Promena redosleda izvršavanja operacija - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Promena redosleda izvršavanja operacija

7.3 Promena redosleda izvršavanja operacija 

Komplikovano.... Upomoć.... Idem da kopam kukuruze!
Nemaš sreće. Kukuruzi se prskaju, tako da im ne trebaju takvi kopači koji se razumeju u poljokprikredu kao Marica u k... ovaj.... šta ono htedoh da kažem? Ah da. Nije komplikovano, već sam ti rekao da i ovde postoji „trik“.
Da bi svoje skripte učinili takvim da se lakše čitaju i razumeju, možemo da koristimo zagrade pri određivanju redosleda izvršavanja operacija. Na primer, gledajući u neki program 2 + (3 * 4) je definitivno lakše za razumevanje, nego kada je ovako napisano: 2 + 3 * 4, jer, u ovom slučaju, moramo da imamo i znanje redosleda izvršavanja operacija (tj. prethodnu tabelu). Kao i u svemu drugom, prilikom upotrebe zagrada ne treba preterivati, na primer, suvišno je pisati nešto ovako: (2 + (3 * 4)) . 
Ali, zašto koristiti zagrade? Možda ne želimo da iko posle nas čita naš program? E, pa, postoji još jedna prednost kod korišćenja zagrada u programima - one nam pomažu da promenimo redosled izvršavanja operacija. Na primer, možda želiš da pre množanja, Python prvo sabere dva broja? U gornjem primeru, to možemo izvesti na ovaj način: (2 + 3) * 4 .
Lako? Onda malko vežbe....
>>> 1 + 2 * 3 ** 4 
163 
>>> (1 + 2) * 3 ** 4 
243 
>>> (1 + 2) * (3 ** 4) 
243 
>>> 1 + (2 * 3) ** 4 
1297 
>>> (1 + (2 * 3)) ** 4 
2401 
>>> 
itd...

7.2 Prioritet operacija Indeks 7.4 Dodela vrednosti

Постави коментар

0 Коментари