Posmatrajte zvezde padalice u sledećim noćima - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Posmatrajte zvezde padalice u sledećim noćima

Posmatrajte zvezde padalice u sledećim noćima
Kao svake, tako se i od 25. jula ove godine, pa sve do 18. avgusta na našem nebu vidljiva meteorska kiša Perseida
Najveći broj vidljivih meteora se očekuje u noći između 12. i 13. avgusta oko 2 časa posle ponoći. Kod Perseida je moguće primetiti oko 80 meteora za jedan sat. U tok noći, meteorski roj može da bude i gušći, pa da se vidi i preko 100 "zvezda padalica" i toku jednog sata.
Najbolje vreme za posmatranje ove pojave na nebu je posle 22, a idealno je oko 2 časa posle ponoći.
Zato, ako ste romantična duša, ljubitelj astronomije i nebeskih pojava ili jednostavno imate gomilu želja koje bi voleli da Vam se ostvare - provedite neku od ovih vrelih letnjih noći negde daleko od ulične rasvete i uživajte.

Nebo je veliko - gde gledati?

Sa zemlje se čini da je mesto sa kojeg meteori dolaze negde između sazvežđa Persej (na slici: Perseus) i Kasiopeja (na slici: Casiopeia). Dovvoljno je pronaći zvezdu severnjaču, a zatim pogledati udesno ka severoistočnom delu neba (vidi sliku):
Nebo je veliko - gde gledati?
Iako je tačka na nebu iz koje se meteori prividno pojavljuju na pomenutoj poziciji, to ne znači da meteore nećete moći da vidite na drugim mestima. Oni mogu da se pojavljuju po celom noćnom nebu.
Ova meteorska kiša - Perseidi predstavljaja ostatke komete 109 P / Swift-Tuttle koja je otkrivena 1862. i oko Sunca obiđe za 133. godine. Ona je za sobom ostavila tragove: Perseide - jedan od najbogatijih meteorskih rojeva. 
Zemlja, na svom putu oko Sunca, "uroni" u ovaj roj krajem jula i početkom avgusta svake godine.

Постави коментар

0 Коментари