Preskoči na glavni sadržaj

Izvršavanje Python programa

5.3.1 Izvršavanje Python programa

Problem: Hej, dosta svalopeva za Windows korisnike... Ja koristim Linux, Kako JA da brže pokrećem svoj program? Zar je moram uvek da koristim terminal?
Odgovor: Evo i za tebe par saveta koji važe samo ukoliko si Linux i Unix korisnik (ali ako si i korisnik Windows-a trebalo bi da „baciš oko“ na ovo). 
Tvoj problem je, ako sam dobro razumeo, što svaki put, kada želiš da pokreneš svoj Python program, moraš ga pozivati naredbom python3 ime_programa.py, i ideja je da ga pokrećemo kao i svaki drugi program koji se nalazi na tvom računaru? To i nije neki problem! Za to nam pomaže nešto što se naziva hashbang linija
I ona izgleda ovako:
#!/usr/bin/env python3 
Prva oznaka u liniji je #! - što je specijalni znak koji govori operativnom sistemu da je ovo fajl koji treba da izvrši neki drugi program, što je u našem slučaju Python3.
Ono što dolazi posle ovog specijalnog znaka je – naziv programa. Mogli smo jednostavno da napišemo Python3, ali možda nismo sigurni da li sistem zna šta je Python3 (obično zna, ali, jedan od zadataka programera je i da  predvidi sve moguće probleme koji se mogu desiti, i ako se mogu desiti onda će se i, po Marfijevim zakonima – desiti! A, kako bi korisnici reagovali kada bi im prodali nešto što je neispravno?)? Da bi smo izbegli tu „zamku“ pametnije je postaviti putanju prema mestu gde se nalazi instaliran program (u većini slučajeva /usr/bin/python3). Ali, avaj....  Imaš mušteriju koja ima super-sigurne servere, i koji je spreman da ti plati milione za program koji treba da radi na svima njima, a – ne radi na polovini. Hvata te za gušu, i naravno, hoće svoje pare nazad! Šta se desilo? Pa, napravio si čestu programersku grešku koja se naziva hardcoding, tj ubacio si link u program, ka mestu koje je možda prisutno. Tvoja mušterija, na žalost, ima instaliran Python u /usr/sbin (zarad sigurnosti), te tvoj program ne radi, jer ne može da nađe pokretač (Python3).
No, zato postoji i ovaj trik: /usr/bin/env – ova putanja daje sistemu znak koji kaže – uzmi program koji je negde instaliran, a ti ga inače koristiš! Na ma treba Python3, pa je, u stvarnom životu /usr/bin/env python3 ekvivalent rečenici: „daj mi Python3, ma gde si ga zaturio!“.
Na kraju je naša linija: #! /usr/bin/env python3
Ova linija se dodaje u program, na taj način da je napišemo kao prvu liniju u skripti. Dakle, izmenimo naš program da izgleda ovako: 
#! /usr/bin/env python3 
print("Hello World!") 
print('Pozdrav Svima') 
print("Šta se radi?") 
print('Kako si?') 
print("Što si me, malo pre, zeznuo?") 
print("A znaš da imam tako nežno srce...") 
print("Obećaj da ćeš me slušati ubuduće!") 
input('''Hvala što ste koristili Vaše slobodno vreme. 
Pritisni Enter za izlaz.''')
Ali..... Opet ne radi....
'~/moji_programi/prvi_program.py' 
bash: /home/stara_kanta/moji_programi/prvi_program.py: Permission denied 
Kao što vidiš, operativni sistem te je upozorio da tvoj program nema dozvolu da se izvrši, jer, ko zna šta je u njemu i koliko može da naškodi samom sistemu? Ovo je jednostavno – stvar sigurnosti – sistem obično ne čini korake koji mu mogu naškoditi, obično mu to radi korisnik.
Znači, ti moraš dati dozvolu programu da se izvršava. To je lako: koristićeš chmod komandu! 
chmod komanda se ovde koristi za promeni ponašanje datoteke u sistemu, za sada ona je običan tekstualni fajl, a dajući joj dozvolu da se izvršava – on postaje program! Pa hajde da obavimo to: 
$ chmod a+x prvi_program.py 

Pažnja!

Ovom komandom smo svima dozvolili da koriste naš fajl kao program! To je zato što smo napisali a+x, gde je a oznaka za sve koji imaju pristup računaru, i x – mogu da pokreću program. Šta misliš, da li je to sigurnosni propust? Šta ako tvoj program radi automatsko iščitavanje lozinki svih korisnika, a neki haker se „prikači“ i jednostavno ga pokrene?
Možda je pametnije dati dozvolu samo trenutnom korisniku (koji se predstavlja slovom u, umesto slova a), pa u tom slučaju komanda izgleda ovako:
$ chmod u+x prvi_program.py
Hah, ali sada samo taj jedan korisnik može da pokreće program... I to je jedna od večitih dilema: sigurnost ili rasprostranjenost? Odgovor ne postoji... Svako se ophodi prema onome kako on misli da treba, tako da, iskustvo stekni praksom!
Bilo kako bilo, sada možeš pokrenuti program kao i bilo koji drugi koji si pokretao do sada, jer sad tvoj operativni sistem poziva /usr/bin/env što će pronaći naš Python 3 program, i pri tom ima „zeleno svetlo“ (dozvolu) za rad.
$ ./prvi_program.py
Hello World! 
Pozdrav Svima 
Šta se radi? 
Kako si? 
Što si me, malo pre, zeznuo? 
A znaš da imam tako nežno srce... 
Obećaj da ćeš me slušati ubuduće! 
Hvala što ste koristili Vaše slobodno vreme. 
Pritisni Enter za izlaz. 
Ups...Koristim oznaku ./ da bi kazao operativnom sistemu da se program nalazi u trenutnoj fascikli. To nije baš željeno ponašanje? Zaboravi na trenutak gde si stao, ovde počinje mala zabava! Probaj da promeniš ime svog programa tako da bude samo prvi_program (znači, samo mu obriši ekstenziju) i pokušaj sad da ga pokreneš ovako: ./prvi_program . Wow! Program i dalje radi! 
Šta to znači? Ekstenzija nije bitna?!?
Ne, to zavisi od operativnog sistema i/ili grafičkog okruženja, ako koristiš terminal u Linux-u (ili ostalim Unixolikim sistemima) zaista i nije! Tvoj sistem zna da mora da pokrene program pomoću interpretera čija si lokaciju naveo u prvom redu u fajlu. Ajde promeni naziv u prvi_program.pdf. Da li još uvek radi? Wow! Fantazija!
Još više zabave može da ti pričini i ovo – idi preko GUI fajl menadžera u folder u kom ti je program. Opa... Vidi vidi, ikonica govori da je to – pdf fajl! Dvoklik – otvara se program koji služi za pregled pdf dokumenata i – izbacuje grešku.... Hehe, sistem se – zbunio?!? (zapravo nije sistem, samo jedan njegov deo zadužen za GUI i pokretanje programa iz njega, kao što vidiš, u terminalu te sistem još uvek sluša.)
Ajd mu sad promeni ime u prvi_program.avi... Probaj da ga pokreneš iz terminala, radi? Naravno... U GUI-ju? Pokazuje da je to video fajl? Dvoklik... Radi? Probaj.... pa mi kaži :P
Iza ovog simpatičnog primera se krije jedna zaista ozbiljna filozofija, o kojoj malko treba da razmisliš. Iskusan programer neće „slepo“ verovati svojim čulima, jer eto, video si – to je video fajl sto posto, ali nije bio..., već će se isključivo voditi zdravom logikom i testiranjima (testiranje je proces izazivanja greške – ako postoji makar jedan slučaj u kome neki deo programa ne radi ispravno, onda ili ispravljaj ili batali, u svakom slučaju, ne sme da izađe u javnost, jer je neispravan! Velike kompanije troše milionske iznose samo na testiranje softvera, pa sad ti vidi koliko je to važno!). 
Tako isto je i u realnom životu: verovatno si makar jednom u životu se zadivio nekom mađioničaru i njegovim trikovima. I verovatno si se uvek zapitao: „Kako? Kako je to uspeo, malopre je bilo tamo, sada ovde...?“. I onda te još neki Pametnjaković Džunior posavetuje „otvori četvoro očiju“... Ako se nikad nisi upoznavao sa sistemom rada „magije“, ti je gledaš, i ništa ne vidiš, pa, pošto se ne razumeš u materiju, opet budeš obmanut, ovog puta, od strane svog mozga, jer će on „računati“ po logici na kojoj je navikao u svojoj svakodnevici (i, hehehe, najčešće i ne može da se nazove „logika“, više je to „inercija“!), i koji će te ubediti da si video ono što – zapravo i nisi, pa ćeš čak moći da vidiš.... ili osetiš.... ili čuješ (zavisi od čula koje je „prevareno“), ko zna šta.... i ko zna kakav zaključak može izaći iz svega toga (verovatno ćeš posle predstave čuti gomilu ljudi kako oduševljeno komentarišu, i svi daju neku svoju predstavu o tome šta su videli, a možda se i posvađaju oko „oprečnih stavova“, ali, bože moj... svako ima pravo na svoje mišljenje, ma koliko je to mišljenje u stvari – pogrešno). No, za svaki slučaj, posle predstave obrati pažnju na džepove – verovatnoća da ih je Pametnjaković Džunior ispraznio je srazmerna njegovom „prijateljskom“ zalaganju da ti objasni da je trik u rukama mađioničara koji drži novčić koji nestaje, govoreći - „Evo gledaj, sada sledi prevara, sad će ovo da uradi, pazi šta ti kažem!!!“.
I, pošto mi pokušavamo da naučimo magiju zvanu programiranje, manimo se ovakvih malih trikova...
Vreme je da se vratimo našem problemu, i da ga rešimo jednom za svagda...
Do sada si bio u mogućnosti da pokreneš svoj program samo ako znaš njegovu tačnu lokaciju. Većina programa sa kojima si se susretao se ne ponaša na taj način. Znači mi želimo da pokrenemo program iz komandne linije, bez komande cd, bez „bauljanja“ kroz fajl sistem, bez nagađanja.... Jednostavno – želimo da pokrenemo program bilo kada i bilo gde, bez preteranog lupanja glavom!
To možemo da postignemo ako sačuvamo naš program u jednom od foldera koji su navedeni u PATH promenljivoj okruženja sistema.
Dža, Bu? Šta to pričaš? Jel to Kineski jezik? 
Izvini, evo kratkog objašnjenja: kada pokrećeš bilo koji program, koji si instalirao ili sam napisao, sistem ga traži u direktorijumima koji su navedeni u PATH promenljivoj okruženja, a kad ga nađe pokreće ga (da li ti se čini sličnim onim što smo radili kada smo instalirali Python?). Dolazimo do zaključka da jednostavnim kopiranjem našeg programa u jedan od tih direktorijuma navedenih u PATH-u rešavamo problem! 
$ echo $PATH 
/usr/lib/lightdm/lightdm: /usr/local/sbin: /usr/local/bin: /usr/sbin: /usr/bin: /sbin: /bin: /usr/games 
echo $PATH nam je dao spisak direktorijuma, kopirajmo fajl u neki (cp komanda na linuksu kopira fajl, a sudo je komanda koja ti daje maksimalne dozvole)...
$ sudo cp prvi_program  /usr/games
$ sudo prvi_program
Hello World! 
Pozdrav Svima 
Šta se radi? 
Kako si? 
Što si me, malo pre, zeznuo? 
A znaš da imam tako nežno srce... 
Obećaj da ćeš me slušati ubuduće! 
Hvala što ste koristili Vaše slobodno vreme. 
Pritisni Enter za izlaz. 
Budući da smo ovim samo „zakomplikovali“ stvari, jer nam sad treba i lozinka svaki put prilikom pokretanja, šta da radimo, a da bude pametno?
Ako si dovoljno iskusan, primetio si gde sam prethodno pogrešio – izašao sam iz „sigurne“ zone mog korisnika (što mu dođe njegov Home folder), pa je sistem odlučio da me „muči“ (sa njegove tačke stanovišta, on se samo štiti, jer šta ja imam da tražim na tom mestu?). Hajde da se vratimo u svoju „sigurnu zonu“, a da sve radi onako kako smo i zamislili.
Ako bih želeo da dodam neki svoj direktorijum u PATH promenljivu, - to mogu jako jednostavno da postignem kucajući:
export PATH=$PATH:/home/maj_komp/moji_programi
pri čemu je '/home/maj_komp/moji_programi' folder u kom čuvam svoje projekte i koji želim da dodam u PATH promenljivu sistema.
Uh.... Teško? Pa jeste, ako nisi znao, no ako znaš jednu „ekstra“ informaciju, cela ova „zajebancija“ gubi smisao. Naime Unixoliki sistem će, prilikom svog pokretanja, pitati PATH da mu pokaže direktorijume u kojima su programi, a PATH će, automatski, „za svaki slučaj“ (što se kaže) proveriti i svaki Home – da li u njemu ima /bin direktorijum!!!! Znači – jednostavno možeš u svome Home-u kreirati folder koji ćeš nazvati bin i – nema zime! Kada završiš svoj program i on postigne svoju punu funkcionalnost, daš mu dozvole, i posle toga, samo ga prebaciš na to mesto i – fura mašina!
Ove metode su veoma korisne ako želiš da pišeš komande da bi ih mogao pokrenuti bilo kada, bilo gde, slično kao što je korišćenje naredbe cd , mkdir, zip ili bilo koje druge koju koristiš u terminalu!

5.3 Kreiranje izvorne
datoteke
Indeks 5.4 Pronalaženje
pomoći

Diskusija

Ovo je mesto za predloge, sugestije, kritike....
Zato, druže, hitno pošalji komentar

Najčitanije ovog meseca

Elektronska nacija

Elektronska nacija Šta se to oko mene dešava? I tako se ništa ne reševa? Ogromna količina informacija I nova elektronska nacija.
Možda sam hteo nešto da napišem A ne mogu da komentarišem. Ne znam šta od tog da očekujem Pa zato sve to redom psujem.
Sada za neki lajk, komentar i šer Takmiče se mačak i ker. To su te nove vibracije... Koje šalju elektronske nacije.
Nerešivi problemi više ne postoje, Mudre misli sad lajkove broje. Kažu da budućnost nam je Sačinjena od tridesetdvobitne boje.
Ako misliš da je elektronska nacija Samo jedna velika manipulacija, Odmah možeš početi nešto piti Ili nad sudbinom suze liti.
Odavno smo prešli taj prag, Kog su čuvali i Bog i Vrag. Nije baš ni to neka senzacija Da tu je elektronska nacija.

Pozadina Bekstva iz Titela

Pozadina "Bekstva iz Titela" Uspomene su ono što nas pokreće. One su začin koji daje ukus papazjaniji od života koju sami pravimo. Događaji koji nas često kroz život prate bivaju na neki način zaboravljeni,  zauvek odbačeni... Kao da nikada nisu bili deo nas.
Međutim, kada se dohvatimo metle kojom čistimo svoja sećanja, razgrćući paučinu zaborava, često pronađemo i davno zaboravljenu boju osećanja koja su nekada postojala, a koja su do tad samo čučala negde zabačena u nama. Prekrasna osećanja koja su nekada davala smisao svemu mi na kraju prekrijemo patinom nebitnih svakodnevnih sitnica.
A ta osećanja su naš vremeplov. Čim ih nađemo dobijamo moć da se vratimo kroz vreme i da ponovo proživimo sve one lepe i ružne stvari. Na žalost, nemamo moć da ih i menjamo. Poneki put vraćam svoje vreme unazad... Zanimljiva mi je bila cela priča koja stoji iza  nikada dovršene pesme "Bekstvo iz Titela". Vredi li ta priča? Ne znam... Meni je draga. Mali biser pronađen ispod sloja …

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen?

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen? Ne prođe dan a da se ne naleti na neku "prevaru". Naravno, kao i uvek, prevareni bivaju oni koji traže prevare kod nekih drugih prevaranata koji 100% varaju i vrše prevare 😀 (ma koliko ovo čudno zvuči, ova rečenica je istinita). Elem, uzrok za ovaj tekst je panična informacija koja se pojavila na društvenim mrežama i koja se širi brzinom munje, ostavljajući pustoš za sobom. A informacija je: Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500 !!! OK! Primljeno, a zašto da ne uzimamo Paracetamol?
Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500. To je novi, veoma beli i sjajni paracetamol, doktori savetuju da sadrži virus „Machupo“, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svetu, sa visokom smrtnošću stopa...
(itd, tipa deli dalje, važno obaveštenje i sl... vidi sliku) Međutim, da li je ovo upozorenje validno? Da li je stvarno opasno uzimati paracetamol? Ne, ovo je prevara.... Evo i zašto Iako na oko deluje kao sasvim is…

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju Za razliku od operativnih sistema baziranih na linuxu, Microsoft-ovi i Apple-ovi sistemi imaju zaista malo izbora u ponudi kada su u pitanju razvojni alati. Naime, na ovim platformama ste vezani za razvojne alatke koje su i predviđene za samo te sisteme i proizvode ih isti oni koji kreiraju i sam sistem.
Nije problem u vezi kvaliteta tih alatki (na primer: za Windows programere Visual Studio nema premca) već su u pitanju i neki drugi faktori, kao na primer: Mogućnost izbora između više mogućnosti,Kreiranje multiplatformskih aplikacija,Lakoća održavanja alata,Sistemski resursi potrebni za čuvanje i pokretanje alata,Lakoća korišćenja alata,Lako podešavanje alata itd. Većina ljudi koji rade na proizvodnim mašinama u nekoj firmi će se nasmejati na prethodne stavke jer se većina odgovora nađe u zahtevima klijenata. Ali postoje kategorije kojima ovo može bitno. Neke od njih su: učenici i studenti, developeri koji nisu zaposlen…

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na slici ispo…

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame 21. februara 2018. godine je AdSense, jedna od najvećih mreža za oglašavanje u vlasništvu Google-a, načinila jedan od najvećih iskoraka u domenu podešavanja oglasa na nekoj web lokaciji. Naime, njihove "automatske reklame" (auto ad) su postale globalno dostupne web masterima. Zapravo, auto ad je nastala kao sledeća generacija već postojećeg page level ad sistema, u kom page level ad postaje samo integralni deo novih mogućnosti. Ideja koja stoji iza novog sistema je automatsko postavljanje oglasa bilo gde na Vašoj stranici pomoću Google-ovog mašinskog učenja, tj web master više ne mora da razmišlja o mestu na kome će postaviti oglas, već će AdSense algoritam proceniti gde ima mesta ili gde je najoptimalnije postaviti oglas u zavisnosti od sadržaja i posetioca. Iako ovaj novi vid oglasa znatno olakšava posao web developerima jer je potrebno samo jednom da ubace AdSense kod na sajt, (ili po jednom na svaku stranicu u <head> sekci…

Referalni spam (za blogger-e)

Referalni spam (za blogger-e) Skoro svi blogeri, koji tek počinju da bloguju koristeći Blogger platformu, koriste Blogger-ov ugrađeni alat za praćenje statistike.
U početku je prirodna pojava da bloger ima slabu posećenost svojih tekstova. To je sasvim logično, jer blog još nije indeksiran od strane pretraživača interneta i ne postoje podeljeni linkovi ka njemu. Ovo može biti zaista razočaravajuće za ljude koji su novi u ovoj oblasti, jer će primetiti da najviše poseta dolazi sa društvenih mreža od strane malog broja njihovih prijatelja. Međutim, ovo nije tekst koji će novim blogerima pomoći oko bolje pozicije u pretrazi ili povećanju broja poseta! Ovo je tekst o pojavi zbog koje neiskusnom blogeru srce može da zaigra i zatreperi od ushićenja ili sreće, ali se zapravo radi o - prevari! Ugrađena Blogger-ova statistika Statistika nije tačna nauka. Ona služi samo da bi se izvodili neki zaključci tipa gde smo sada ili u kom pravcu treba da se krećemo. Pomaže nam da vidimo šta smo uradili…

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

Joe Job napad

Joe Job napad Pre par dana sam napisao tekst koji govori o pitanjima da li i kada je poželjno biti anoniman na internetu, pa nastavljajući u tom smeru, sada Vam predstavljam još jedan tekst koji se bavi nekim (mogućim) problemima sa kojim se možete susresti ako ste neoprezni na tom istom internetu.
Zamislite sebe u sledećoj situaciji: Priča Budite se iz prelepog sna i osećate se presrećno! Juče ste uspeli da sklopite svoj "posao snova", a gledajući kroz prozor u veselo i razigrano prolećno sunce, planirate kako ćete, odmah nakon posla, ostatak tog divnog dana provesti negde u prirodi zajedno sa svojim voljenim bićem. Na putu ka poslu se smeškate deci koja prolaze kraj Vas idući u školu, a toplina prvih prolećnih zraka sunca Vam lagano i nežno miluje ozareno lice.
Stigli ste malo ranije na posao i u kancelariji zatičete pospanog kolegu. Pošto ste dobe volje, koristite  tu priliku da mu date predlog, koji iznosite uz široki osmeh: Vi ćete da odete da kuvate kafu ali pod uslovom …

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu?

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu? U 2018g. je pojam kompjuterske sigurnosti dovoljno sazreo, kako među ljudima koji kreiraju programe i sadržaje, tako i među običnim korisnicima. Kreatori programa koriste sve raspoložive resurse kako bi krajnjeg korisnika osigurali od raznih internet pretnji, najčešće putem vizuelnih ili audio obaveštenja, blokiranja određenih sadržaja i sl. Sa druge strane, kreatori sadržaja najčešće svojom nepažnjom ili neznanjem dovedu sebe u položaj da njihov sadržaj bude označen kao nesiguran. Za krajnjeg korisnika je najbitniji jedan od prvih znakova bezbednosti - sigurna konekcija. On tu sigurnu konekciju prepoznaje tako što se ona odvija putem linkova koji počinju sa https:// (umesto pređašnjih http://). Podaci koji se šalju putem ovakvih linkova su osigurani TLS protokolom, tj oni su (između ostalog) enkriptovani. Koliko je važno da vaša konekcija bude sa prefiksom https govori i činjenica da na…