Preskoči na glavni sadržaj

Blokiranje AdSense oglasa pomoću njihovih kategorija ili oglasnih mreža

Blokiranje AdSense oglasa pomoću njihovih kategorija ili oglasnih mreža

(četvrti deo tutorijala blokiranja oglasa)

U prvom delu ovog tutorijala sam govorio o razlozima za blokiranje oglasa koji se pojavljuju na Vašim web lokacijama, kao i o početnim koracima koje treba preduzeti. U drugom delu sam govorio o efikasnoj alatki "Centar za pregled oglasa" pomoću koje se možemo osloboditi neželjenih oglasa. U trećem delu sam govorio o mogućnosti blokiranja oglasa pomoću njegove URL adrese, a u ovom delu ću objasniti veoma zgodne tehnike za blokiranje oglasa koje mogu blokirati oglas čak i pre nego što bi on bio prikazan na našim stranicama, kao i o blokiranju čitavih oglasnih mreža!

Blokiranje pomoću opštih kategorija oglasa

Opšte kategorije oglasa predstavljaju automatsku klasifikaciju oglasa u neke opšte kategorije. Na primer, neke od kategorija su računari, automobili i sl. Google automatski klasifikuje oglase po nekom svom algoritmu. Nije bitno to što je oglašivač naveo kao kategoriju, Google će, ako smatra da kategorija nije adekvatna, premestiti taj oglas u drugu kategoriju (ovaj podatak nama zaista nije bitan, ali ko zna, možda nekada bude i koristan 👍?).
Pre nego što se zaputimo u detalje, treba da znamo da blokiranje pomoću opšte kategorije može da se primenjuje na pojedinačne sajtove i proizvode - kao i blokiranje pomoću URL-a, što je suprotno od funkcije "Centar za pregled oglasa" koja se primenjuje na skoro sve proizvode i na sve naše sajtove.
Maksimalno možete da blokirate 200 (od ukupno 474) kategorija. 
Potrebno je da se prijavite na AdSense nalog (objašnjeno u prvom delu) i zatim da, ispod opcije "Omogućavanje i blokiranje oglasa", izaberete neki proizvod, pojedinačni sajt ili sve sajtove u zavisnosti gde želite da izvršite blokadu oglaae (objašnjeno u trećem delu tutorijala).
Tada će Vam se prikazati prozor kao na slici. Kliknite na karticu "Opšte kategorije":
Prikazaće se tabela u kojoj možete da uočite par stvari:
U ovoj tabeli vidimo par kolona. U prvoj koloni se nalazi prekidač pomoću kog dozvoljavate ili blokirate čitavu kategoriju oglasa i to je ono pomoću čega vršite čitav rad.
Kolona koja nosi naziv "Pregled oglasa" Vam daje link ka "Centru za pregled oglasa" i ako kliknete na njega biće prikazani samo oglasi iz te kategorije. Sledeća kolona predstavlja naziv kategorije. Ako opšta kategorija ima podkategorije, možete kliknuti na njen naziv - tada će se otvoriti tabela slična ovoj, samo što se u njoj nalaze potkategorije označene opšte kategorije oglasa. Ovo može biti korisno ukoliko ne želite da blokirate celu kategoriju, već da budete malo jasniji po pitanju šta ne želite na Vašem sajtu.
Kao primer, recimo da Vi baš ne podnosite poslovni softver i kada god vidite takvu reklamu - padne Vam mrak na oči. Da ne bi ste blokirali čitavu kategoriju "Računari i elektronski uređaji" (uvek Vam se prikazuje onaj slatki mali telefon koji žarko želite da kupite, zašto ga onda zabraniti?) Vi jednostavno odete na podkategoriju "Softver za poslovanje i produktivnost", nju blokirate i problem je rešen!
Sledeće kolone su čisto informativnog karaktera koje pokazuju neke statističke podatke: procenat prikaza oglasa u poslednjih 30 dana, procenat zarade u poslednjih 30 dana i, ukoliko ste blokirali neku podkategoriju - njihov broj.
Vidimo da je ovaj način blokiranja oglasa prilično lak i pregledan. Ali... Na ovaj način ne možete blokirati većinu oglasa koje Vas najčešće i nerviraju! Fiktivan primer koji sam naveo iznad je nerealan, jer - teško da će nekome smetati oglasi vezani za bebi pelene, računare, društvene događaje i sl. Zato je potreban malo jači način blokiranja neželjenih oglasa. Imate ga....

Blokiranje osetljivih kategorija oglasa

Ova kategorija oglasa je osmišljena da se u nju potrpaju kategorije oglasa koje su u određenim regijama sveta tabu, zabranjene i sl. Na primer, pod "osetljivom kategorijom" se podrazumeva "Religija" za regione u kojima je opasno versko izjašnjavanje. U nestabilnim političkim regijama tu je strpana i politika. Kockanje i kazino igre, kontrola rađanja isto podpadaju pod ovu kategoriju. Ali, na žalost, za naš region nemamo baš mnogo "osetljivog" sadržaja, što ćete videti uskoro.
Sve što važi za opšte kategorije oglasa važi i za osetljive kategorije (možemo ih blokirati na nivou proizvoda, pojedinačnog sajta ili svih sajtova; Google vrši automatsku klasifikaciju itd...).
Da bi smo pristupili opcijama za blokiranje kategorija osetljivih oglasa izaberite sajt ili proizvod na kom ne želite da se ove kategorije prikazuju i kliknite na karticu "Kategorije osetljivog sadržaja" i prikazaće Vam se (u našem regionu veoma "siromašna") tabela:
Vidimo da su ponuđene samo dve kategorije pa ukoliko želite da blokirate neku od njih samo označite prekidač Dozvoljeno na Blokirano sa njene leve strane.
Najverovatnije Vam ni ova opcija nije zadovoljila potrebe, ali ne brinite - postoji još po koji "kec iz rukava"!

Blokiranje oglasnih mreža

Oglasne mreže su kanali kojima se oglasi dostavljaju Google AdSense-u. Suštinski, to su posrednici između onoga ko se želi oglašavati i Vašeg sajta, kao krajnjeg odredišta oglasa. Budući da imate AdSense nalog, AdSense je (u nekim slučajevima) samo posrednik između Vas i njih. Oglasne mreže imaju neke svoje zahteve (npr takozvano "praćenje" korisnika koji "vide" njihove oglase), kao i svoju cenu koju plaćaju za klik na njihov oglas. Cene se formiraju na osnovu "aukcija" - ukoliko Vaš sadržaj vredi, oglasne mreže će se otimati za reklamu na njemu, te blokiranje oglasnih mreža može smanjiti Vaš mogući prihod.
Vi najčešće ne možete da znate sa koje oglasne mreže Vam dolaze neki oglasi, ali ukoliko koristite dodatak za Chrome browser opisan u prethodnom delu tutorijala, to loako možete otkriti. Pogledajmo opet snimak ekrana iz prethodnog dela:
Na kartici možete pročitati oglasnu mrežu - njen naziv se nalazi ispod oznake "Oglašavač". Ukolikoniste baš posećeni (što bi se reklo - niste popularni) onda verovatno kao oglašavače imate samo AdWords naloge, ali ako imate veliku posećenost, onda će se naći i po koja oglasna mreža.
Elem, da bi ste blokirali neku oglasnu mrežu koja Vam smeta, u kontrolnoj tabli AdSense-a kliknite na karticu "Omogućavanje i blokiranje oglasa" a potom i na karticu oglasne mreže. Pred Vama će se naći tabela sa zaista mnogo mreža:
Primetite da iznad tabele imate prekidač na kojem piše "Automatski dozvoli nove oglasne mreže...". Kada se nove mreže pojave na tržištu i stupe u kontakt sa Googleom one se automatski pojavljuju u tabeli kao dozvoljeni oglašivači (kao što vidite, u tabeli su sve oglasne mreže podrazumevano postavljene na dozvoljeno). Ako ne želite da se to dešava jednostavno podesite prekidač u položaj isključeno.
Iznad tabele se nalazi i pretraga - ako znamo koju oglasnu mrežu želimo da blokiramo ili odblokiramo dovoljno je uneti njeno ime da bi smo je pronašli.
Ako pogledamo pri dnu stranice, videćemo dugmiće za navigaciju kroz zaista mnogo strana tabele:
Sa leve strane vidimo dve mogućnosti - "Dozvoli sve" i "Blokiraj sve". To su prečice i rade upravo ono što im je i ime. Pomoću njih možete da blokirate sve oglasne mreže, ali i da ih dozvolite baš sve.
U samoj tabeli imate dugmiće za pojedinačna blokiranja ili dozvoljavanja, ispred imena svake od oglasnih mreža. Ukolio blokirate sve oglasne mreže, na Vašoj stranici će se prikazivati samo oglasi AdWords naloga. I to je sve što se može uraditi povodom blokiranja oglasa. Ali sačekajte, imam još rečenicu il' dve (koje se šire na par pasusa 😓).
Ukoliko ste pažljivo čitali ovaj deo tutorijala verovatno Vam je zapala ova rečenica za oko: "takozvano "praćenje" korisnika koji "vide" njihove oglase". I po ovom pitanju ne treba da se zabrinete, jer sada ću Vam pokazati kako da im ukinete tu mogućnost.

Podešavanje prikazivanja oglasa

Ukoliko kliknete na karticu "Prikazivanje oglasa" otvoriće se prozor sa raznim podešavanjima:
Prve dve opcije su veoma bitne za privatnost Vaših čitalaca/gledalaca/korisnika. Prva opcija omogućava Google-u da prikazuje oglase i prikuplja informacije o korisnicima vezano za oglase i njihova interesovanja. Druga opcija je za oglase iz oglasnih mreža - da li ćete njima dozvoliti da upotrebljavaju kako svoje, tako i Vaše podatke za korisnike i njihovu interakciju sa oglasima.
Ukoliko isključite ove opcije verovatno ćete imati manje prihoda, ali zato će Vaši korisnici imati neku privatnost.
Druga podešavanja koja se nalaze na ovoj kartici se tiču prikazivanja tekstualnih ili multimedijalnih oglasa.

Zaklučak

Ovo je kraj tutorijala. Sada znate sve mogućnosti za blokiranje i ponovno aktiviranje oglasa u okviru vašem AdSense naloga. Pa ipak, treba da znate da svako blokiranje oglasa može da utiče na Vaš prihod (ukoliko imate stvarno velik broj poseta dnevno). Igranje sa svim ovim opcijama može da bude mač sa dve oštrice. Na Vama ostaje da odlučite da li ćete, šta ćete i gde ćete da blokirate. Takođe, možete da izaberete metodu koja Vama najviše odgovara.
Hvala na čitanju i uživajte!

Diskusija

Ovo je mesto za predloge, sugestije, kritike....
Zato, druže, hitno pošalji komentar

Najčitanije ovog meseca

Elektronska nacija

Elektronska nacija Šta se to oko mene dešava? I tako se ništa ne reševa? Ogromna količina informacija I nova elektronska nacija.
Možda sam hteo nešto da napišem A ne mogu da komentarišem. Ne znam šta od tog da očekujem Pa zato sve to redom psujem.
Sada za neki lajk, komentar i šer Takmiče se mačak i ker. To su te nove vibracije... Koje šalju elektronske nacije.
Nerešivi problemi više ne postoje, Mudre misli sad lajkove broje. Kažu da budućnost nam je Sačinjena od tridesetdvobitne boje.
Ako misliš da je elektronska nacija Samo jedna velika manipulacija, Odmah možeš početi nešto piti Ili nad sudbinom suze liti.
Odavno smo prešli taj prag, Kog su čuvali i Bog i Vrag. Nije baš ni to neka senzacija Da tu je elektronska nacija.

Pozadina Bekstva iz Titela

Pozadina "Bekstva iz Titela" Uspomene su ono što nas pokreće. One su začin koji daje ukus papazjaniji od života koju sami pravimo. Događaji koji nas često kroz život prate bivaju na neki način zaboravljeni,  zauvek odbačeni... Kao da nikada nisu bili deo nas.
Međutim, kada se dohvatimo metle kojom čistimo svoja sećanja, razgrćući paučinu zaborava, često pronađemo i davno zaboravljenu boju osećanja koja su nekada postojala, a koja su do tad samo čučala negde zabačena u nama. Prekrasna osećanja koja su nekada davala smisao svemu mi na kraju prekrijemo patinom nebitnih svakodnevnih sitnica.
A ta osećanja su naš vremeplov. Čim ih nađemo dobijamo moć da se vratimo kroz vreme i da ponovo proživimo sve one lepe i ružne stvari. Na žalost, nemamo moć da ih i menjamo. Poneki put vraćam svoje vreme unazad... Zanimljiva mi je bila cela priča koja stoji iza  nikada dovršene pesme "Bekstvo iz Titela". Vredi li ta priča? Ne znam... Meni je draga. Mali biser pronađen ispod sloja …

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen?

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen? Ne prođe dan a da se ne naleti na neku "prevaru". Naravno, kao i uvek, prevareni bivaju oni koji traže prevare kod nekih drugih prevaranata koji 100% varaju i vrše prevare 😀 (ma koliko ovo čudno zvuči, ova rečenica je istinita). Elem, uzrok za ovaj tekst je panična informacija koja se pojavila na društvenim mrežama i koja se širi brzinom munje, ostavljajući pustoš za sobom. A informacija je: Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500 !!! OK! Primljeno, a zašto da ne uzimamo Paracetamol?
Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500. To je novi, veoma beli i sjajni paracetamol, doktori savetuju da sadrži virus „Machupo“, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svetu, sa visokom smrtnošću stopa...
(itd, tipa deli dalje, važno obaveštenje i sl... vidi sliku) Međutim, da li je ovo upozorenje validno? Da li je stvarno opasno uzimati paracetamol? Ne, ovo je prevara.... Evo i zašto Iako na oko deluje kao sasvim is…

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju Za razliku od operativnih sistema baziranih na linuxu, Microsoft-ovi i Apple-ovi sistemi imaju zaista malo izbora u ponudi kada su u pitanju razvojni alati. Naime, na ovim platformama ste vezani za razvojne alatke koje su i predviđene za samo te sisteme i proizvode ih isti oni koji kreiraju i sam sistem.
Nije problem u vezi kvaliteta tih alatki (na primer: za Windows programere Visual Studio nema premca) već su u pitanju i neki drugi faktori, kao na primer: Mogućnost izbora između više mogućnosti,Kreiranje multiplatformskih aplikacija,Lakoća održavanja alata,Sistemski resursi potrebni za čuvanje i pokretanje alata,Lakoća korišćenja alata,Lako podešavanje alata itd. Većina ljudi koji rade na proizvodnim mašinama u nekoj firmi će se nasmejati na prethodne stavke jer se većina odgovora nađe u zahtevima klijenata. Ali postoje kategorije kojima ovo može bitno. Neke od njih su: učenici i studenti, developeri koji nisu zaposlen…

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame 21. februara 2018. godine je AdSense, jedna od najvećih mreža za oglašavanje u vlasništvu Google-a, načinila jedan od najvećih iskoraka u domenu podešavanja oglasa na nekoj web lokaciji. Naime, njihove "automatske reklame" (auto ad) su postale globalno dostupne web masterima. Zapravo, auto ad je nastala kao sledeća generacija već postojećeg page level ad sistema, u kom page level ad postaje samo integralni deo novih mogućnosti. Ideja koja stoji iza novog sistema je automatsko postavljanje oglasa bilo gde na Vašoj stranici pomoću Google-ovog mašinskog učenja, tj web master više ne mora da razmišlja o mestu na kome će postaviti oglas, već će AdSense algoritam proceniti gde ima mesta ili gde je najoptimalnije postaviti oglas u zavisnosti od sadržaja i posetioca. Iako ovaj novi vid oglasa znatno olakšava posao web developerima jer je potrebno samo jednom da ubace AdSense kod na sajt, (ili po jednom na svaku stranicu u <head> sekci…

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na slici ispo…

Referalni spam (za blogger-e)

Referalni spam (za blogger-e) Skoro svi blogeri, koji tek počinju da bloguju koristeći Blogger platformu, koriste Blogger-ov ugrađeni alat za praćenje statistike.
U početku je prirodna pojava da bloger ima slabu posećenost svojih tekstova. To je sasvim logično, jer blog još nije indeksiran od strane pretraživača interneta i ne postoje podeljeni linkovi ka njemu. Ovo može biti zaista razočaravajuće za ljude koji su novi u ovoj oblasti, jer će primetiti da najviše poseta dolazi sa društvenih mreža od strane malog broja njihovih prijatelja. Međutim, ovo nije tekst koji će novim blogerima pomoći oko bolje pozicije u pretrazi ili povećanju broja poseta! Ovo je tekst o pojavi zbog koje neiskusnom blogeru srce može da zaigra i zatreperi od ushićenja ili sreće, ali se zapravo radi o - prevari! Ugrađena Blogger-ova statistika Statistika nije tačna nauka. Ona služi samo da bi se izvodili neki zaključci tipa gde smo sada ili u kom pravcu treba da se krećemo. Pomaže nam da vidimo šta smo uradili…

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu?

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu? U 2018g. je pojam kompjuterske sigurnosti dovoljno sazreo, kako među ljudima koji kreiraju programe i sadržaje, tako i među običnim korisnicima. Kreatori programa koriste sve raspoložive resurse kako bi krajnjeg korisnika osigurali od raznih internet pretnji, najčešće putem vizuelnih ili audio obaveštenja, blokiranja određenih sadržaja i sl. Sa druge strane, kreatori sadržaja najčešće svojom nepažnjom ili neznanjem dovedu sebe u položaj da njihov sadržaj bude označen kao nesiguran. Za krajnjeg korisnika je najbitniji jedan od prvih znakova bezbednosti - sigurna konekcija. On tu sigurnu konekciju prepoznaje tako što se ona odvija putem linkova koji počinju sa https:// (umesto pređašnjih http://). Podaci koji se šalju putem ovakvih linkova su osigurani TLS protokolom, tj oni su (između ostalog) enkriptovani. Koliko je važno da vaša konekcija bude sa prefiksom https govori i činjenica da na…

📧 Kako na responzivnim Blogger-ovim temama izmeniti "Subscribe" dugme? 📧

📧 Kako na responzivnim Blogger-ovim temama 📧 📧 izmeniti 📧 📧 "Subscribe" dugme? 📧 2018-ta je godina i neke stvari zaista lagano klize u istoriju. Jedna od tih stvari, koja je veoma korisna za blogove i pisanja na njima, je mogućnost da čitaoci primaju Vaše nove tekstove na svoju email adresu. Popularni "subscribe" lagano biva zamenjen sa opcijama primanja obaveštenja sa blogova koje pratite direktno u pretraživaču ili čak i u samom operativniom sistemu (notifikacije). Međutim, popularni RSS feed-ovi nisu mrtvi, i zbog toga je važno imati među svojim čitaocima i ljude koji vole da koriste svoju elektronsku poštu da bi pratili sadržaje sa blogova. Jedna od popularnijih platformi za pisanje blogova Blogger je prošle godine predstavila novi set responzivnih tema. Iako savremene, ovim temama nedostaje mnogo opcija za prilagođavanje. Jedna od opcija je i izmena teksta na dugmadima. Iz tog razloga, u ovom tutorijalu će biti pokazano kako se može promeniti tekst i sa…