Preskoči na glavni sadržaj

Blokiranje AdSense oglasa pomoću URL adrese oglašivača

Blokiranje AdSense oglasa pomoću URL adrese oglašivača

(treći deo tutorijala blokiranja oglasa)

U prvom delu tutorijala sam objasnio zašto želimo da blokiramo oglase, u drugom sam pokazao upotrebu "Centra za pregled oglasa" kao efikasno sredstvo borbe protiv neželjenih oglasa, a u ovom delu ću pokazati naizgled lakšu metodu - blokiranje oglasa pomoću url-a oglašivača.
Postavlja se pitanje, ukoliko je "Centar" efikasno sredstvo, zašto koristiti neke druge opcije? Pa, prvo što ste primetili u prošlom delu tutorijala je da se "Centar za pregled oglasa" mora aktivirati. Možda se ne slažete sa onim što Vam je ponuđeno ili ono što se od Vas zahteva i ne želite raditi na taj način. Takođe, centar se ne može primeniti na baš sve AdSense proizvode, niti pomoću njega možemo da precizno odredimo na kojim sajtovima želimo da nam se neki oglas prikazuje, a na kojima ne.
Zbog svega toga, postoje još neke metode za blokiranje oglasa, a sada ću Vam predstaviti blokiranje pomoću URL-a oglašivača.

Šta treba da znate u vezi sa ovom metodom blokade?

Pomoću ovog načina Vi možete blokirati određene oglase na svojim pojedinačnim sajtovima (ili proizvodima, kao što je na primer pretraga sajta). Ovaj način blokiranja ima svoje ograničenje - maksimalno možete blokirati 500 oglasa a to ograničenje se računa tako što, ako blokirate jedan oglas na svim svojim sajtovima, a imate npr 4 sajta, onda ste iskoristili 4 (1 oglas x 4 sajta) mogućnosti za blokadu. Takođe, iako deluje naivno, do url-a oglašivača nije lako doći (ma koliko to izgledalo jednostavno, videćete i zašto).

Kako blokirati pomoću URL-a?

Kada ste ispratili sve korake iz prvog dela tutorijala (ulogovali ste se na AdSense nalog i kliknuli na karticu "Omogućavanje i blokiranje oglasa" spremni ste za rad. Ali, pre toga, treba da razmislite šta želite da blokirate? Možete blokirati oglase za sadržaj (pojedinačnog sajta ili za sve sajtove) ili da blokirate oglase za neki proizvod.
Kada znamo šta želimo da uradimo, onda ćemo ponovo da kliknemo na ikonicu menija (kao na slici) i izaberemo gde blokiramo određeni oglas:
Tu možemo da izaberemo "sadržaj" - za oglase koje želimo da blokiramo na svojim stranicama, ili pojedinačne proizvode (pretraga itd). Ukoliko želimo da blokiramo za naš sadržaj, imamo opcije:
  • svi moji sajtovi - blokira oglas na nivou svih sajtova i
  • svaki Vaš sajt pojedinačno prikazan - blokira oglas samo za tu web lokaciju.
Bilo šta od ovoga da izaberete (pojedinačni, svi sajtovi ili određeni proizvodi) dalji koraci su isti, ali u zavisnosti od Vašeg izbora, imaju različit učinak tj od ovog izbora zavisi gde i šta blokirate.
Kada ste načinili izbor, otvoriće Vam se prozor sa par kartica i Vi treba da kliknete na naziv "URL adrese oglašivača":
Na ovoj stranici je uočljivo polje u koje treba da unesete URL reklame koju želite da blokirate:
Kada unesete url oglasa, samo kliknite na dugme "Blokiraj URL adrese" i oglas će, najduže za 24 sata, biti uklonjen sa sajta na kojem ga ne želite (ili svih sajtova ili proizvoda). Blokirane URL adrese će se pojaviti u listi koja se nalazi odmah ispod ovog polja za unos adresa:
U ovoj listi možemo ponovo da omogućimo određene url adrese ukoliko pomerimo prekidač sa leve strane (na slici je podešen u položaj "Blokirano") u položaj "Dozvoljeno". Ako URL oglasa omogućimo ovom metodom, on će nakon nekog vremena nestati sa ove liste blokiranih oglasa.

Ali, odakle nam URL adresa oglašivača?

Sve bi ovo bilo sjajno i bajno da znamo koju URL adresu treba da blokiramo. Saznavanje URL-a nije jednostavan zadatak, kako se možda na prvi pogled čini. Zašto? Zato što ne smete da klikćete na oglase koji se pojavljuju na Vašoj stranici, jer time kršite smernice AdSense programa! Ako slučajno kliknete na oglas, rizikujete da trajno izgubite mogućnost korišćenja AdSensa (prostim rečima - blokiraće Vas bez dalje mogućnosti zarade kroz njihove oglase). Po istim tim smernicama, ne možete niti da zamolite nekog od svojih prijatelja da to uradi. Ali, nema brige, postoje rešenja i za ovaj problem.
URL oglasa možemo saznati na više načina.

Saznavanje adrese preko dodatka za Google Chrome

Prvi način zahteva da koristite Google Chrome internet pregledač i da na njega instalirate dodatak "Traka alata za Google objavljivača". Ako Vam ne smeta da imate dodatak u pretraživaču, onda ga možete preuzeti sa ove lokacije.
Kada instalirate ovaj dodatak, pojaviće Vam se ikonica (kao na slici levo) u gornjem desnom uglu Chrome pregledača:
Kada kliknemo na nju, otvoriće se prozor za dodavanje Google naloga (AdSense, Double Clicks, AdExchange i Analytics) kao na slici desno:
U tom trenutku odlučite koje ćete usluge želeti da koristite preko ovog dodatka. Kada povežete željene usluge (u mom primeru koristim analitiku i AdSense), možete da odete na svoj sajt.
Kada se nađete na stranici na kojoj se nalazi neželjena reklama jednostavno kliknite opet na ikonicu za otvaranje ovog dodatka. Videćete da se sada prikazuje prozorčić sa mnogo više informacija (otprilike najvažnije informacije koje možete naći i na svojim nalozima analitike i AdSensa):
Primetite u donjem desnom uglu prozora prekidač iznad koga piše "Preklopni slojevi oglasa". Podrazumevano je isključeno (OFF), ali, da bi smo saznali adresu oglasa, potrebno je da ga podesimo u "uključeno" (ON). Kada ste to učinili, sačekajte par trenutaka da dodatak učita oglase sa Vaše strane. Kada su oglasi učitani primetićete novu stavku u ovom prozoru:
Ovo su sve oglasne jedinice koje se prikazuju na Vašem sajtu u tom trenutku. Pored svake oglasne jedinice možete videti dve ikonice - jedna izgleda kao meta i služi kako bi se locirao oglas (slobodno kliknite, videćete da je na Vašoj stranici oglas, na koji se ikonica odnosi, promenio boju). Neposredno pored nje se nalazi ikonica koja otvara stranicu sa informacijama o oglasu od kojih nam je bitno sledeće:

Na ovoj stranici nam je prikazana odredišna URL adresa oglasa - to je ono što nam treba da bi smo ga blokirali.
Ali, kada već imamo instaliranu ovu alatku, zašto onda ne iskoristiti njene mogućnosti? Pogledajte ispod prozorčeta AdSense oglas - imamo opcije za blokiranje oglasa. Dugme "Blokiraj" će blokirati oglasnu mrežu sa koje je poslan, dok klikom na dugme "Blokiraj ovaj oglas" dobijamo padajući meni u kom možemo izabrati koji URL da blokiramo (npr možemo blokirati samo ovaj oglas, ili možemo blokirati sve oglase koji potiču sa tog domena).
Iako je ovo veoma moćna alatka, postoje ljudi (kao što sam ja 😄) koji ne vole da imaju instalirane dodatke na internet pregledačima. Još gora stvar leži u činjenici da se radi o dodatku za samo jedan internet pregledač - šta ćemo sa ljudima koji ne koriste Google Chrome?

Saznavanje adrese preko stranice za prijavljivanje oglasa

Google AdSense oglasi na stranici se lako raspoznaju po gornjem desnom uglu:
Kao što vidite, na njima je oznaka da je to Google-ova reklama. Pored oznake postoje dve ikonice: prva (u obliku zaokruženog slova i) nas vodi na stranicu podrške AdSense-a, a druga (X) služi za zatvaranje reklame.
Pristup tim ikonama je malo nezgodan, jer morate strogo voditi računa da slučajno ne kliknete na oglas, jer time kršite pravila AdSense-a.
Ako kliknete na ikonicu (i) doći ćete na stranicu podrške. Kopirajte link iz pregledača, i pošaljite ga AdSense podršci, pa će oni Vama poslati link problematičnog oglasa:
Kao što vidite, ovaj korak je malo komplikovaniji i mukotrpniji. Ali, kad smo već na ovoj stranici, red je da objasnimo i još neke stvari.
Zanimljivo je još da se na  dnu ove stranice možete videti sledeće:
Na tom mestu možete prijaviti sajt (the website) ukoliko on krši neka autorska prava i sl. Ta opcija je namenjena onima koji surfuju internetom i nalete na sadržaj koji im ne odgovara. Ako neko prijavi sadržaj Google će proveriti o čemu se radi a potom i, ako je zaista sadržaj problematičan, ukloniti sajt sa svoje pretrage (ili ako se nalazi na Googleovim serverima - blokirati čitav sajt).
Druga opcija je opcija za reklamu (the ads). Ako je izaberemo, pojaviće se link ka AdWords ad feedback form:
Ako kliknemo na ponuđeni link odlazimo na stranicu na kojoj možemo prijaviti oglas tako što ćemo navesti razlog. Ova opcija je više namenjena običnim korisnicima interneta, i nije preporučljiva Vama kao korisniku AdSense usluga. Ovim bi se samo postiglo da se oglas ukloni sa celokupnog interneta ukoliko zaista i krši neka pravila. Oglasi koje mi želimo da blokiramo najčešće ne krše nikakva pravila, već ih mi, poneki put, zaista ne želimo da vidimo iz razloga opisanih u prvom delu ovog tutorijala.

Drugi načini za saznavanje adrese oglasa

Postoje i razni drugi načini saznavanja URL-a oglasa. Na primer, ako je problematični oglas tekstualni - njegov link je vidljiv i može da se pročita! Takođe, i na mnogim oglasima koji nisu tekstualni, na slici je napisan link, ali na većini je ipak nevidljiv.
Na internetu se mogu pronaći saveti kako se saznaje URL oglasa pomoću desnog klika, što ne smatram baš sigurnom opcijom zbog samog kliktanja.
URL se može saznati i ako npr koristite developer tools koji se nalaze u menijima svakog pregledača. Kada se analizira izvorni kod oglasa, najčešće je njegova adresa označena nakon "adurl=".

Mali zaključak u vezi sa ovim načinom blokiranja oglasa

Na ovom primeru možemo da vidimo koliko nešto što je, po prirodi stvari, jednostavno - može u praksi da ispadne veoma komplikovano! Naročito ukoliko ne želimo da u priču upetljavamo AdSense podršku, ne želimo da imamo instalirane dodatke za pregledače ili ne znamo html oznake koje bi nam poslužile da na neki način identifikujemo jednu običnu URL adresu.
Iz tih razloga ja više preferiram način koji sam opisao u prvom delu tutorijala (pomoću alatke iz "Centra za pregled oglasa".
Kako god bilo, sada znate još jedan od mogućih načina za blokiranje oglasa, a u sledećem (i poslednjem) delu tutorijala ćete saznati za još par mogućnosti - putem kategorija oglasa. Zato nastavite sa čitanjem 😉.


"Centar za pregled oglasa"Kategorije oglasnih mreža

Diskusija

Ovo je mesto za predloge, sugestije, kritike....
Zato, druže, hitno pošalji komentar

Najčitanije ovog meseca

Elektronska nacija

Elektronska nacija Šta se to oko mene dešava? I tako se ništa ne reševa? Ogromna količina informacija I nova elektronska nacija.
Možda sam hteo nešto da napišem A ne mogu da komentarišem. Ne znam šta od tog da očekujem Pa zato sve to redom psujem.
Sada za neki lajk, komentar i šer Takmiče se mačak i ker. To su te nove vibracije... Koje šalju elektronske nacije.
Nerešivi problemi više ne postoje, Mudre misli sad lajkove broje. Kažu da budućnost nam je Sačinjena od tridesetdvobitne boje.
Ako misliš da je elektronska nacija Samo jedna velika manipulacija, Odmah možeš početi nešto piti Ili nad sudbinom suze liti.
Odavno smo prešli taj prag, Kog su čuvali i Bog i Vrag. Nije baš ni to neka senzacija Da tu je elektronska nacija.

Pozadina Bekstva iz Titela

Pozadina "Bekstva iz Titela" Uspomene su ono što nas pokreće. One su začin koji daje ukus papazjaniji od života koju sami pravimo. Događaji koji nas često kroz život prate bivaju na neki način zaboravljeni,  zauvek odbačeni... Kao da nikada nisu bili deo nas.
Međutim, kada se dohvatimo metle kojom čistimo svoja sećanja, razgrćući paučinu zaborava, često pronađemo i davno zaboravljenu boju osećanja koja su nekada postojala, a koja su do tad samo čučala negde zabačena u nama. Prekrasna osećanja koja su nekada davala smisao svemu mi na kraju prekrijemo patinom nebitnih svakodnevnih sitnica.
A ta osećanja su naš vremeplov. Čim ih nađemo dobijamo moć da se vratimo kroz vreme i da ponovo proživimo sve one lepe i ružne stvari. Na žalost, nemamo moć da ih i menjamo. Poneki put vraćam svoje vreme unazad... Zanimljiva mi je bila cela priča koja stoji iza  nikada dovršene pesme "Bekstvo iz Titela". Vredi li ta priča? Ne znam... Meni je draga. Mali biser pronađen ispod sloja …

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen?

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen? Ne prođe dan a da se ne naleti na neku "prevaru". Naravno, kao i uvek, prevareni bivaju oni koji traže prevare kod nekih drugih prevaranata koji 100% varaju i vrše prevare 😀 (ma koliko ovo čudno zvuči, ova rečenica je istinita). Elem, uzrok za ovaj tekst je panična informacija koja se pojavila na društvenim mrežama i koja se širi brzinom munje, ostavljajući pustoš za sobom. A informacija je: Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500 !!! OK! Primljeno, a zašto da ne uzimamo Paracetamol?
Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500. To je novi, veoma beli i sjajni paracetamol, doktori savetuju da sadrži virus „Machupo“, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svetu, sa visokom smrtnošću stopa...
(itd, tipa deli dalje, važno obaveštenje i sl... vidi sliku) Međutim, da li je ovo upozorenje validno? Da li je stvarno opasno uzimati paracetamol? Ne, ovo je prevara.... Evo i zašto Iako na oko deluje kao sasvim is…

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju Za razliku od operativnih sistema baziranih na linuxu, Microsoft-ovi i Apple-ovi sistemi imaju zaista malo izbora u ponudi kada su u pitanju razvojni alati. Naime, na ovim platformama ste vezani za razvojne alatke koje su i predviđene za samo te sisteme i proizvode ih isti oni koji kreiraju i sam sistem.
Nije problem u vezi kvaliteta tih alatki (na primer: za Windows programere Visual Studio nema premca) već su u pitanju i neki drugi faktori, kao na primer: Mogućnost izbora između više mogućnosti,Kreiranje multiplatformskih aplikacija,Lakoća održavanja alata,Sistemski resursi potrebni za čuvanje i pokretanje alata,Lakoća korišćenja alata,Lako podešavanje alata itd. Većina ljudi koji rade na proizvodnim mašinama u nekoj firmi će se nasmejati na prethodne stavke jer se većina odgovora nađe u zahtevima klijenata. Ali postoje kategorije kojima ovo može bitno. Neke od njih su: učenici i studenti, developeri koji nisu zaposlen…

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame 21. februara 2018. godine je AdSense, jedna od najvećih mreža za oglašavanje u vlasništvu Google-a, načinila jedan od najvećih iskoraka u domenu podešavanja oglasa na nekoj web lokaciji. Naime, njihove "automatske reklame" (auto ad) su postale globalno dostupne web masterima. Zapravo, auto ad je nastala kao sledeća generacija već postojećeg page level ad sistema, u kom page level ad postaje samo integralni deo novih mogućnosti. Ideja koja stoji iza novog sistema je automatsko postavljanje oglasa bilo gde na Vašoj stranici pomoću Google-ovog mašinskog učenja, tj web master više ne mora da razmišlja o mestu na kome će postaviti oglas, već će AdSense algoritam proceniti gde ima mesta ili gde je najoptimalnije postaviti oglas u zavisnosti od sadržaja i posetioca. Iako ovaj novi vid oglasa znatno olakšava posao web developerima jer je potrebno samo jednom da ubace AdSense kod na sajt, (ili po jednom na svaku stranicu u <head> sekci…

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na slici ispo…

Referalni spam (za blogger-e)

Referalni spam (za blogger-e) Skoro svi blogeri, koji tek počinju da bloguju koristeći Blogger platformu, koriste Blogger-ov ugrađeni alat za praćenje statistike.
U početku je prirodna pojava da bloger ima slabu posećenost svojih tekstova. To je sasvim logično, jer blog još nije indeksiran od strane pretraživača interneta i ne postoje podeljeni linkovi ka njemu. Ovo može biti zaista razočaravajuće za ljude koji su novi u ovoj oblasti, jer će primetiti da najviše poseta dolazi sa društvenih mreža od strane malog broja njihovih prijatelja. Međutim, ovo nije tekst koji će novim blogerima pomoći oko bolje pozicije u pretrazi ili povećanju broja poseta! Ovo je tekst o pojavi zbog koje neiskusnom blogeru srce može da zaigra i zatreperi od ushićenja ili sreće, ali se zapravo radi o - prevari! Ugrađena Blogger-ova statistika Statistika nije tačna nauka. Ona služi samo da bi se izvodili neki zaključci tipa gde smo sada ili u kom pravcu treba da se krećemo. Pomaže nam da vidimo šta smo uradili…

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu?

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu? U 2018g. je pojam kompjuterske sigurnosti dovoljno sazreo, kako među ljudima koji kreiraju programe i sadržaje, tako i među običnim korisnicima. Kreatori programa koriste sve raspoložive resurse kako bi krajnjeg korisnika osigurali od raznih internet pretnji, najčešće putem vizuelnih ili audio obaveštenja, blokiranja određenih sadržaja i sl. Sa druge strane, kreatori sadržaja najčešće svojom nepažnjom ili neznanjem dovedu sebe u položaj da njihov sadržaj bude označen kao nesiguran. Za krajnjeg korisnika je najbitniji jedan od prvih znakova bezbednosti - sigurna konekcija. On tu sigurnu konekciju prepoznaje tako što se ona odvija putem linkova koji počinju sa https:// (umesto pređašnjih http://). Podaci koji se šalju putem ovakvih linkova su osigurani TLS protokolom, tj oni su (između ostalog) enkriptovani. Koliko je važno da vaša konekcija bude sa prefiksom https govori i činjenica da na…

📧 Kako na responzivnim Blogger-ovim temama izmeniti "Subscribe" dugme? 📧

📧 Kako na responzivnim Blogger-ovim temama 📧 📧 izmeniti 📧 📧 "Subscribe" dugme? 📧 2018-ta je godina i neke stvari zaista lagano klize u istoriju. Jedna od tih stvari, koja je veoma korisna za blogove i pisanja na njima, je mogućnost da čitaoci primaju Vaše nove tekstove na svoju email adresu. Popularni "subscribe" lagano biva zamenjen sa opcijama primanja obaveštenja sa blogova koje pratite direktno u pretraživaču ili čak i u samom operativniom sistemu (notifikacije). Međutim, popularni RSS feed-ovi nisu mrtvi, i zbog toga je važno imati među svojim čitaocima i ljude koji vole da koriste svoju elektronsku poštu da bi pratili sadržaje sa blogova. Jedna od popularnijih platformi za pisanje blogova Blogger je prošle godine predstavila novi set responzivnih tema. Iako savremene, ovim temama nedostaje mnogo opcija za prilagođavanje. Jedna od opcija je i izmena teksta na dugmadima. Iz tog razloga, u ovom tutorijalu će biti pokazano kako se može promeniti tekst i sa…