Koje resurse koristiti kako bi se naučilo kôdiranje Blogger/Blogspot šablona izgleda? - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Koje resurse koristiti kako bi se naučilo kôdiranje Blogger/Blogspot šablona izgleda?

Mora se priznati velika popularnost Blogger platforme koja služi za kreiranje i plasiranje web sadržaja. Svoju popularnost gradi na činjenici da je prilično jednostavna, pa pomoću nje nije teško načiniti svoje prve korake u objavljivanju internet sadržaja.

Ali, ma koliko da je ova platforma jednostavna za upotrebu, ona pati od dugogodišnje (čuj mene - dugogodišnje?!? Valjda višedecenijske!!!) loše komunikacije njenih programera i korisnika. 

Na primer, mnoge sitne promene se konstantno dešavaju - ali nigde nisu dokumentovane! A ni krupnije stvari, kao što je npr. moć programiranja šablona izgleda pomoću Blogger Micro Language-a (BML) nije propraćen adekvatnim tutorijalima niti kompletnom dokumentacijom koja bi objasnila svakiu ugrađene mogućnosti ove platforme.

To je dovelo do razigniranosti korisnika, ali i do smanjene zainteresovanosti web programera za ovu platformu. Samim tim, Blogger gubi na popularnosti, dok konkurencija zadovoljno trlja ruke.

Ali, nije sve tako crno....

Koji resursi su Vam na raspolaganju ukoliko želite da kôdirate Blogger/Blogspot šablone izgleda?

Ako ste zainteresovani za izradu Blogger/Blogspot šablona izgleda (XML fajlova koje možete dalje distribuirati ili prodavati), pred sobom nemate mnogo mogućnosti.

Da bi ste to radili, prvi preduslov je dobro znanje HTML-a, CSS-a, a zatim i XML-a. Da bi ste web stranicama dodelili i dinamiku, potrebno je poznavati i Javascript. 

Tek sa tim znanjem možete početi da učite sintaksu koja se koristi na Blogger/Blogspot platformi.

Kada to pokušate da uradite na zvaničnim mestima koji se nalaze na ovim linkovima:

Budući da su informacije koje se nalaze na ovim linkovima prilično šture, pomislićete da mora negde da postoji i opširniji prikaz mogućnosti, kroz primere. Na žalosr, zvanično - ne!

Umesto toga, potrebna znanja možete potražiti na drugim mestima. Poneki put ćete morati da koristite i neki prevodilac jer su mnogi resursi napisani van engleskog govornog područja.

Pa da krenemo nekim redom.

  • Stack overflow Blogger rresursi umeju da budu korisni uz dosta primera i rešenja. Na žalost, mnoga pitanja su i bez odgovora.
  • Blogger Code PE (sajt je na francuskom jeziku). Ovo je najbolji i najdetaljniji sajt koji se bavi problematikom programiranja Blogger šablona (i Bloggerom kao servisom). Njega piše i uređuje Soraya Lambrechts, koja je svojevremeno bila zaposlena u Blogger-ovoj francuskoj diviziji.
  • blogger2ools (en),
  • Blogger Labo (japanski sajt sa rešenjima čestih problema), 
  • BloggerPack početni šablon izgleda (ovo je GitHub repozitorijum u kome se nalazi početni kȏd za izradu blogger šablona), 
  • Fuji Logic (japanski sajt),
  •  i mnogi drugi na koje možete naletetii

Takođe, na youtube-u se može pronaći dosta resursa, ali sledeći video se izdvaja od drugih jer je u vidu celog tutorijala izrade Blogger šablona:

Nadam se da će ovi resursi nekome koristiti.

Постави коментар

0 Коментари