema razloga da se povuče takva odluka. Neke druge stvari su mi preokupirale pažnju, oduzimale vreme, a bogme i destabilizovale na ovom putu.

Kada čovek par meseci ne napiše ni reč, jedan deo njegovog umeća nestane, ideje počinju da blede a volja da se lomi. Kriza u pisanju, ali ne i samo to....

Kada imam ioliko slobodnog vremena, i otvorim deo sa nacrtima postova, pogledam u užasavajuću brojku od preko 120 tekstova koji nisu završeni ni objavljeni! Za to bi mi trebalo bar dva meseca udarničkog rada da sredim formu i objavim!!! Od same pomisli na toliko nezavršenog posla (plus ideje koje se vrzmaju po glavi) me uhvati muka....

Ali moje subjektivne okolnosti nisu ni mali delić onoga što zaista i muči ovaj blog...

Objektivne okolnosti

Objektivne okolnosti su vezane za platformu koja pokreće Fog Developer-a - Blogger i čudan odnos koji oni gaje prema svojim korisnicima, koji teži ka tome da se svi lagano okrenu nekim alternativama.

2021. godina je bila godina prilično čudnih, neočekivanih i kontraproduktivnih odluka koje mogu da razumem, ali ne mogu da opravdavam.

Elem, u sada već prošloj godini, Blogger platforma je trebala da završi svoju infrastrukturnu migraciju, koja je podrazumevala i gašenje zastarelih API-ja, ali izgleda bez plana i alternative za noviji ekvivalent koji bi funkcionisao na identičan način.

U nastavku ću opisati brojne tehničke probleme sa kojim se ne suočava samo Fog Developer, več celokupan Blogger-ov ekosistem. Ako su Vam ti podaci suvoparni, ili suvišni, možete odmah preći na sledeći tekst i videti kojih su to deset tekstova obeležili 2021. godinu.

Fotografije i video snimci

Prvo su morali da se otkače zastarelog softvera za prikazivanje slika (poznatog i po tome što je pokrećao fantastičan program Google Picasa). Ovo je trebalo da se ugasi, ako se ne varam, još 2017g., ali je bilo razbacano po raznim Google proizvodima, a sastavni je deo Blogger-a.

Igranje sa ovakvom važnom funkcijom je prouzrokovalo gomilu problema sa prikazivanjem fotografija, a na kraju i video snimaka za sve korisnike ove platforme tokom cele godine i - još uvek nije adekvatno rešeno!

Subskripcija

Iako se moglo naslutiti, gotovo neočekivano, Google-ov servis koji se mahom koristio za distribuciju imejlova - FeedBurner gubi upravo funkcionalnost da distribuira mejlove! Budući da je FeedBurner tesno bio povezan sa Blogger-ovim sistemom za distribuiranje sadržaja (zapravo, to je bila jedina ugrađena automatska opcija koju su Blogger-ovi korisnici imali na raspolaganju izuzimajući zastarelo dugme registrovanih Blogger pratioca koje ja nikada nisam ni implementirao) gomila blogova ostaje bez svoje čitalačke publike.

Rešenje je bilo prelazak na neke druge i konkurentske sisteme distribuiranja mejlova. Fog Developer još uvek to nije uradio, pa stoga i trpi određene posledice.

Fidovi i paginacija

Ove opcije i njihov značaj su malo poznati običnim korisnicima u ovom trenutku. Ali nekada to nije bilo tako. Fidovi su ne tako davno, bili glavni, a sada samo najefikasniji način da se objavljeni sadržaj u celini ili samo jedan deo, distribuira onome ko ga čita putem nekih od feedreader programa.

U Blogger-u, zbog samog ograničenja platforme, fidovi su bili (i ostali) zgodan način da se do nekog sadržaja dođe na efikasan metod. Programeri Blogger šablona koriste upravo fidove kako bi uspeli da izdvoje tekstove sa određenim oznakama na početnu stranu, kako bi čitalac lakše mogao da pronađe ono što ga zanima.

Međutim, tranzicija na novu infrastrukturu je i tu morala da napravi neki problem. Bez ikakve dokumentacije, na Blogger platformi je promenjen sadržaj fida (nije menjana struktura), ukoliko korisnik koristi kraću verziju (dakle želi da prikaže samo isečak svog sadržaja), dok kod korisnika koji su svoj fid popunjavali sa celokupnim sadržajem sve ostaje kao i ranije.

Najveći problem se pojavio u veličini slike, tako da sve skripte koje su želele da prikažu sliku, ne dobijaju sliku u punoj rezoluciji već smanjenu na 72 ili 120  px, pa je ne prikazuju ispravno!

Zbog tog razkloga, mnogi stariji šabloni izgleda postaju prilično ružni i - neupotrebljivi.

Ali, nije to celokupan problem. Blogger u sebi ima ugrađenu paginaciju fidova, koja je podrazumevala da se 50 tekstova (a od neke 2014g. se smanjilo na 25) mogu naći u jednom fidu, a zatim se prelazi na njegov drugi deo  i tako redom - od poslednjeg teksta prema prvom. Ovakvo stanje stvari je logčno, jer fid mora biti brz i efikasan, pa njegov sadržaj ne sme biti prevelik.

Međutim, razvoj tehnologije je doveo do povećanja rezolucije fotografija, pa samim tim i njihovih veličina, ali i količina. Celokupan fid ne bi smeo da bude veći od 1 MB podataka i to je neka OK vrednost kada se u fid stavlja samo deo sadržaja.

Međutim, zbog gornjeg problema sa sadržajem fidova, mnogi korisnici se odlučuju da svoj celokupan sadržaj stave u fid, što mu višestruko povećava veličinu. Blogger ove godine odlučuje da se paginacija fida vrši na sledeći način - na jednoj strani će biti 25 tekstova ukoliko je fid manji od megabajta, ali ukoliko je on veći, onda se na toj strani nalazi samo onoliko tekstova koliko može stati u megabajt.

Ovo izaziva probleme na dve strane: Sama Blogger platforma ume da ne prikaže neke objavljene tekstove, što se koliko toliko rešilo. S druge strane, programeri šablona izgleda više ne mogu biti sigurni da će njihova paginacija raditi ispravno, jer ne postoji neka egzaktna matematička predikcija na koliko strana će stati svi tekstovi koji se nalaze na blogu.

Horor u Google Search konzoli

Prilikom tranzicije infrastrukture, došlo je do određenih serverskih problema, tako da google-ovi botovi za indeksiranje sadržaja nisu mogli da pristupe novim, a ponekad ni starim objavama. Elem, roboti su pokazivali grešku na strani servera (Server error 503 i sl. tj skup grešaka koji počinje sa 5xx).

Ovo je značilo da je gomila blogova ostala bez adekvatnog indeksiranja, a da samim tim gubi publiku koja dolazi putem web pretrage. Problem je počeo negde pred leto, a nije rešen par meseci i još uvek se sporadično pojavljuje. Kakav je to propust i gotovo nenadoknadiv gubitak.

Neki korisnici su pokušali da to samostalno reše putem prilagođene robot datoteke, ali je to - sa praktične strane gledano, donosilo više štete nego koristi.

Proterivanje maloletnika iz ekosistema

Blogger se dugo vremena koristio kao alat u obrazovanju. Mnoge škole u svetu su ga koristile da bi se đacima zadavao domaći, kojima su nastavnici mogli lako i brzo pristupati. Nastavnik je imao laku i brzu kontrolu svih svojih đaka. Pandemija i mere karantina su dodatno pogurale ovu platformu u tom smeru.

Međutim, paralelno sa takvim dešavanjima, faceboook, instagram, youtube, google i drugi sve više bivaju optuživani da ne rade dovoljno da bi zaštitili maloletnike kako od nepoželjnog sadržaja, tako i od raznoraznih bolesnika koji im mogu naškoditi.

Pod tim pritiskom, ove kompanije se odlučuju za gradnju paralelnih aplikacija koje će služiti samo za maloletnike. Dakle, deci se ograničava pristup određenim uslugama. Tako npr nastaje YouTube kids i sl.

Sa druge strane, Blogger je oduvek imao opciju da kreatori označe svoj sadržaj kao neprikladan za decu, ali to zaista niko nije koristio, jer bi se od posetioca tražilo da bude ulogovan u svoj Google nalog ako želi nešto da pročita. Iz tog razloga, krajem avgusta i taman pred početak nove školske godine stiže odluka da maloletnici ne mogu da budu kreatori na Blogger platformi, kao i da se uklone svi blogovi koje je kreirao neko sa manje godina od zakonski dozvoljenih.

Da stvar bude još interesantnija - maloletnici i dalje mogu da čitaju i gledaju sadržaje na ovoj platformi, samo im je ukinuta mogućnost da je koriste.

Škole koje su svoju nastavu bile bazirale na ovaj način su se našle u čudu i morale su preći na drugu platformu.

Sama po sebi, ova situacija nije uticala na Fog Developer, jer nemamo maloletnika među autorima, ali je primetna tendencija kretanja "sledeće" verzije interneta: za par godina će ceo internet sadržaj biti podeljen na dečiji deo (kome odrasli neće moći pristupati) i onaj koji to nije (kome deca neće moći pristupati). Oni koji to ne budu poštovali biće strogo sankcionisani.

Iz tog razloga, na blogu Fog Developer se više neće pojavljivati tekstovi i fotografije u kojima se pominju maloletnici, čak ni ako postoji saglasnost roditelja ili organizatora društvenog događaja u kojem su učesnici takva lica!

URL slika i parametri prikazivanja

Krajem godine, Blogger odlučuje da svoje slike prebaci na drugi domen i da se njihov URL prikazuje enkriptovan. Ovo je veliki udarac za SEO baziran na imenu slika, jer ime fotografije više nije vidljivo!

Sem toga, parametra za promenu veličine fotografije sada počinju sa znakom =, pa je došlo i do novih problema sa skriptama.

I drugi problemi...

Kao što vidite, većina ovih problema je tehničke prirode kojih prosečan korisnik Blogger-a nije (a možda ni ne treba) svestan.

Ja ne bi bio ja da nisam koristio sopstvene šablone izgleda (nisam ja sad neki maher, trudio sam se samo da vizuelno i strukturalno kopiram neke druge uz pomoć skripti i kodova koje se mogu naći uzduž i popreko interneta). Međutim, promene koje su se dešavale su bile isuviše velike za trud koji je morao da se ulaže u rešavanje problema koje su izazivale. Na primer, problem sa fidom je doveo do toga da se nedelju dana ne može iščačkati zadovoljavajuće rešenje u skripti. Na kraju se rešilo, ali se već za par dana desila neka nova promena koja je poremetila npr lazy loader skriptu, pa hajde ispravljaj to, i onda posle par dana nova promena koja poremeti sve što se popravilo do tada... 

Ne vredi. Previše se vremena potroši na neke marginalne stvari. Ispostavilo se da je najpametnije dići ruke od sopstvenog prilagođavanja, i jednostavno koristiti šablone koji su podrazumevani u Blogger-u.

I to nije sve...

Da bi se izveli neki precizniji zaključci o publici koja prati ovaj blog, potrebno je saznati:

Постави коментар

0 Коментари