Preskoči na glavni sadržaj

Instalacija Ubuntu 11.10 OS (drugi deo)

Instalacija Ubuntu 11.10 OS (drugi deo)

Želimo da zaista vidimo i osetimo performanse Ubuntu operativnog sistema, ali ne želimo da nam on bude "glavni" na računaru - nema problema! Uradićemo tako da prilikom podizanja sistema biramo koji sistem želimo da koristimo - napravićemo dual boot.
Za početak, sve što treba da uradimo je da ubacimo CD s Ubuntu OS i potom restart sistema. Kliknemo na Try Ubuntu i evo nas:


Sada možete da kliknete na ikonicu Install Ubuntu pa pratiti uputstva, ali mislim da je pametnije prvo pripremiti particije na kojima ćemo ga instalirati.
Sa leve strane primetićete vertikalan niz ikonica koji se naziva lančer. Kliknimo na najvišu ikonu (na kojoj je logo Ubuntu-a i koja se naziva Dash home).
U prozoru koji nam se otvori primetićete veliku crnu površinu, to je u suštini polje za pretragu svega što imate u operativnom sistemu.
U to polje samo ukucajte slova gp (početna od programa GParted) i ikonica tog programa će se pojaviti. Sad samo kliknimo na nju.
Otvoriće nam se program GParted.
Ovaj program je namenjen za manipulaciju i administraciju Hard Diskova i njihovih particija. U toku rada nad particijama koje sadrže neke podatke, savetujem visok nivo opreza. Imajte na umu da nestručnim rukovanjem možete trajno izgubiti podatke na diskovima (drugim rečima: sa Vašeg računara)! Kada vam se program otvori pažljivo proučite podatke koje vam pokazuje, ovde važi pravilo: Dva puta meri - jednom seci.
Zato ću vam ukratko pojasniti neke oznake koje se ovde pojavljuju (ukoliko se prvi put susrećete sa njima) i razlike u "viđenju" Hard diskova i njihovih particija Windowsa i Linux-a.
  • Windows (u svom exploreru) ne vidi Hard Diskove uopšte! On vidi samo određene particije kojima daje redom imena c:/ koja je po običaju rezervisana za sistem i korisnička podešavanja i dokumente d:/, e:/ i tako dalje.
  • Linux, sa druge strane, pokazuje kako particije, tako i Hard diskove. Način obeležavanja je sledeći: prvo ide oznaka hard diska sda - prvi, sdb - drugi, sdc -treći i tako redom. Particije se obeležavaju kao broj koji ide u nazivu npr 1,2,3 itd. tako da ako imamo samo jedan hard disk sa dve particije pznake će biti sda1 i sda2, kada bismo imali još jedan hard s npr tri particije, pojavile bi se oznake sdb1, sdb2 i sdb3.
"ali na slici je prikazano da piše /dev/sda1 i /dev/sda2... Šta to znači?"
To ne treba da Vas buni za sad jer to samo predstavlja putanju "do" hard diska, tj hard disk je "mount-ovan" (što znači da je priključen sistemu) u folderu /dev (eng device).
Još da napomenem da Vaša slika ne mora uopšte da izgleda kao ova, to zavisi od toga kako su diskovi prethodni put bili formatirani...
Pretpostavimo da je vama na C bio sistem Windows, a na D podaci. U zavisnosti od slobodnog prostora vi izaberite particiju koju želite da "skratite" za onoliko koliko želite da Vam zauzima Ubuntu operativni sistem.
Šta još treba da znate? Da bi operativni sistemi na bazi Linux-a ispravno radili potrebno je da imaju još jednu malu particiju koja se naziva Linux Swap ili samo Swap.
Šta je Swap? Ako želite neku paralelu s Windowsom on je približno sličan virtuelnom RAM-u. Filozofija je jasna: Linux ne želi da meša sistem i podatke sa resursima koji su mu trenutno potrebni - zato ih trenutno gura na mesto gde ih lako može naći, a da pri tom bitnije ne ugroze njegovo funkcionisanje - gurne ih na posebnu particiju.
Koliki treba da bude Swap? Veličinu mu određujete na osnovu veličine Vaše RAM memorije: ukoliko imate do 1GB, Swap je dva puta veći,a ako je preko 1GB Swap bi trebalo da zauzima isto prostora koliko imate RAM-a (mada sam lično koristio Linux na 1,5GB RAM-a bez Swap-a bez nekih većih problema, ali ne savetujem!).
Nego da pređemo dalje na posao (koji čeka da se ja izfilozofiram, kao da će neko drugi doći i uraditi ga...)...
Ako npr na sda1 imamo slobodno mesta onoliko koliko smo želeli da nam zauzima nov OS, označimo ga (kliknemo na njega).
Pažnja! Moramo biti pažljivi, ako ćemo da menjamo particiju na kojoj nam je instaliran Windows, i nešto krene po zlu, moguće je da "izgubite" taj isti Windows! (moraćete da ga reinstalirate), takođe, ni jedan Linux ne mora da se instalira na primarne particije, kad pravite particiju (da bi ste izbegli moguću grešku) slobodno možete postaviti na Extended - ovo ne utiče bitno na sam rad OS-a, dobro je ukoliko već imate tri primarne particije, jer je veliki rizik da pravite i četvrtu (podrazumeva se-na istom hard disku)!
Ako kojim slučajem imamo i jednu malu particiju (~100 MB), koju je napravio Windows prilikom nečije (ne baš tako stručne) instalacije, nju ni u kom slučaju nemojte modifikovati (brisati, povećavati, smanjivati)! - U njoj se čuvaju podaci potrebni da bi Vaš računar normalno butovao Windows.
Kada izaberemo particiju kliknemo na strelicu koja označava Resize (promena veličine).

Jednostavno mišem pomerimo strelicu ulevo za željenu vrednost (kao na slici)
Kada smo 100% sigurni da smo sve podesili (treba da vidimo željenu veličinu Ubuntu-a kao unallocated prostor na slici), kliknemo na apply
Iskačući prozor će nas pitati da potvrdimo još jednom da to želimo učiniti (još jedna sigurnosna metoda da se shvati značaj i opasnost onoga što radite). Kliknite na Apply

Sada sličan sistem moramo da primenimo i za Swap particiju... Znači izaberemo gde će stajati, zatim skraćujemo istim postupkom kao što je već opisan
Posle svega bi trebalo da vidite sličnu sliku kao što je prikazana dole, tj treba da imate 2 unallocated particije spremne za instalaciju
Ovi koraci su gotovo opcionalni, ali ja ih lično volim odraditi u ovom trenutku. Naime, formatiranje particija (i njihovo dodeljivanje) može se uraditi u toku same instalacije sistema, ali ja ću ih i na ovom mestu uraditi (kao i u toku same instalacije). Ako mislite da je to gubljenje vremena nemorate to raditi (traje oko 30 sekundi).
Izabraćemo Unallocated koji smo predvideli za Ubuntu sistem, kliknemo na new i ovde izaberemo:
  • U zavisnosti od već postojećeg broja particija Primary ili Extended (Primary ako imamo već 2-3, Extended ako ima više, jer ako npr. imamo već 4 particije i izaberemo Primary doći će do greške i postoji velika verovatnoća da ćemo trajno izgubiti sve podatke sa te particije!)
  • File system podesimo na jedan od ext - najnoviji ext4, mada je i ext3 brz i efikasan
  • Ako želite, možete joj dodeliti ime u okviru stavke label
Posle samo kliknemo add
Izaberemo Unallocated predviđenu za Swap
Za ovu particiju važi isto kao i za onu prošlu, sem što za file system biramo: linux swap
Kliknemo na apply i to je to... Posle donje slike možete izaći iz programa.
Sada napokon možemo preći na čin same instalacije.
Jednostavno kliknemo na install ubuntu, pa izaberemo jezik (radi lakšeg toka postupka i smanjenja kasnije mogućih komplikacija preporučujem da ostavite na engleskom)
Na sledećem ekranu je potrebno čekirati install update - ime samo govori i install this third-party software - ovo će u toku instalacije "skidati" kodeke potrebne za gledanje videa, slušanje muzike, kao i Flash za internet (tzv Ubuntu restricted extra paket)...
Sledeća slika će se kod Vas malo razlikovati, ali , pošto smo već obavili sve neophodne pripreme Vi samo kliknite na Something else
Zatim nam dolazi sledeće veselo prozorče.
U njemu biramo gde će šta da se instalira.
Prvo obratite pažnju na skroz donji deo gde piše Device for boot loader installation - To je mesto na kome će da stoji onaj prozorčić u kom birate koji operativni sistem želite da koristite (GRUB). Ako imate više hard diskova bitno je da ga postavite na onaj koji je podešen u BIOS-u da se prvi butuje! Ako imate samo jedan hard ostavite ovako ("Tu piše /dev/sda , gde je to?" - To je na tzv MBR sektoru vašeg prvog hard diska).
Drugo, izaberemo particiju pripremljenu za Ubuntu, ako želimo opet da je formatiramo (što da ne?) izaberemo file sytem i Format.
Važna stavka je Mount point - kod ovakvog načina instalacije (dual boot) moja je pretpostavka da će Vam particija koja već služi za neke podatke, služiti za iste stvari i u Linux-u, jer Linux prepoznaje NTFS, vidi fajlove na njemu, može da ih modifikuje, a može i da kreira nove. Zato na ovom mestu neću objašnjavati kako se Mount-uju particije za čuvanje podataka na Linux-u (u slučaju pada sistema, ili čuvenog šestomesečnog upgrade-a). Ako želite da saznate mrvicu više o ovome, pročitajte treći deo instalacije, koji se bavi instalacijom Ubunta kao jedinog sistema na računaru (tamo je potrebno to znanje).
Za Mount point samo ostavite / .
Zatim izaberite onu particiju predviđenu za Swap.
Ostavite linux swap, zatim pritisnite Install now
Izaberemo vremensku zonu
Izbor tastature: moj savet je da ostavite ovakvo kakvo je, posle instalacije ćete podesiti layout tastature.
Sledeća slika je takođe vrlo bitna. U njoj upisujete Vaše ime (User name), lozinku za pristup računaru i modifikovanje/instaliranje programa fajlova (budući da Ubuntu ne koristi nikakav antivirus, običan korisnik, iz sigurnosnih razloga, nema nikakva prava da menja/modifikuje/instalira programe ili fajlove, tek ukucavanjem ove lozinke on dobija privilegiju da uradi nešto). Zato je bitno da lozinka bude jaka - duga reč izmešana s brojevima i znakovima, otprilike neka koja ne može da se nađe u nekom rečniku.
Auto Log In - ako napravite još koji korisnički nalog sistem će se podizati prvo na ovaj koji sada kreirate.
Require password - štiklirajte ako želite da Vas ne pita za lozinku pri prijavljivanju na sistem. Ovo zaista ne preporučujem (zato što je Vaš sistem Vaša stvar - držite ga sigurnim pogotovo ako više korisnika koriste računar!).
Encrypt my home folder - Važna stavka, ali ume da bude problematična. Smisao joj je u zaštiti podataka. Ukoliko imate hakerski upad na računar, ukoliko je štiklirate napadač bez znanja vašeg tajnog ključa (koji će Vam sistem posle instalacije prikazati, i koji je potrebno zapisati na neki papir) neće moći da vidi ni jedan podatak u Home folderu! "Zašto je problematična?" - prilikom ovog tipa instalacije sam se vodio činjenicom da ćete svoje podatke i fajlove držati na  D:/  (ili nekoj drugoj) Windows particiji, tj da Vam je Windows "glavni", pa to ne treba da Vas zabrinjava. Problemi koji mogu nastati se tiču onih koji se odluče za način instalacije obrađen u trećem delu. Znači, Vi ovde odradite - kako Vam drago!
Posle ide instalacija... Za to vreme Vi možete malo da surfujete po internetu (imate FireFox s leve strane, ili da igrate neku od ponuđenih igrica, ili da prošetate, ili već šta Vam padne na pamet, jer instalacija će potrajati oko sat vremena (u slučaju da ste uključili da se instaliraju i ažuriranja i kodeci, u suprotnom je oko 15min).
Na kraju kliknite na Restart Now dugme, i nakon restarta će Vam se pojaviti ekran u kom birate koji sistem ćete da koristite (GRUB).
Vaš sistem je spreman!

Diskusija

Ovo je mesto za predloge, sugestije, kritike....
Zato, druže, hitno pošalji komentar

Najčitanije ovog meseca

Elektronska nacija

Elektronska nacija Šta se to oko mene dešava? I tako se ništa ne reševa? Ogromna količina informacija I nova elektronska nacija.
Možda sam hteo nešto da napišem A ne mogu da komentarišem. Ne znam šta od tog da očekujem Pa zato sve to redom psujem.
Sada za neki lajk, komentar i šer Takmiče se mačak i ker. To su te nove vibracije... Koje šalju elektronske nacije.
Nerešivi problemi više ne postoje, Mudre misli sad lajkove broje. Kažu da budućnost nam je Sačinjena od tridesetdvobitne boje.
Ako misliš da je elektronska nacija Samo jedna velika manipulacija, Odmah možeš početi nešto piti Ili nad sudbinom suze liti.
Odavno smo prešli taj prag, Kog su čuvali i Bog i Vrag. Nije baš ni to neka senzacija Da tu je elektronska nacija.

Pozadina Bekstva iz Titela

Pozadina "Bekstva iz Titela" Uspomene su ono što nas pokreće. One su začin koji daje ukus papazjaniji od života koju sami pravimo. Događaji koji nas često kroz život prate bivaju na neki način zaboravljeni,  zauvek odbačeni... Kao da nikada nisu bili deo nas.
Međutim, kada se dohvatimo metle kojom čistimo svoja sećanja, razgrćući paučinu zaborava, često pronađemo i davno zaboravljenu boju osećanja koja su nekada postojala, a koja su do tad samo čučala negde zabačena u nama. Prekrasna osećanja koja su nekada davala smisao svemu mi na kraju prekrijemo patinom nebitnih svakodnevnih sitnica.
A ta osećanja su naš vremeplov. Čim ih nađemo dobijamo moć da se vratimo kroz vreme i da ponovo proživimo sve one lepe i ružne stvari. Na žalost, nemamo moć da ih i menjamo. Poneki put vraćam svoje vreme unazad... Zanimljiva mi je bila cela priča koja stoji iza  nikada dovršene pesme "Bekstvo iz Titela". Vredi li ta priča? Ne znam... Meni je draga. Mali biser pronađen ispod sloja …

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen?

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen? Ne prođe dan a da se ne naleti na neku "prevaru". Naravno, kao i uvek, prevareni bivaju oni koji traže prevare kod nekih drugih prevaranata koji 100% varaju i vrše prevare 😀 (ma koliko ovo čudno zvuči, ova rečenica je istinita). Elem, uzrok za ovaj tekst je panična informacija koja se pojavila na društvenim mrežama i koja se širi brzinom munje, ostavljajući pustoš za sobom. A informacija je: Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500 !!! OK! Primljeno, a zašto da ne uzimamo Paracetamol?
Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500. To je novi, veoma beli i sjajni paracetamol, doktori savetuju da sadrži virus „Machupo“, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svetu, sa visokom smrtnošću stopa...
(itd, tipa deli dalje, važno obaveštenje i sl... vidi sliku) Međutim, da li je ovo upozorenje validno? Da li je stvarno opasno uzimati paracetamol? Ne, ovo je prevara.... Evo i zašto Iako na oko deluje kao sasvim is…

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju Za razliku od operativnih sistema baziranih na linuxu, Microsoft-ovi i Apple-ovi sistemi imaju zaista malo izbora u ponudi kada su u pitanju razvojni alati. Naime, na ovim platformama ste vezani za razvojne alatke koje su i predviđene za samo te sisteme i proizvode ih isti oni koji kreiraju i sam sistem.
Nije problem u vezi kvaliteta tih alatki (na primer: za Windows programere Visual Studio nema premca) već su u pitanju i neki drugi faktori, kao na primer: Mogućnost izbora između više mogućnosti,Kreiranje multiplatformskih aplikacija,Lakoća održavanja alata,Sistemski resursi potrebni za čuvanje i pokretanje alata,Lakoća korišćenja alata,Lako podešavanje alata itd. Većina ljudi koji rade na proizvodnim mašinama u nekoj firmi će se nasmejati na prethodne stavke jer se većina odgovora nađe u zahtevima klijenata. Ali postoje kategorije kojima ovo može bitno. Neke od njih su: učenici i studenti, developeri koji nisu zaposlen…

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na slici ispo…

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame 21. februara 2018. godine je AdSense, jedna od najvećih mreža za oglašavanje u vlasništvu Google-a, načinila jedan od najvećih iskoraka u domenu podešavanja oglasa na nekoj web lokaciji. Naime, njihove "automatske reklame" (auto ad) su postale globalno dostupne web masterima. Zapravo, auto ad je nastala kao sledeća generacija već postojećeg page level ad sistema, u kom page level ad postaje samo integralni deo novih mogućnosti. Ideja koja stoji iza novog sistema je automatsko postavljanje oglasa bilo gde na Vašoj stranici pomoću Google-ovog mašinskog učenja, tj web master više ne mora da razmišlja o mestu na kome će postaviti oglas, već će AdSense algoritam proceniti gde ima mesta ili gde je najoptimalnije postaviti oglas u zavisnosti od sadržaja i posetioca. Iako ovaj novi vid oglasa znatno olakšava posao web developerima jer je potrebno samo jednom da ubace AdSense kod na sajt, (ili po jednom na svaku stranicu u <head> sekci…

Referalni spam (za blogger-e)

Referalni spam (za blogger-e) Skoro svi blogeri, koji tek počinju da bloguju koristeći Blogger platformu, koriste Blogger-ov ugrađeni alat za praćenje statistike.
U početku je prirodna pojava da bloger ima slabu posećenost svojih tekstova. To je sasvim logično, jer blog još nije indeksiran od strane pretraživača interneta i ne postoje podeljeni linkovi ka njemu. Ovo može biti zaista razočaravajuće za ljude koji su novi u ovoj oblasti, jer će primetiti da najviše poseta dolazi sa društvenih mreža od strane malog broja njihovih prijatelja. Međutim, ovo nije tekst koji će novim blogerima pomoći oko bolje pozicije u pretrazi ili povećanju broja poseta! Ovo je tekst o pojavi zbog koje neiskusnom blogeru srce može da zaigra i zatreperi od ushićenja ili sreće, ali se zapravo radi o - prevari! Ugrađena Blogger-ova statistika Statistika nije tačna nauka. Ona služi samo da bi se izvodili neki zaključci tipa gde smo sada ili u kom pravcu treba da se krećemo. Pomaže nam da vidimo šta smo uradili…

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

Joe Job napad

Joe Job napad Pre par dana sam napisao tekst koji govori o pitanjima da li i kada je poželjno biti anoniman na internetu, pa nastavljajući u tom smeru, sada Vam predstavljam još jedan tekst koji se bavi nekim (mogućim) problemima sa kojim se možete susresti ako ste neoprezni na tom istom internetu.
Zamislite sebe u sledećoj situaciji: Priča Budite se iz prelepog sna i osećate se presrećno! Juče ste uspeli da sklopite svoj "posao snova", a gledajući kroz prozor u veselo i razigrano prolećno sunce, planirate kako ćete, odmah nakon posla, ostatak tog divnog dana provesti negde u prirodi zajedno sa svojim voljenim bićem. Na putu ka poslu se smeškate deci koja prolaze kraj Vas idući u školu, a toplina prvih prolećnih zraka sunca Vam lagano i nežno miluje ozareno lice.
Stigli ste malo ranije na posao i u kancelariji zatičete pospanog kolegu. Pošto ste dobe volje, koristite  tu priliku da mu date predlog, koji iznosite uz široki osmeh: Vi ćete da odete da kuvate kafu ali pod uslovom …

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu?

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu? U 2018g. je pojam kompjuterske sigurnosti dovoljno sazreo, kako među ljudima koji kreiraju programe i sadržaje, tako i među običnim korisnicima. Kreatori programa koriste sve raspoložive resurse kako bi krajnjeg korisnika osigurali od raznih internet pretnji, najčešće putem vizuelnih ili audio obaveštenja, blokiranja određenih sadržaja i sl. Sa druge strane, kreatori sadržaja najčešće svojom nepažnjom ili neznanjem dovedu sebe u položaj da njihov sadržaj bude označen kao nesiguran. Za krajnjeg korisnika je najbitniji jedan od prvih znakova bezbednosti - sigurna konekcija. On tu sigurnu konekciju prepoznaje tako što se ona odvija putem linkova koji počinju sa https:// (umesto pređašnjih http://). Podaci koji se šalju putem ovakvih linkova su osigurani TLS protokolom, tj oni su (između ostalog) enkriptovani. Koliko je važno da vaša konekcija bude sa prefiksom https govori i činjenica da na…