Važno upozorenje korisnicima Blogger platforme: nezgodan bug koji može da Vam obriše tekst! - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Važno upozorenje korisnicima Blogger platforme: nezgodan bug koji može da Vam obriše tekst!

Upozorenje korisnicima na bug u Blogger platformi
Na ovom blogu je već par tekstova posvećeno velikim promenama koje se dešavaju na Blogger platformi. Budući da je Blogger jedna od najpopularnijih platformi za objavljivanje web sadržaja koja se masovno koristi kod nas, vredi naznačiti određene stvari na koje se u ovom trenutku mora obratiti pažnja.
Naime, u toku tranzicije sa jednog interfejsa na novi i moderniji, došlo je do problema sa tehnologijom koja pokreće editor teksta, pa je u ovom trenutku potrebno obratiti pažnju na način rada sa starim postovima (ili novim koje niste objavili i nalaze se pod oznakom draft - nacrti).

Opis greške

Ukoliko želite da ažurirate neki stariji tekst ili da nastavite da pišete neki od nacrta, u novom Bloggerovom interfejsu Vam se može desiti da uređivač teksta ne očita celokupan sadržaj prethodno sačuvane ili objavljene strane/posta.
Dakle, tekst može da bude delimično ili čak pogrešno očitan (u vidu pojava "hijeroglifa", pretumbanih reči i sl).
Budući da Blogger ima autosave funkciju koja se pokreće na određeni vremenski interval ili pritiskom na određeno dugme (npr: Preview - Pregled, strelica za zatvaranje editora i povratak u kontrolnu tablu itd), vaš tekst ostaje sačuvan u onom obliku u kojem ga u tom trenutku i vidite!
Ovo znači da veoma lako možete ostati bez nekog teksta u koji ste uložili sate i sate rada! Još gore - vrlo lako možete uništiti neki stari tekst!

Šta se zapravo dešava?

U starom uređivaču tekstova se koristii jedan skup HTML oznaka, dok je u novom u toku prelazak na nešto izmenjen set ovih oznaka.
Kada (u ovom trenutku) koristite novi editor kako bi ste menjali neki tekst koji je kreiran u starom uređivaču, novi će ga normalno povući iz baze podataka, ali neće moći da ga uspešno protumači. 
Čim naiđe na određene HTML oznake za koje smatra da nisu validne, ponašanje novog editora postaje nepredvidljivo. Najčešće će se odbaciti sav onaj višak podataka odmah nakon pojave oznake koju ne može da ispravno protumači.
Zatim će novi editor da tako "osakaćen" dokument ponovo sačuva u svojoj bazi, čime Vi ostajete bez celovitog teksta!
Problem leži u činjenici da Blogger ne beleži istoriju izmena i da korisnik iz sigurnosnih razloga ne može pristupati bazi podataka.

Kako sprečiti da se ne desi ovo brisanje delova teksta?

Tim koji razvija Blogger platformu trenutno radi na pronalaženju uzroka i rešenja ovog problema. Dok oni to ne poprave, Vi možete da:
Vrati na staru verziju Blogger-a
  1. Se vratite na staru verziju Blogger-a i radite sa njom.
    Ovo može biti samo privremeno rešenje, jer će stari interfejs jednostavno iščeznuti 24. avgusta.
  2. Privremeno se vratite na staru verziju Blogger-a i tamo:
    • Počnete da menjate tekst koji želite,
    • Dok ste unutar editora, kliknete na dugme "HTML".
    • Zatim kliknete na dugme "Napiši".
Ovim ćete ukloniti sva nepravilna oblikovanja koja se nalaze u Vašem tekstu tako da ne postoji mogućnost da ga novi editor (kada pređete na novi interfejs) uništi.
Na žalost, ko ima mnogo tekstova koje mora i želi da menja, ovaj postupak postaje naporan. Na veliku žalost korisnika ove platforme - trenutno su jedino gornja dva rešenja delotvorna. Makar dok se ne popravi uzročnik ovog bug-a.

Ukoliko Vam je Blogger uništio tekst....

Jedini način da povratite obrisane/izmenjene tekstove u Blogger-u je redovan backup koji ćete čuvati na svom računaru ili nekom drugom sigurnom mestu.
O tome kako vratiti tekstove i napraviti backup možete pročitati na ovom blogu u tekstu "Pravljenje rezervne kopije (backup) i oporavak (recovery) bloga (Blogger platforma)".

Постави коментар

6 Коментари

  1. Hvala. Koristiće svakako. A i blogerima u nekim Fb grupama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tekst je od pre mesec dana i mislim da ste ga baš Vi već šerovali.
      Hvala na komentaru!

      Избриши
  2. Ne vredi, javlja se neka greška pri pokušaju deljenja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na prijavljivanju ovog problema. Čim budem u mogućnosti proveriću o čemu se radi.

      Избриши
  3. Znam da sam ga već šerovala, samo sam htela to opet jer mi je tako lakše nego da objašnjavam stvari u koje se nedovoljno razumem ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sada je ovaj problem manje više (više manje nego više :) ) rešen na taj način što se pogrešno formatiran tekst (najčešće stariji) otvara u HTML režimu. Narednih dana stiže mala izmena.... Ne mogu da tvrdim šta je i kako će se pokazati prilikom korišćenja.
      Trenutno jednu stvar poprave a tri stvari odu pogrešno. Na primer, kada sam priijavio bug sa slikama, posle par dana su ga (delimično) ispravili, a zatim se - nakon još jedne sitnije promene u interfejsu isti bug vratio sa još jednim dodatkom: "prljavim" HTML-om (dodavanje nepotrebnih pasusa ili preloma reda nakon i pre slike itd).
      U suštini, ako ovako nastave, korisnici će morati da pronađu alternative. Ja se trudim da ostanem na ovoj platformi, ali nakon jednog teksta koji sam morao da prilago]avam oko 45 minuta umesto standardnih 10-15, lagano gubim nadu.

      Избриши

Pokažite nam šta mislite o ovome!