Programi koji u Linux-u služe za snimanje radne površine - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Programi koji u Linux-u služe za snimanje radne površine

Programi koji u Linux-u služe za snimanje radne površine

Mnogi se žale da Linux nema dovoljan broj kvalitetnih i pouzdanih aplikacija, pa tako i jedan od "argumenata" protiv Linux-a je i nedostatak programa za snimanje desktopa. Na sreću, argumenti "ne drže vodu"...
Sem gomile načina da snimite svoju radnu površinu putem terminala, koji se mogu nekome učiniti komplikovanim, postoje i prilično kvalitetne aplikacije sa grafičkim prikazom njihovih funkcija.
Tako, na primer, ako želite da snimite ono što se dešava na Vašem desktopu u nekom video formatu, najbolje se pokazao program RecordMyDesktop.
RecordMyDesktop je program koji ima prilično jednostavne kontrole i lako se koristi, dovoljno je izabrati neku površinu koju želimo da snimamo, ili pak ceo ekran i posle samo kliknuti na dugme Record.
Snimak je sačuvan u Vašem Home direktorijumu pod nazivom Out (ako niste prethodno podesili drugačije), u otvorenom formatu .ogv (kasnije ga možete konvertovati u bilo koji drugi, ili proslediti na dalji video edit).
Međutim, mnogi se žale da pri snimanju 3D aplikacija ovaj program ne radi baš najbolje (zvuk nije u skladu sa slikom, distorzirana slika i sl...), ali to je samo iz jednog razloga - programi ove vrste na bilo kom operativnom sistemu "jedu" jako mnogo resursa prilikom snimanja nekih dinamičkih 3D sadržaja, pa zato bi te programe pre upotrebe trebalo malo podesiti u zavisnosti od konfiguracije sistema.
Ako želimo da nam Record My Desktop snima 3D sadržaj bez većeg uticaja kako na kvalitet tog sadržaja, tako i na dobijen snimak, potrebno je u opcijama programa dečekirati opciju Encode on the fly i čekirati Zero Compression, takođe, u zavisnosti od konfiguracije možete smanjiti framerate ili rezoluciju monitora.
Program RecordMyDesktop je dostupan samo za Linux i on se može preuzeti odavde, u vidu izvornog koda ili gotovih paketa.
A šta ako Vam ne treba Video snimak ekrana, već vam treba samo slika? E... Pa Ubuntu dolazi sa već instaliranim Screenshot-om koji sasvim solidno radi svoju funkciju!
Možete da birate da li želite da uradite screenshot celog desktopa, nekog njegovog dela ili aktivnog prozora. Takođe, dobijenoj slici možete dodati neke efekte, kao i to da li želite da vam kursorska strelica bude na slici ili ne.
Napomena: Ovaj program zapravo i ne morate uopšte ni pokrećati! Ubuntu prati staru dobru tradiciju prečica tastature koje mogu znatno da ubrzaju rad. Tako da ukoliko želite da na brzinu napravite sliku celokupnog sadržaja na desktopu dovoljno je da kliknete na taster Print Screen (na tastaturi), a ako želite da brzinski "uhvatite" samo sadržaj trenutno aktivnog prozora, koristite prečicu Alt+Print Screen!
Nakon "slikanja", iskočiće Vam prozor u kom možete da upišete naziv pod kojim ćete sačuvati sliku, kao i lokaciju na kojoj želite da je sačuvate.
Napomena: Ukoliko u ovom koraku samo kliknete na dugme Save, program će se nakon čuvanja slike  ugasiti! Ovo neki put nije zgodno da se desi, pogotovo ako Vam treba više slika ili koristite neki program za editovanje slika.
Zato je u ovom koraku pametnije kliknuti na opciju Copy to Clipboard. Program će ostati otvoren, na Vama je da otvorite Editor slika i u njega uradite Paste, kako bi mogli da nastavite sa željenim modifikacijama.

Постави коментар

0 Коментари