Preskoči na glavni sadržaj

DocStrings (stringovi koji služe kao dokumentacija našeg programa)

9.9 DocStrings (stringovi koji služe kao dokumentacija našeg programa) 

Do sada, ako si želeo da dodatno objasniš neke stvari u programu si koristio komentare. Za komentare smo rekli da ih Python ne prepoznaje, tj da ih ignoriše. Ali sa pojavom potrebe da se neki delovi programa ponavljaju u samom tom programu, ili čak u nekom drugom, komentari nisu dovoljni, zar ne? Kada bi nam komentari bili jedina mogućnost, ako bi smo želeli da znamo šta nam radi funkcija tipa len(), mi bi smo morali da nađemo njen kod, otvorimo ga, nađemo komentare i potom ih pročitamo! Prilično nepraktično, zar ne?
Python nam priskače u pomoć i u ovakvom slučaju, jer ima jednu divnu funkcionalnost, koja bi se mogla nazvati dokumentacioni string, ili svojim engleskim imenom DocStrings. DocStrings je važno sredstvo koje bi trebalo da koristiš kada god možeš, i gde god možeš.Služi nam da bolje dokumentujemo program i može da ga učini lakše razumljivim. Zapravo, mi možemo da pristupamo DocStrings-ima direktno iz našeg programa!
Kako to u stvari funkcioniše i izgleda?
>>> def kredit(*suma, minus): 
...   '''Funkcija koja nam vraća zbir vrednosti u sumi 
...   ukoliko nam je dozvoljen minus. 
...   Vrednost minus mora biti prosleđena funkciji kao ključna reč!''' 
...   c = 0 
...   for i in suma: 
...       c += i 
...   if minus: 
...       return c 
...   else: 
...       return 'Nije dozvoljen minus!' 
... 
>>> kredit(1000, 120, 125.588, 58887, -75858, minus = False) 
'Nije dozvoljen minus!' 
>>> 
Definisali smo funkciju kao i mnogo puta do sada, i ona radi onako kako je i očekivano. Novost je višeredni string definisan između trostrukih navodnika ili apostrofa odmah ispod definisanja naziva funkcije. Taj string je DocString za tu funkciju.
Konvencija koja prate programeri je da je DocString string iz više linija, u kojem se objašnjava šta će se dobiti od te funkcije, i šta koji parametar znači. Tj „pogled“ u DocString nam je sasvim dovoljan da znamo šta ta funkcija radi, a kako radi – više nam i nije važno, jer znamo šta od nje očekujemo. Zapamti da se DocStrings mogu definisati i unutar modula i klasa, koje ću ti pokazati u nekim narednim delovima ovog tutorijala. 
Ali, ja i dalje moram da čitam program... Ovo sam isto mogao da postignem i sa komentarima...
Zapravo, ne! Upravo ću ti pokazati moć DocStringa! Gledaj magiju:
>>> print(kredit.__doc__) 
Funkcija koja nam vraća zbir vrednosti u sumi 
 ukoliko nam je dozvoljen minus. 
 Vrednost minus mora biti prosleđena funkciji kao ključna reč! 
>>> 
Vidiš da jednostavno možemo pristupiti DocString-u naše kredit funkcije koristeći __doc__ (napisano je kao dve donje crte, zatim reč doc, a potom opet dve donje crte) atribut naše funkcije. I slično tome, na isti način možemo da vidimo i bilo koji definisani DocString bilo koje funkcije!
>>> print(print.__doc__) 
print(value, ..., sep=' ', end='\n', file=sys.stdout) 

Prints the values to a stream, or to sys.stdout by default. 
Optional keyword arguments: 
file: a file-like object (stream); defaults to the current sys.stdout. 
sep: string inserted between values, default a space. 
end: string appended after the last value, default a newline. 
>>> 
Mnogi editori i IDE-i poseduju automatizovane funkcionalnosti koje prikazuju dokumentaciju u toku pisanja programa na način sličan opisanom. Jednostavno, pišući poziv neke funkcije će ti iskočiti prozorčić koji objašnjava šta ta funkcija radi! Zato je jako preporučljivo da koristiš DocStrings za sve funkcije koje definišeš.
Ako si me poslušao i dosta koristio funkciju help() , sledi iznenađenje – ti si, u stvari koristio DocStrings-e! Ono što help() funkcija radi je da samo iščita  __doc__ atribut traženog objekta, a zatim ga lepo prikaže. Evo i dokaz:
>>> help(kredit) 
Help on function kredit in module __main__: 

kredit(*suma, minus) 
  Funkcija koja nam vraća zbir vrednosti u sumi 
  ukoliko nam je dozvoljen minus. 
  Vrednost minus mora biti prosleđena funkciji kao ključna reč! 
(END) 
Ne zaboravi da je izlaz iz help režima taster q. 
Postoji i pydoc komanda, koja na tvoj sistem dolazi prilikom instalacije Python-a, a koja radi slično help() funkciji jer koristi DocStings, ali ova komanda se ne pokreće iz Pythona, već je zasebna komanda u operativnom sistemu. Ona iz DocStringsa generiše HTML dokumente koje kasnije možeš da pregledaš u web pregledaču. Za više informacija, u Python interaktivnom promptu probaj:
>>> help('pydoc')

9.8 Naredba return Indeks 9.10 Rezime

Diskusija

Ovo je mesto za predloge, sugestije, kritike....
Zato, druže, hitno pošalji komentar

Najčitanije ovog meseca

Elektronska nacija

Elektronska nacija Šta se to oko mene dešava? I tako se ništa ne reševa? Ogromna količina informacija I nova elektronska nacija.
Možda sam hteo nešto da napišem A ne mogu da komentarišem. Ne znam šta od tog da očekujem Pa zato sve to redom psujem.
Sada za neki lajk, komentar i šer Takmiče se mačak i ker. To su te nove vibracije... Koje šalju elektronske nacije.
Nerešivi problemi više ne postoje, Mudre misli sad lajkove broje. Kažu da budućnost nam je Sačinjena od tridesetdvobitne boje.
Ako misliš da je elektronska nacija Samo jedna velika manipulacija, Odmah možeš početi nešto piti Ili nad sudbinom suze liti.
Odavno smo prešli taj prag, Kog su čuvali i Bog i Vrag. Nije baš ni to neka senzacija Da tu je elektronska nacija.

Pozadina Bekstva iz Titela

Pozadina "Bekstva iz Titela" Uspomene su ono što nas pokreće. One su začin koji daje ukus papazjaniji od života koju sami pravimo. Događaji koji nas često kroz život prate bivaju na neki način zaboravljeni,  zauvek odbačeni... Kao da nikada nisu bili deo nas.
Međutim, kada se dohvatimo metle kojom čistimo svoja sećanja, razgrćući paučinu zaborava, često pronađemo i davno zaboravljenu boju osećanja koja su nekada postojala, a koja su do tad samo čučala negde zabačena u nama. Prekrasna osećanja koja su nekada davala smisao svemu mi na kraju prekrijemo patinom nebitnih svakodnevnih sitnica.
A ta osećanja su naš vremeplov. Čim ih nađemo dobijamo moć da se vratimo kroz vreme i da ponovo proživimo sve one lepe i ružne stvari. Na žalost, nemamo moć da ih i menjamo. Poneki put vraćam svoje vreme unazad... Zanimljiva mi je bila cela priča koja stoji iza  nikada dovršene pesme "Bekstvo iz Titela". Vredi li ta priča? Ne znam... Meni je draga. Mali biser pronađen ispod sloja …

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen?

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen? Ne prođe dan a da se ne naleti na neku "prevaru". Naravno, kao i uvek, prevareni bivaju oni koji traže prevare kod nekih drugih prevaranata koji 100% varaju i vrše prevare 😀 (ma koliko ovo čudno zvuči, ova rečenica je istinita). Elem, uzrok za ovaj tekst je panična informacija koja se pojavila na društvenim mrežama i koja se širi brzinom munje, ostavljajući pustoš za sobom. A informacija je: Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500 !!! OK! Primljeno, a zašto da ne uzimamo Paracetamol?
Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500. To je novi, veoma beli i sjajni paracetamol, doktori savetuju da sadrži virus „Machupo“, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svetu, sa visokom smrtnošću stopa...
(itd, tipa deli dalje, važno obaveštenje i sl... vidi sliku) Međutim, da li je ovo upozorenje validno? Da li je stvarno opasno uzimati paracetamol? Ne, ovo je prevara.... Evo i zašto Iako na oko deluje kao sasvim is…

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju Za razliku od operativnih sistema baziranih na linuxu, Microsoft-ovi i Apple-ovi sistemi imaju zaista malo izbora u ponudi kada su u pitanju razvojni alati. Naime, na ovim platformama ste vezani za razvojne alatke koje su i predviđene za samo te sisteme i proizvode ih isti oni koji kreiraju i sam sistem.
Nije problem u vezi kvaliteta tih alatki (na primer: za Windows programere Visual Studio nema premca) već su u pitanju i neki drugi faktori, kao na primer: Mogućnost izbora između više mogućnosti,Kreiranje multiplatformskih aplikacija,Lakoća održavanja alata,Sistemski resursi potrebni za čuvanje i pokretanje alata,Lakoća korišćenja alata,Lako podešavanje alata itd. Većina ljudi koji rade na proizvodnim mašinama u nekoj firmi će se nasmejati na prethodne stavke jer se većina odgovora nađe u zahtevima klijenata. Ali postoje kategorije kojima ovo može bitno. Neke od njih su: učenici i studenti, developeri koji nisu zaposlen…

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame 21. februara 2018. godine je AdSense, jedna od najvećih mreža za oglašavanje u vlasništvu Google-a, načinila jedan od najvećih iskoraka u domenu podešavanja oglasa na nekoj web lokaciji. Naime, njihove "automatske reklame" (auto ad) su postale globalno dostupne web masterima. Zapravo, auto ad je nastala kao sledeća generacija već postojećeg page level ad sistema, u kom page level ad postaje samo integralni deo novih mogućnosti. Ideja koja stoji iza novog sistema je automatsko postavljanje oglasa bilo gde na Vašoj stranici pomoću Google-ovog mašinskog učenja, tj web master više ne mora da razmišlja o mestu na kome će postaviti oglas, već će AdSense algoritam proceniti gde ima mesta ili gde je najoptimalnije postaviti oglas u zavisnosti od sadržaja i posetioca. Iako ovaj novi vid oglasa znatno olakšava posao web developerima jer je potrebno samo jednom da ubace AdSense kod na sajt, (ili po jednom na svaku stranicu u <head> sekci…

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na slici ispo…

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu?

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu? U 2018g. je pojam kompjuterske sigurnosti dovoljno sazreo, kako među ljudima koji kreiraju programe i sadržaje, tako i među običnim korisnicima. Kreatori programa koriste sve raspoložive resurse kako bi krajnjeg korisnika osigurali od raznih internet pretnji, najčešće putem vizuelnih ili audio obaveštenja, blokiranja određenih sadržaja i sl. Sa druge strane, kreatori sadržaja najčešće svojom nepažnjom ili neznanjem dovedu sebe u položaj da njihov sadržaj bude označen kao nesiguran. Za krajnjeg korisnika je najbitniji jedan od prvih znakova bezbednosti - sigurna konekcija. On tu sigurnu konekciju prepoznaje tako što se ona odvija putem linkova koji počinju sa https:// (umesto pređašnjih http://). Podaci koji se šalju putem ovakvih linkova su osigurani TLS protokolom, tj oni su (između ostalog) enkriptovani. Koliko je važno da vaša konekcija bude sa prefiksom https govori i činjenica da na…

Vremenske nepogode

Vremenske nepogode

📧 Kako na responzivnim Blogger-ovim temama izmeniti "Subscribe" dugme? 📧

📧 Kako na responzivnim Blogger-ovim temama 📧 📧 izmeniti 📧 📧 "Subscribe" dugme? 📧 2018-ta je godina i neke stvari zaista lagano klize u istoriju. Jedna od tih stvari, koja je veoma korisna za blogove i pisanja na njima, je mogućnost da čitaoci primaju Vaše nove tekstove na svoju email adresu. Popularni "subscribe" lagano biva zamenjen sa opcijama primanja obaveštenja sa blogova koje pratite direktno u pretraživaču ili čak i u samom operativniom sistemu (notifikacije). Međutim, popularni RSS feed-ovi nisu mrtvi, i zbog toga je važno imati među svojim čitaocima i ljude koji vole da koriste svoju elektronsku poštu da bi pratili sadržaje sa blogova. Jedna od popularnijih platformi za pisanje blogova Blogger je prošle godine predstavila novi set responzivnih tema. Iako savremene, ovim temama nedostaje mnogo opcija za prilagođavanje. Jedna od opcija je i izmena teksta na dugmadima. Iz tog razloga, u ovom tutorijalu će biti pokazano kako se može promeniti tekst i sa…