Zašto mi tamna tema na telefonu troši više baterije nego svetla? - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Zašto mi tamna tema na telefonu troši više baterije nego svetla?

Korišćenje tamne teme na mobilnim uređajima je već godinama standard za aplikacije i sisteme. To nije bez razloga. Nesumnjivo je da je izgled aplikacija u tamnom režimu sa dizajnerske strane - mnogo lepši i, iz perspektive razvoja računara - prirodniji (na monohromatskim monitorima pre pedesetak godina je tekst najčešće bio beo na crnoj pozadini). Ali glavni razlog za agresivno i sveobuhvatno implementiranje "dark mod"-a u sadašnjosti je - ušteda baterije.

Međutim, da li je to tako?

Mane tamnog režima u praksi

Većina osoba koje poznajem, nakon kupovine mobilnog telefona prebaci njegov izgled u "dark mode" i tako ga ostavljaju dokle god ga koriste. Jedino oni sa starijim sistemima koriste svetli režim rada, jer im uređaj ni ne dozvoljava drastične promene boje sistema.

Prilikom provere mogućnosti kamera na svom mobilnom telefonu, sasvim slučajno kako to i inače biva, jedan moj drugar je uključio svetli režim i zapanjio se rezultatom.

U svetlom režimu su slike znatno čistije, oštrije i koloritnije!

Ovo je - činjenica! U svetlom režimu rada je izgled fotografija i drugih medijskih sadržaja znatno kvalitetniji i oštriji. Ovo nije optička varka i realan razlog za takvo stanje je taj da se u svetlom režimu rada slike prikazuju onakve kakve one zapravo i jesu.

Tamni režim ima i svojih mana sa kojima su programeri dobro upoznati. Jedna od njih je kontrast. Na primer, ako se na tamnoj podlozi pojave isuviše svetli delovi (npr crna pozadina na kojoj se iznenada pojavi veliki, maksimalno osvetljen beli kvadrat) to može trenutno ili trajno da ošteti vid čoveka koji gleda u to. 

Da bi se izbeglo takvo nešto, kada programer (ili dizajner) ne može da kontroliše ili ne zna kakva će se fotografija prikazati korisniku tamnog režima, on će odlučiti da se slike provlače kroz određeni filter. Najčešće im se smanjuje osvetljenje na 0,8, a kontrast poveća na 1.2, ili se dodaje malo grayscale -filter sa sivim tonovima i slično.

Dakle - izgled fotografija u tamnom režimu je izmenjen iz praktičnih razloga. Ne treba da čudi pozitivno iznenađenje koje je moj prijatelj imao u trenutku prebacivanja u svetli način rada.

Međutim, iznenađenjima tu nije kraj.

Nakon par nedelja, isti taj drugar je rekao:

Baterija na telefonu mi traje po par sati duže kada koristim svetli režim!

Na to sam ja odgovorio "nemoguće" i - nisam bio u pravu!

Da li tamni režim zaista štedi bateriju?

Fraza koju nam marketing servira da "tamni režim" štedi bateriju se primila i prihvaćena je kao neosporna činjenica. 

U suštini, ona je tačna u nekim slučajevima, dok je pogrešna u mnogim drugim.

Da li će Vam "Dark mod" produžiti toliko dragoceno trajanje baterije zavisi od tipa displeja koji Vaš uređaj poseduje. U suštini, sve vrste displeja možemo podeliti u dve kategorije koje zavise od načina na koji funkcioniše njihovo osvetljenje: LCD i OLED.

Dva tipa ekrana

LCD ekrani imaju pozadinsko osvetljenje i ono je uvek iste jačine koju korisnik može da kontroliše slajderom za osvetljenje. Dakle, kod LCD displeja osvetljenje se odnosi na celokupan ekran, bez obzira na to koje boje se u tom trenutku vide na ekranu. 

Budući da se osvetljenje može smanjivati ili pojačavati, ukoliko je ono podešeno na maksimum, LCD ekran će trošiti maksimalno baterije, i to ne zavisi od toga koju boju trenutno prikazuje (npr. skroz crn ekran troši približno isto koliko i skroz beo). I obrnuto, kada je osvetljenje na minimumu, ekran će trošiti minimalno baterije bez obzira na ono što se na njemu prikazuje. 

Dakle, kod uređaja sa LCD ekranom na dužinu trajanja baterije ne utiče svetli ili tamni režim (ali će da utiče nešto drugo, upravo ono što je i tema ovog teksta).

Kod OLED ekrana je svaki piksel priča za sebe. Ako je neki deo ekrana skroz crn, pikseli će u tom delu biti isključeni, pa neće ni trošiiti struju. Ako su boje u na ekranu tamnije, svi takvi pikseli će trošiti manje električne energije. Svetlije boje troše više energije. Slajder osvetljenja utiče samo na osvetljenost boja koje nisu crne. Slajder osvetljenosti utiče na potrošnju ekrana, ali će taj uticaj biti umanjen zbog tamnih i crnih delova ekrana. 

Upravo zbog te svoje karakteristike, OLED ekrani mogu značajno uštedeti potrošnju baterije kada se na uređaju koristi tamna tema.

Kako da proverim koji tip ekrana imam na telefonu?

Da bi ste odredili tip ekrana koji je proizvođač ugradio u Vaš uređaj morate da pronađete informacije na sajtu proizvođača, ili negde na internetu, ali pre toga morate znati tačan model i oznaku. 

Umesto pretrage, ovo je moguće utvrditi i na lakši način. Na primer, ako Vam je poznata cena uređaja onda znate da su jeftiniji modeli sa LCD displejom, dok skuplji imaju OLED ekran. Ali, ni to nije pouzdan pokazatelj jer je tržište u ovim burnim vremenima prepuno iznenađenja.

Umesto toga, vrstu displeja možete vrlo jednostavno proveriti na sledeći način koji Vam neće oduzeti ni minut vremena.

Potrebno je da pronađete neku skroz crnu sliku (ne onu koja samo izgleda crno, već onu čiji su svi pikseli "obojeni" u #000). Na primer, evo je takva fotografija:

Solid black

Otvorite ovu sliku preko celog ekrana, tako da na displeju nema dodatnih elemenata (ako je potrebno, zumirajte je da se ne vide drugi delovi).

Zatim pomoću pomeranja slajdera menjajte osvetljenost ekrana.

Ako se izgled boje na fotografiji menja, tj crna se sa povećanjem i smanjenjem osvetljenja menja u različitim tonovima - imate LCD displej.

Na OLED ekranima će slika uvek izgledati isto - imate utisak da je telefon isključen, što ni ne čudi jer ako ste tekst pročitali do ovog dela, jasno Vam je da je displej zaista i isključen kod prikaza crne boje.

Na ovaj, krajnje jednostavan način ste utvrdili kojeg tipa je displej koji je ugrađen u Vaš uređaj.

Samim tim, već znate i odgovor na pitanje da li Vam tamni režim rada pomaže da uštedite bateriji ili ne.

Međutim, mi još nismo došli do odgovora na pitanje iz naslova teksta. Dakle....

Zašto tamna tema može da troši više baterije od svetle?

Ovakva, skoro pa paradoksalna situacija vezana za povećanu potrošnju baterije se može desiti samo na uređajima sa LCD ekranima.

Ali, bez obzira na sve, problem leži u jednoj drugoj, podjednako interesantnoj stvari.

U zavisnosti od količine svetla u prostoriji ili napolju, ljudskom oku će u različita doba dana odgovarati različit nivo osvetljenosti ekrana telefona koji u tom trenutku koristi.

Da bi se moglo normalno gledati u ekran, u toku dana i na otvorenom će svako povećati osvetljenje, dok će ga noću i u zatvorenom smanjivati. U toku leta će često nivo osvetljenja biti na maksimalnoj vrednosti, a kod nekih telefona ni to nije dovoljno da bi se videlo ono što se na ekranu dešava.

Videli ste da upravo nivo osvetljenja utiče na potrošnju baterije kod LCD displeja. Međutim, kada u tu jednačinu ubacimo i tamni režim rada, dobijamo još jednu promenljivu.

Na sunčanom danu, ljudskom oku je potrebno više svetla kako bi moglo jasnije da vidi. U tim uslovima, korisniku se čini da "dark mode" elemente ekrana prikazuje mutnije, tamnije, bez dovoljno kontrasta i nečitljivo. Kako bi gledanje u ekran učinio prijatnijim, korisnik povećava osvetljenje do nekog nivoa koji mu odgovara, a koji je mnogo viši nego u slučaju da koristi svetli režim rada koji u tim uslovima može mnogo kvalitetnije da prikaže sadržaj uz manje osvetljavanje ekrana.

I upravo u tome leži odgovor zašto tamna tema može da potroši više baterije nego svetla. Leti, kada su dani dugi i količina dnevnog svetla je ogromna, koristeći tamnu temu vlasnici telefona sa LCD ekranima će trošiti znatno više baterije. Ta potrošnja se za nijansu može obuzdati jednostavnim prebacivanjem na svetli režim rada.

Zbog toga, mnogi operativni sistemi namenjeni mobilnim uređajima i imaju ugrađene prekidače za automatsku promenu svetle i tamne teme u određeno doba dana, koje korisnik može podesiti po želji.

Na primer, kod ArrowOS-a (i mnogih drugih) se ta podešavanja nalaze u meniju Podešavanja - Ekran - Tamna tema.

Nadam se da su Vam se informacije u ovom tekstu bili interesantne i korisne. Ako je to tako, ovaj tekst možete podeliti na društvenim mrežama, a ni po koji komentar nije na odmet.

Постави коментар

0 Коментари