Kompajlirani .pyc fajlovi

10.1 Kompajlirani .pyc fajlovi 

Problem: U Pythonovim standardnim bibliotekama sam naleteo na folder koji se zove čudno: __pycache__ , kada sam ga otvorio, u njemu su se nalazili fajlovi koji nose isti naziv kao i mnogi moduli koji se nalaze izvan tog foldera, samo što ovi fajlovi u __pycache__ folderu, se završavaju sa pyc ekstenzijom. O čemu se, zapravo, ovde radi?
Odgovor: Uvoz modula u naš program je relativno skupa stvar, što se tiče resursa i vremena, te, zbog toga Python radi neke trikove, da bi ubrzao ceo taj proces. Jedan od tih „trikova“ je i stvaranje bajt-kompajliranih fajlova sa ekstenzijama .pyc, koji su, neki srednji oblik između naše skripte i čistog binarnog oblika, u koji Python pretvara neki modul prilikom prvog uvoza (sećaš li se priče iz uvodnog dela ovog tutorijala, u kojem sam ti pričao o načinu na koji Python radi?). Ovaj .pyc fajl se koristi prilikom svakog sledećeg uvoza modula sa adekvatnim imenom u neki drugi program, tako da se sam import odvija mnogo brže, jer je većina potrebne obrade u binarni oblik već urađena. I jedna divna stvar - ovi bajt-kompajlirani fajlovi su nezavisni od platforme, tj mogu se koristiti i na Windowsu, i Linuxu i Mac-u itd.
Kao što si već primetio, Python te .pyc fajlove obično kreira u direktorijumu __pycache__ u direktorijumu u kojem je i program/modul. Ako sam Python, prilikom svog pokretanja, nema odgovarajuće administrativne dozvole da kreira fajlove u tom folderu, onda ni .pyc fajl, a ni __pycache__ folder, neće biti kreirani.

10 Moduli Indeks 10.2 Komande from
i import

Primjedbe

Popularno ovog meseca

Gde pronaći novosti sa facebook stranica nakon velike promene koja ga je zadesila?

Dva načina da vratite svoj Windows 10 na fabričke vrednosti

Kako preuzeti video koji je neko postavio na facebook-u bez upotrebe dodatnih programa?

Više neće biti moguć besplatan prelazak na Windows 10

Prijateljski meč ŠK "Titel" - ŠK "Bukovac"

Tu je novi Qt creator 4.4.0!

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Fake poet

Da li je poželjno biti anoniman na internetu (ili se predstavljati punim imenom i prezimenom)?

Organizacija foldera i fajlova u Linux fajl sistemu