Preskoči na glavni sadržaj

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs!
Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation.
Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na slici ispod:
Pažnja: Ukoliko imate najnoviju verziju Windows 10 sistema, umesto command prompt-a najverovatnije (u zavisnosti od opcija koje ste izabrali prilikom "velikog" ažuriranja) ćete imati opciju "PowerShell". Slobodno možete koristiti PowerShell jer se u njemu može raditi sve što se može raditi i u Command prompt-u (pa čak i mnogo više).

Pregledanje informacija o aktivaciji, licenci i datumu do kojega možete koristiti Windows

Da bi ste prikazali najosnovnije informacije u vezi licence i aktivacije u vezi operativnog sistema na kojem radite dovoljno je da ukucate sledeću komandu:

slmgr /dli

Budući da su ove informacije šture, mi možemo upotrebiti sledeću komandu za mnogo detaljnije informacije:

slmgr /dlv
 

Pregled datuma isteka licence

Ukoliko je Windows aktiviran putem KMS servera od strane administratora unutar Vaše organizacije sledeća komanda može da bude korisna kako bi se znalo kada ta licenca "ističe". Retail licence, kao i aktivacioni ključevi daju licencu koja nikada neće isteći, a ukoliko niste uneli aktivacioni kod, sledeća komanda će izbaciti grešku:

slmgr /xpr
 

Uklanjanje aktivacionog koda sa Vašeg računara

Aktivacioni kod ili product key se čuva na više mesta u Vašem računaru. On je veoma bitan, jer na osnovu njega Microsoft zna koja je Vaša licenca, do kada ona važi... Drugim rečima, aktivacioni kod je ono što čini Vaš windows legalnim. Iz tog razloga se postavlja pitanje zašto bi neko uklanjao aktivacioni kod. Odgovor leži u pitanju odakle želimo da ga uklonimo?

Uklanjanje aktivacionog koda iz windows registra

Sledeća komanda neće totalno ukloniti Vaš aktivacioni kod iz Vašeg sistema, već će ga samo ukloniti iz sistemskog registra. Windows u svom registru ostavlja zapise koji služe drugim programima da ih mogu očitati. Ukoliko neki malver, virus ili neka druga vrsta malicioznog programa može da pročita registre, onda on može da, između ostalog, ukrade Vaš aktivacioni kod. Sledeća komanda upravo ima tu misiju: uklanjanje koda iz registra kako on ne bi bio ukraden:

slmgr /cpky

Totalno uklanjanje aktivacionog koda iz računara

Ukoliko pokrenemo sledeću komandu, a zatim restartujemo kompjuter, naš Windows će biti bez aktivacionog koda u neaktiviranom i nelicenciranom stanju.
Najveći broj windows licenci je vezano za kompjuter, to jest hardver koji pokreće taj operativni sistem, ali, ukoliko ste kupili Windows zasebno, bilo na CD-u, USB-u ili nekim drugim putem, a želite da prodate samo računar (a ne i operativni sistem koji je na njemu) onda ova komanda može da Vam koristi. Na primer, Vi ste imali RETAIL licencu, prodajete jedan računar, kupujete drugi. Da ne bi ste kupovali ponovo i operativni sistem, Vi ovim putem sa starog računara uklonite licencu, a zatim je iskoristite na novom računaru.
Dakle, sledeća komanda će deinstalirati aktivacioni kod sa računara. Nakon nje je potrebno restartovati kompjuter:

slmgr /upk
 
Interesantno je, međutim, da ova komanda neće ukloniti ključ iz registra, tako da ako zaista želite da neki sistem očistite od aktivacionog ključa, prvo bi bilo pametno da pokrenete komandu za njegovo brisanje iz registra, a tek nakon toga komandu za totalno uklanjanje.

Menjanje i podešavanje aktivacionog koda

Iako u grafičkoj aplikaciji za podešavanje aktivacije Windowsa postoji opcija za menjanje aktivacionog koda, mi preko slmgr komande to možemo uraditi i preko konzole.
Ukoliko je Windows neaktiviran, sledeća komanda će ga aktivirati, ali ukoliko u njemu već postoji aktivacioni ključ, stari kod će biti izgubljen i zamenjen novim ključem:

slmgr /ipk ?????-?????-?????-?????-?????
U ovoj komandi zamenite ?????-?????-?????-?????-????? sa aktivacionim kodom koji imate. Ova komanda će prvo pokrenuti validaciju, tj proveriće da li je uneti kod ispravan. Nakon uspešne provere ispravnosti potrebno je ponovo pokrenuti računar.

Kako naterati Windows da se aktivira online?

Ukoliko se iz nekih razloga Vaš Windows ne može aktivirati online (problemi sa serverom, loša konekcija itd.) sledeća komanda će ga "naterati" da se aktivira online. Ukoliko imate Retail Windows, ova komanda će pokušati da ga aktivira preko Microsoft-ovih servera, a ukoliko se koristi KMS aktivacija, ona će pokušati da se aktivira preko servera u Vašoj lokalnoj mreži. Komanda glasi:

slmgr /ato
Nakon ovoga, postoje i opcije za aktiviranje windowsa bez interneta. Naravno, to zahteva da se kontaktira Microsoft-ova podrška, putem telefona, koja proverava gde je kupljen Windows i koji je njegov ključ. Nakon toga oni izdaju ID koji treba uneti. Kombinacija slmgr komandi pomoću kojih se to može odraditi je:

slmgr /dti
 
i

slmgr /atp ID_koji_dobijamo_preko_telefona

Budući da je ovaj proces lakše obaviti preko grafičkih opcija, ovde se nećemo zadržavati na objašnjavanju značenja ovih slmgr komandi.

Produžavanje vremena probnih verzija Windowsa (dobijanje dodatnih dana za aktivaciju)

Većina Windows operativnih sistema se mogu sasvim legalno skinuti sa internet stranice Microsoft-a, i kao takvi nam mogu koristiti neko određeno vreme. Kod Windows 7 i 8 operativnih sistema tajmer pokazuje 30 dana, a nakon tog perioda Windows više ne može da se koristi, ili su neke njegove funkcije jednostavno "ugašene".
Zanimljiva činjenica je da Windows 10 i nakon isteka roka za aktivaciju može sasvim normalno da se koristi, jer su jedina ograničenja ta da morate ručno da podesite pozadinu ekrana (jer Windows navodno to ne dozvoljava pa je automatski ona crna), i neprestano iskakanje prozora koji obaveštava da je period za probno korišćenje istekao i da Windows treba da se aktivira. 😈
Elem, slmgr komanda nam omogućava da, kada tajmer pokazuje da je probno vreme isteklo, mi resetujemo taj tajmer na početak. Drugim rečima: pomoću ove komande možemo dobiti dodatno vreme u kom možemo normalno koristiti probnu verziju Windowsa.
Naravno, ovo se ne može uraditi proizvoljan broj puta. Na primer, probni period Windows 7 operativnog sistema može biti resetovan tri puta, kod nekih drugih verzija Windowsa pet puta.
Dakle komanda za reset aktivacionog tajmera je:
 
slmgr /rearm

Prava moć slmgr komande

Sem nekih stvari, većina opisanog se može izvesti putem grafičkih alatki koje se nalaze unutar aplikacije Settings. Zašto onda koristiti alatku koja se pokreće putem komandne linije?
Odgovor je veoma prost: zato što nam ova alatka omogućuje da sve ovo odradimo na računaru na koji imamo udaljen pristup, tj na "remote" računaru. Na primer, administrator u nekom preduzeću ne mora da ide od računara do računara, već sa svog računara podesi sve ostale!
Princip konektovanja i rada na drugom računaru pomoću slmgr komande se odvija jednostavno putem:
slmgr ime_kompjutera korisničko_ime lozinka /opcija
Gde je:
  • ime_kompjutera - naziv kompjutera (čijom aktivacijom manipulišemo) u mreži
  • korisničko_ime i lozinka - podaci potrebni da se prijavimo u računar sa čijom aktivacijom manipulišemo i
  • /opcija - neka od gorenavedenih opcija.
Više opcija možete potražiti na Microsoftovom sajtu.

Diskusija

Ovo je mesto za predloge, sugestije, kritike....
Zato, druže, hitno pošalji komentar

Najčitanije ovog meseca

Elektronska nacija

Elektronska nacija Šta se to oko mene dešava? I tako se ništa ne reševa? Ogromna količina informacija I nova elektronska nacija.
Možda sam hteo nešto da napišem A ne mogu da komentarišem. Ne znam šta od tog da očekujem Pa zato sve to redom psujem.
Sada za neki lajk, komentar i šer Takmiče se mačak i ker. To su te nove vibracije... Koje šalju elektronske nacije.
Nerešivi problemi više ne postoje, Mudre misli sad lajkove broje. Kažu da budućnost nam je Sačinjena od tridesetdvobitne boje.
Ako misliš da je elektronska nacija Samo jedna velika manipulacija, Odmah možeš početi nešto piti Ili nad sudbinom suze liti.
Odavno smo prešli taj prag, Kog su čuvali i Bog i Vrag. Nije baš ni to neka senzacija Da tu je elektronska nacija.

Pozadina Bekstva iz Titela

Pozadina "Bekstva iz Titela" Uspomene su ono što nas pokreće. One su začin koji daje ukus papazjaniji od života koju sami pravimo. Događaji koji nas često kroz život prate bivaju na neki način zaboravljeni,  zauvek odbačeni... Kao da nikada nisu bili deo nas.
Međutim, kada se dohvatimo metle kojom čistimo svoja sećanja, razgrćući paučinu zaborava, često pronađemo i davno zaboravljenu boju osećanja koja su nekada postojala, a koja su do tad samo čučala negde zabačena u nama. Prekrasna osećanja koja su nekada davala smisao svemu mi na kraju prekrijemo patinom nebitnih svakodnevnih sitnica.
A ta osećanja su naš vremeplov. Čim ih nađemo dobijamo moć da se vratimo kroz vreme i da ponovo proživimo sve one lepe i ružne stvari. Na žalost, nemamo moć da ih i menjamo. Poneki put vraćam svoje vreme unazad... Zanimljiva mi je bila cela priča koja stoji iza  nikada dovršene pesme "Bekstvo iz Titela". Vredi li ta priča? Ne znam... Meni je draga. Mali biser pronađen ispod sloja …

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen?

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen? Ne prođe dan a da se ne naleti na neku "prevaru". Naravno, kao i uvek, prevareni bivaju oni koji traže prevare kod nekih drugih prevaranata koji 100% varaju i vrše prevare 😀 (ma koliko ovo čudno zvuči, ova rečenica je istinita). Elem, uzrok za ovaj tekst je panična informacija koja se pojavila na društvenim mrežama i koja se širi brzinom munje, ostavljajući pustoš za sobom. A informacija je: Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500 !!! OK! Primljeno, a zašto da ne uzimamo Paracetamol?
Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500. To je novi, veoma beli i sjajni paracetamol, doktori savetuju da sadrži virus „Machupo“, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svetu, sa visokom smrtnošću stopa...
(itd, tipa deli dalje, važno obaveštenje i sl... vidi sliku) Međutim, da li je ovo upozorenje validno? Da li je stvarno opasno uzimati paracetamol? Ne, ovo je prevara.... Evo i zašto Iako na oko deluje kao sasvim is…

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju Za razliku od operativnih sistema baziranih na linuxu, Microsoft-ovi i Apple-ovi sistemi imaju zaista malo izbora u ponudi kada su u pitanju razvojni alati. Naime, na ovim platformama ste vezani za razvojne alatke koje su i predviđene za samo te sisteme i proizvode ih isti oni koji kreiraju i sam sistem.
Nije problem u vezi kvaliteta tih alatki (na primer: za Windows programere Visual Studio nema premca) već su u pitanju i neki drugi faktori, kao na primer: Mogućnost izbora između više mogućnosti,Kreiranje multiplatformskih aplikacija,Lakoća održavanja alata,Sistemski resursi potrebni za čuvanje i pokretanje alata,Lakoća korišćenja alata,Lako podešavanje alata itd. Većina ljudi koji rade na proizvodnim mašinama u nekoj firmi će se nasmejati na prethodne stavke jer se većina odgovora nađe u zahtevima klijenata. Ali postoje kategorije kojima ovo može bitno. Neke od njih su: učenici i studenti, developeri koji nisu zaposlen…

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame 21. februara 2018. godine je AdSense, jedna od najvećih mreža za oglašavanje u vlasništvu Google-a, načinila jedan od najvećih iskoraka u domenu podešavanja oglasa na nekoj web lokaciji. Naime, njihove "automatske reklame" (auto ad) su postale globalno dostupne web masterima. Zapravo, auto ad je nastala kao sledeća generacija već postojećeg page level ad sistema, u kom page level ad postaje samo integralni deo novih mogućnosti. Ideja koja stoji iza novog sistema je automatsko postavljanje oglasa bilo gde na Vašoj stranici pomoću Google-ovog mašinskog učenja, tj web master više ne mora da razmišlja o mestu na kome će postaviti oglas, već će AdSense algoritam proceniti gde ima mesta ili gde je najoptimalnije postaviti oglas u zavisnosti od sadržaja i posetioca. Iako ovaj novi vid oglasa znatno olakšava posao web developerima jer je potrebno samo jednom da ubace AdSense kod na sajt, (ili po jednom na svaku stranicu u <head> sekci…

Referalni spam (za blogger-e)

Referalni spam (za blogger-e) Skoro svi blogeri, koji tek počinju da bloguju koristeći Blogger platformu, koriste Blogger-ov ugrađeni alat za praćenje statistike.
U početku je prirodna pojava da bloger ima slabu posećenost svojih tekstova. To je sasvim logično, jer blog još nije indeksiran od strane pretraživača interneta i ne postoje podeljeni linkovi ka njemu. Ovo može biti zaista razočaravajuće za ljude koji su novi u ovoj oblasti, jer će primetiti da najviše poseta dolazi sa društvenih mreža od strane malog broja njihovih prijatelja. Međutim, ovo nije tekst koji će novim blogerima pomoći oko bolje pozicije u pretrazi ili povećanju broja poseta! Ovo je tekst o pojavi zbog koje neiskusnom blogeru srce može da zaigra i zatreperi od ushićenja ili sreće, ali se zapravo radi o - prevari! Ugrađena Blogger-ova statistika Statistika nije tačna nauka. Ona služi samo da bi se izvodili neki zaključci tipa gde smo sada ili u kom pravcu treba da se krećemo. Pomaže nam da vidimo šta smo uradili…

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu?

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu? U 2018g. je pojam kompjuterske sigurnosti dovoljno sazreo, kako među ljudima koji kreiraju programe i sadržaje, tako i među običnim korisnicima. Kreatori programa koriste sve raspoložive resurse kako bi krajnjeg korisnika osigurali od raznih internet pretnji, najčešće putem vizuelnih ili audio obaveštenja, blokiranja određenih sadržaja i sl. Sa druge strane, kreatori sadržaja najčešće svojom nepažnjom ili neznanjem dovedu sebe u položaj da njihov sadržaj bude označen kao nesiguran. Za krajnjeg korisnika je najbitniji jedan od prvih znakova bezbednosti - sigurna konekcija. On tu sigurnu konekciju prepoznaje tako što se ona odvija putem linkova koji počinju sa https:// (umesto pređašnjih http://). Podaci koji se šalju putem ovakvih linkova su osigurani TLS protokolom, tj oni su (između ostalog) enkriptovani. Koliko je važno da vaša konekcija bude sa prefiksom https govori i činjenica da na…

📧 Kako na responzivnim Blogger-ovim temama izmeniti "Subscribe" dugme? 📧

📧 Kako na responzivnim Blogger-ovim temama 📧 📧 izmeniti 📧 📧 "Subscribe" dugme? 📧 2018-ta je godina i neke stvari zaista lagano klize u istoriju. Jedna od tih stvari, koja je veoma korisna za blogove i pisanja na njima, je mogućnost da čitaoci primaju Vaše nove tekstove na svoju email adresu. Popularni "subscribe" lagano biva zamenjen sa opcijama primanja obaveštenja sa blogova koje pratite direktno u pretraživaču ili čak i u samom operativniom sistemu (notifikacije). Međutim, popularni RSS feed-ovi nisu mrtvi, i zbog toga je važno imati među svojim čitaocima i ljude koji vole da koriste svoju elektronsku poštu da bi pratili sadržaje sa blogova. Jedna od popularnijih platformi za pisanje blogova Blogger je prošle godine predstavila novi set responzivnih tema. Iako savremene, ovim temama nedostaje mnogo opcija za prilagođavanje. Jedna od opcija je i izmena teksta na dugmadima. Iz tog razloga, u ovom tutorijalu će biti pokazano kako se može promeniti tekst i sa…