Sovjetski savez: Umetnost je postojala i u momentima čekanja autobusa - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Sovjetski savez: Umetnost je postojala i u momentima čekanja autobusa

Sovjetski savez: Umetnost je postojala i u momentima čekanja autobusa
Fotografija:Christopher Herwig - izvor Twitter.
Na pomen Sovjetskog saveza (SSSR) većina će se setiti sportskih uspeha te bivše države. Takođe se pamti i po trci - kako svemirskoj, tako i u naoružanju. Na žalost, mnogi će je pamtiti i po nesrećama.
Ova, nekada globalna sila, je ipak ostala misterija za mnoge. Skrivajući se iza čelične zavese, bila je pod udarom hladnoratovske propagande, koja je u svesti ljudi stvarala predstavu nekakvog horora koji se odvijao na tom prostoru.
Tek nakon gotovo tri decenije od njenog raspada, mnoge stvari postaju jasnije. Tako sada znamo da se u toj zemlji svirao i slušao rock'n'roll, punk, metal... Sada znamo da nije baš sve bilo podređeno političkoj oligarhiji i da su mnoge stvari zapravo bile usmerene ka kulturno - umetničkoj - prosvetiteljskoj strani društva.
Povod za ovaj tekst i je bio jedan tvit koji je probudio znatiželju:
Tragom slika iz ovog niza tvitova, otkrio sam jednu zanimljivu priču.
Autor većine slika je kanadski fotograf  Kristofer Hervig (Christopher Herwig) koji je 2002g. želeo biciklom da pređe distancu od Londona do Petrograda. Njegov cilj je bio da napravi po jednu dobru fotografiju svakoga sata.
U jednom momentu je primetio neobična autobuska stajališta koja su se pojavila na mnogim, još neobičnijim, mestima (npr. daleko od naselja i gradova). Zaintrigiran njihovim izgledom u koji je utkano dosta umetnosti, on provodi sledećih 12 godina prelazeći 14 zemalja bivšeg SSSR-a kako bi pronašao i dokumentovao što više ovih kulturno-istorijskih dragulja.
Rezultat svega toga je bila knjiga "Soviet Bus Stops" koja je izašla 2015g.

Soviet Bus Stops Book - 2015 published by FUEL from Herwigphoto on Vimeo.

Soviet Bus Stops - Book by Christopher Herwig, published by FUEL.
Photographer Christopher Herwig has covered more than 30,000 km by car, bike, bus and taxi in 15 former Soviet countries discovering and documenting these unexpected treasures of modern art. From the shores of the Black Sea to the endless Kazakh steppe, these extraordinary bus stops show the range of public art from the Soviet era and give a rare glimpse into the creative minds of the time. The book represents the most comprehensive and diverse collection of Soviet bus stop design ever assembled from: Kazakhstan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Ukraine, Moldova, Armenia, Georgia, Lithuania, Latvia, Estonia, Belarus, and the disputed region of Abkhazia.
With a foreword by writer, critic and television presenter Jonathan Meades.
Interview with Zurab Tsereteli by Alina Simone for PRI.

Nakon ogromnog uspeha koji je doživela ova knjiga, Hervig se vratio, ovaj put kroz Gruziju, Ukrajinu i Rusiju, kako bi otkrio još ovih zanimljivih stajališta. Na putu od 15.000 km, pronašao je još mnogo ovakvih arhitektonskih formi.
Rezultat toga je drugi deo knjige "Soviet Bus Stops" koja je izašla 2017. godine.

Na kraju svega, ostaje nam samo da se divimo ovakvim umetničkim i arhitektonskim radovima koji oslikavaju istoriju jednog vremena i kulture.
Zapitajte se, kako izgleda stajalište na kome Vi čekate autobus?

Постави коментар

4 Коментари

  1. Igore
    Ja sam 1978 bio u Sovjetskom Savezu i obišao Moskvu,Lenjingrad i Kijev. Video sam mnoge lepe stvari koje nisu spominjane kod nas a video sam i kako žive tamo. Najviše me čudilo kad sam video da čekaju u redu za autobus i stojeći čitaju knjigu a ne nerviraju se što autobus još nije stigao. To je bila ogromna zemlja i umetnost nije bila ugušena već većinom usmeravana od vlasti.
    Ovo pod kojim imenom pišem bio je na Blog.com moj acount i na slici je Robby Keane koji je onda igrao u Liverpulu i u još nekom premijer ligašu. Lep ti je sajt i zanimljiv ali ne znam koliko imaš posetilaca. Na mom sajtu ima mnogo posetilaca ( u ovo doba 80 dnevno) ali tu se raspravljaju šahisti i pomalko svađuckaju pa je mnogima to zanimljivije od kulturnih stvari. Danas sam te delegirao da sudiš u nedelju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zahvaljujem Vam na komentaru, prelepom opisu kako se nekada živelo u SSSR-u i na delegiranju.
      Neki poznanici koji su otprilike sličnih godina bili u Moskvi su mi pričali o tome koliko Rusi drže do svoje kulture i da je sve,što se toga tiče, bilo na zavidnom nivou.
      Ovaj blog, od 1. oktobra do sada je ukupno imao 933 prikaza strana. Nije neka brojka, ali nije ni zanemarljivo, budući da zbog obaveza jednostavno ne stižem da napišem - niti ono što sam naumio, niti ono što sam planirao, niti ono što bi trebalo.... A neke informacije, kada ih ne napišem u pravi čas su već posle nekog vremena zastarele.
      Srdačan pozdrav iz jesenjeg Titela!

      Избриши
  2. Igore, stvarno imaš talenta za pisanje pa tako nastavi.
    Na mom sajtu www.sahovskafarma.wordpress.com pod sportske diskusije ima komentara o domaćim sudijama na šah mečevima. U nedelju sudiš u Titelu, drži se strogo propisa i pravila jer onaj ko bude oštećen će se sigurno žaliti i to zvanično.
    Pozdrav iz NS

    ОдговориИзбриши

Pokažite nam šta mislite o ovome!