Kompajlirani .pyc fajlovi - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Kompajlirani .pyc fajlovi

10.1 Kompajlirani .pyc fajlovi 

Problem: U Pythonovim standardnim bibliotekama sam naleteo na folder koji se zove čudno: __pycache__ , kada sam ga otvorio, u njemu su se nalazili fajlovi koji nose isti naziv kao i mnogi moduli koji se nalaze izvan tog foldera, samo što ovi fajlovi u __pycache__ folderu, se završavaju sa pyc ekstenzijom. O čemu se, zapravo, ovde radi?
Odgovor: Uvoz modula u naš program je relativno skupa stvar, što se tiče resursa i vremena, te, zbog toga Python radi neke trikove, da bi ubrzao ceo taj proces. Jedan od tih „trikova“ je i stvaranje bajt-kompajliranih fajlova sa ekstenzijama .pyc, koji su, neki srednji oblik između naše skripte i čistog binarnog oblika, u koji Python pretvara neki modul prilikom prvog uvoza (sećaš li se priče iz uvodnog dela ovog tutorijala, u kojem sam ti pričao o načinu na koji Python radi?). Ovaj .pyc fajl se koristi prilikom svakog sledećeg uvoza modula sa adekvatnim imenom u neki drugi program, tako da se sam import odvija mnogo brže, jer je većina potrebne obrade u binarni oblik već urađena. I jedna divna stvar - ovi bajt-kompajlirani fajlovi su nezavisni od platforme, tj mogu se koristiti i na Windowsu, i Linuxu i Mac-u itd.
Kao što si već primetio, Python te .pyc fajlove obično kreira u direktorijumu __pycache__ u direktorijumu u kojem je i program/modul. Ako sam Python, prilikom svog pokretanja, nema odgovarajuće administrativne dozvole da kreira fajlove u tom folderu, onda ni .pyc fajl, a ni __pycache__ folder, neće biti kreirani.

10 Moduli Indeks 10.2 Komande from
i import

Постави коментар

0 Коментари