Пређи на главни садржај

Ka dnu i nazad

Pad. Zamišljamo ga kao ponor u koji se strmoglavo rušimo, pomireni sa sasvim izvesnom sudbinom. Ali nije tako....

Umesto toga, tu je ravna linija na kojoj se ne oseti nikakav otkucaj, drhtaj ili pokret tela, pritisak ili potisak, puls koji bi davao nadu ili rušio snove. Emocije i energija ne postoje. Samo časovnik pokazuje da se velikom brzinom krećemo po životnom putu. Depresija i tuga se podjednako priželjkuju kao euforija i radost.

Dno. Sasvim je svejedno gde se nalazi. Odsustvo svih osećaja ometa racionalno sagledavanje pozicije u prostoru. Strahovit pritisak ipak odaje postojanje. Nije život, a nije ni smrt.

Ne postoje milijarde tona kamenih blokova koje pritiskaju grudi, a ipak ne može da se uhvati dah i napiše reč.

Muva u paukovoj mreži je pojam slobode za statičan svet koji je stvoren odsustvom dinamike. Samo zujanje u ušima remeti tišinu koju stvaraju glasovi hiljada udaljenih ljudi. Nepomična kamena lutka koja bez težnji, snova, a samim tim ni sudbine ne remeti opasno haotičan i uznemirujuć kurs njihovih međusobnih sudaranja i sukoba.

Zalutale otrovne strele tuđih ratova bi u svakom drugom slučaju bile smrtonosne. Na dnu su one vešto izbegnute. Ugašene su sve varnice mržnje i ljubavi.

Na početku beše reč. Lebdela je iznad ništavila olupine na dnu. Inicijalna misao stvara realnost i snove. Svet dobija svoje obrise. Rađa se kretanje i život dobija svoju formu.

Dah jedne reči je bio dovoljan da se iznad zgarišta, sačinjenog od pepela i praha mnogobrojnih ideja, materijalizuje i uzdigne silueta sačinjena od gasa i prašine.

Potaknuta je svest o prolaznosti. Svrha pronalazi formu.

Uspravljajući se, remetiš ravnotežu i pružaš nogu da sprečiš ponovni pad. To je prvi korak. Kinetika.

Energija se vraća. Formiraju se rečenice i pasusi.

Stvari počinju da se kreću, svidelo se to nekome ili ne. U inat suprotnim mišljenjima, pravi se nešto ni iz čega.

Коментари

Obavezno pročitajte i:

Top nedelje:

Pretražite elektronski katastar nepokretnosti Republike Srbije

Šta je katastar i zašto je on bitan? Katastar (ili katastar nepokretnosti) je osnovna evidencija podataka o nepokretnostima i nosiocima prava nad njima na određenoj administrativnoj površini. Katastar u sebi sadrži podatke o zemljištu (npr. oblik, površina, način korišćenja...), zgradama i drugim građevinskim objektima, kao i informacije o subjektima koji su nosioci prava na tim napokretnosrima.

Proverite preko interneta do kada Vam je overena zdravstvena knjižica

Od kada je uvedena "plastična" zdravstvena knjižica, gomila građana koji nisu u radnom odnosu često zagubi dokument na kojem im piše datum do kog im je zdravstvena knjižica overena. Neki put, čak i zaposleni se nađu u situaciji da pođe na lekarski pregled, a da mu u domu zdravlja kažu da knjižica nije overena (npr. zbog praznika se nije uradila automatska overa ili poslodavac nije izvršio svoje obaveze). 

Kako otvoriti novi Google i gmail nalog?

Google je kompanija koja je od kreiranja najbolje internet pretrage do spleta raznih umreženih servisa prešla dug put. Otvaranje ličnih imejl (email) adresa i dodela prostora za skladištenje poruka (email sanduče) je ova kompanija pružila svojim korisnicima davne 2004. godine. [message] Za početnike: Šta je Email? Uopšteno, email je elektronska pošta pomoću koje možete komunicirati putem tekstualnih poruka sa drugim korisnicima interneta, deliti sa njima različite sadržaje (slike, dokumenta, fajlove, internet adrese...). Na današnjem internetu, (sem u poslovnom segmentu društva) email adresa je izgubila svoju prvobitnu namenu i služi za kreiranje naloga na različitim sajtovima. (Facebook, Twitter, Instagram…) Google u ovom trenutku pokriva širok spektar proizvoda od kojih je elektronska pošta samo jedna usluga. Kada se kreira Google nalog za elektronsku poštu (popularni gmail nalog), automatski će biti kreiran i Google nalog koji možete koristiti za prijavu na ostale s

Tehnologija napreduje: Pogledajte ples super realističnih robota iz Kine!

Poneki put se i na Viberu može pronaći nešto pametno i zadivljujuće. Nisam mogao da sakrijem svoje uzbuđenje u trenutku kada sam nedavno dobio sledeću poruku, koja je imala čist informativno-obrazov(a)ni karakter: PRVO POGLEDAJTE VIDEO! Ovaj klasični ples nastao je u Kini, a odvijao se u šangajskom Disneylandu. To nisu plesači, već roboti proizvedeni u Kini. Robot je savršeniji od Japanskih i ima bolje dorađene izraze lica. Oboje plesača su roboti. Izgledaju tako stvarno! Predstava traje samo oko 5 minuta, red za karte je 4 sata, a cijena je 63€(499 juana). Dodatak ovoj poruci je mali "začin": Kinezi su toliko savršeno napravili ove robote da su im čak dali i imena. Perfektno, nema se šta dodati. Ali.... Da li je to tako?

Sneeit Spot - novi način upotrebe Blogger-a

Dodatak za Chrome bruzer Sneeit Spot i nije neka novost za sve one koji su koristili usluge internet prodavnice sneeit.com , koja je poznata po izradi i distribuciji kvalitetnih Blogger/Blogspot i WordPress tema. Za razliku od drugih sličnih web prodavnica, Sneeit se trudi da njihovi šabloni budu ažurirani i da podjednako dobro rade sa svakom novom promenom koju ove platforme nameću iz dana u dan. Tema ovog teksta nisu njihovi šabloni, već alatka koju su razvili za potrebe kupaca svojih proizvoda, ali koju može iskoristiti i svaki drugi korisnik Blogger/Blogspot platforme, kako bi sebi, na neki način, olakšao rad.