Preskoči na glavni sadržaj

Kako proveriti ispravnost preuzetog fajla s interneta

 Kako proveriti ispravnost preuzetog fajla s interneta

Mnogi će se zapitati zašto proveravati išta s interneta ako je skinuto s "sigurnog" izvora, drugi će jednostavno reći: "Šta me briga?" - valjda imaju gomilu vremena (i živaca) da ako nešto nije u redu, ponove download...
Da ne bi sebi kidali živce kako nešto ne radi (a trebalo bi), pokušali to isto (bezuspešno) i opet se živcirali, ovde ću Vam pokazati jednostavan način za proveru ispravnosti fajlova koje preuzimate s interneta.
Prvo sam dužan da odgovorim na Vaše pitanje "Čemu sve ovo?" - odgovor je jednostavan: zbog sigurnosti. Naime, čest je slučaj da preuzimamo neki fajl s neke lokacije, ili od nekoga, uvereni da je to zaista ono što tražimo, na kraju se ispostavi da, na našu veliku žalost, imamo par virusa u računaru, jer je fajl u stvari bio izmenjen original, a zatim ponovo prepakovan i kao takav distribuiran do Vas. Takođe, možda je fajl bio ispravan, ali su se desile neke ne predviđene okolnosti (da li na Vašem računaru, u internet konekciji itd) što je dovelo do toga da primljeni fajl nije isti kao i original.
Drugo, "kako to može uštedeti vreme?" - Uštedeće Vam vreme (i novac) koje ćete potrošiti na rezanje CD-a i pokušaj instaliranja sadržaja na Vaš računar.
Treće, "Kako da znam da je fajl ispravan?" - odgovor nam daje kriptografija tj. algoritam koji "pretvara" fajl u neki za ljude čitljiv oblik, tako da jedan fajl može imati samo jednu vrednost. Ako je u njemu promenjen makar jedan bit podatka, on više neće imati tu vrednost, već neku sasvim drugu! Ova vrednost se pojavljuje kao Hash (suma) i postoje više vrsta za njeno izračunavanje i prikazivanje.
Molim ljude koji se bave kriptografijom da ne komentarišu ovaj pasus, jer sam njime samo pokušao običnim smrtnicima da objasnim suštinu (manje više bezuspešno).
Na ovom mestu ću se fokusirati na (još uvek) efikasan MD5SUM i .iso fajlove, ali treba da znate da je princip isti i za ostale vrste, kako za hash-eve (SHA-256...) tako i vrste fajlova.
Šta vam je potrebno?
  • (ako koristite Windows) program za izračunavanje HASH-a
  • izvorna vrednost hash-a - nju nalazite na web lokaciji originalnog sadržaja.
Nego, dosta brbljanja - da pređemo na primer...
Primer: Želimo da instaliramo Ubuntu 11.10 na naš računar, i skinuli smo sliku s nepouzdanog sajta ili torenta. Napomena: ako skidamo fajl sa zvaničnih torenata nema potrebe da se radi sva ova kalkulacija, jer princip rada torenta je takav da će uvek "skinuti" original sliku, ukoliko dođe do neke greške on će jednostavno izbrisati deo u kom je nastala i skinuti isti takav, ovoga puta bez greške! U ovom slučaju, jedino je bitno da sa zvaničnog sajta preuzmete fajl torenta, naravno - ako postoji. Ni pod kojim okolnostima ne treba dolaziti do nekog programa pretraživanjem piratskih torent sajtova!
Ako koristimo Windows treba nam program koji proverava md5sum. Možete koristiti Google da ga pronađete, ja koristim Open Source program Checksums calculator preuzet odavde. (vi možete koristiti bilo koji drugi) a primer je rađen u njemu jer može da daje checksum-e za md5, sha1, sha256, sha384 i sha512.
Da bi se program pokrenuo potrebno ga je samo odrarovati u neku fasciklu i pokretati odatle!
Potrebno je kliknuti na ikonicu hash_calc_32...
Kliknemo na žuti folder u gornjem desnom uglu da bi smo pronašli preuzeti fajl.
Dvoklik na fajl da ga izaberemo...
Zatim izaberemo vrstu sume koju tražimo (prema podacima s zvaničnog sajta) - u mom slučaju md5, pa kliknemo na Calculate. I eto ga...
Šta nam je sad potrebno? Pa treba nam "zvanična" suma... Nju u ovom primeru tražimo na Ubuntuovom zvaničnom sajtu, pod sekcijom downloads ili checksum-e...
Pošto znamo da smo skidali sliku desktop-i386 uradimo copy-paste te sume u naš kalkulator (u polje Original checksum) i pritisnemo compare...

Eto! Dobili smo poruku da checksum-a nije ista... Moguće je da je neko "prčkao" po fajlovima ili  da se "nešto" desilo prilikom download-a. Bilo kako bilo, ova iso slika ne sme da se reže na CD, niti da se instalira, jer nije ista kao original. Znači, moramo ponoviti skidanje s nekog drugog mesta (pouzdanije lokacije) i opet ponoviti postupak, sve dok ne nađemo sliku koja je identična originalu!
Što se tiče linux-a, na njemu je mnogo lakša provera checksum-e, jer on već u sebi ima program koji je kalkuliuše, naime, dovoljno je u terminalu pokrenuti komandu
md5sum
a kao njen argument prosleđujemo putanju do traženog fajla!
Napomena: kada se fajl nareže na CD, njegova suma se ne može proveravati na ovaj način! Zašto? - Zato što se na CD-u nalazi i prazan (nenarezani) deo, koji ulazi u kalkulaciju... Da ne bi sad ulazio i u tu komplikovanu proceduru (kako dobiti sumu narezanog fajla) daću vam jedan savet:
  • Uvek pre narezivanja proverite sumu, pa
  • u programu za rezanje (svi savremeni programi imaju tu opciju) otkačite opciju da verifikuje podatke posle rezanja!
Time ćemo izbeći mogućnost da, ako se i u toku samog rezanja pojavi neka greška, dođemo u situaciju da nam npr instalacija "pukne" na pola, ili da nakon instalacije nešto ne radi kako treba...

Diskusija

Ovo je mesto za predloge, sugestije, kritike....
Zato, druže, hitno pošalji komentar

Najčitanije ovog meseca

Elektronska nacija

Elektronska nacija Šta se to oko mene dešava? I tako se ništa ne reševa? Ogromna količina informacija I nova elektronska nacija.
Možda sam hteo nešto da napišem A ne mogu da komentarišem. Ne znam šta od tog da očekujem Pa zato sve to redom psujem.
Sada za neki lajk, komentar i šer Takmiče se mačak i ker. To su te nove vibracije... Koje šalju elektronske nacije.
Nerešivi problemi više ne postoje, Mudre misli sad lajkove broje. Kažu da budućnost nam je Sačinjena od tridesetdvobitne boje.
Ako misliš da je elektronska nacija Samo jedna velika manipulacija, Odmah možeš početi nešto piti Ili nad sudbinom suze liti.
Odavno smo prešli taj prag, Kog su čuvali i Bog i Vrag. Nije baš ni to neka senzacija Da tu je elektronska nacija.

Pozadina Bekstva iz Titela

Pozadina "Bekstva iz Titela" Uspomene su ono što nas pokreće. One su začin koji daje ukus papazjaniji od života koju sami pravimo. Događaji koji nas često kroz život prate bivaju na neki način zaboravljeni,  zauvek odbačeni... Kao da nikada nisu bili deo nas.
Međutim, kada se dohvatimo metle kojom čistimo svoja sećanja, razgrćući paučinu zaborava, često pronađemo i davno zaboravljenu boju osećanja koja su nekada postojala, a koja su do tad samo čučala negde zabačena u nama. Prekrasna osećanja koja su nekada davala smisao svemu mi na kraju prekrijemo patinom nebitnih svakodnevnih sitnica.
A ta osećanja su naš vremeplov. Čim ih nađemo dobijamo moć da se vratimo kroz vreme i da ponovo proživimo sve one lepe i ružne stvari. Na žalost, nemamo moć da ih i menjamo. Poneki put vraćam svoje vreme unazad... Zanimljiva mi je bila cela priča koja stoji iza  nikada dovršene pesme "Bekstvo iz Titela". Vredi li ta priča? Ne znam... Meni je draga. Mali biser pronađen ispod sloja …

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen?

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen? Ne prođe dan a da se ne naleti na neku "prevaru". Naravno, kao i uvek, prevareni bivaju oni koji traže prevare kod nekih drugih prevaranata koji 100% varaju i vrše prevare 😀 (ma koliko ovo čudno zvuči, ova rečenica je istinita). Elem, uzrok za ovaj tekst je panična informacija koja se pojavila na društvenim mrežama i koja se širi brzinom munje, ostavljajući pustoš za sobom. A informacija je: Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500 !!! OK! Primljeno, a zašto da ne uzimamo Paracetamol?
Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500. To je novi, veoma beli i sjajni paracetamol, doktori savetuju da sadrži virus „Machupo“, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svetu, sa visokom smrtnošću stopa...
(itd, tipa deli dalje, važno obaveštenje i sl... vidi sliku) Međutim, da li je ovo upozorenje validno? Da li je stvarno opasno uzimati paracetamol? Ne, ovo je prevara.... Evo i zašto Iako na oko deluje kao sasvim is…

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju Za razliku od operativnih sistema baziranih na linuxu, Microsoft-ovi i Apple-ovi sistemi imaju zaista malo izbora u ponudi kada su u pitanju razvojni alati. Naime, na ovim platformama ste vezani za razvojne alatke koje su i predviđene za samo te sisteme i proizvode ih isti oni koji kreiraju i sam sistem.
Nije problem u vezi kvaliteta tih alatki (na primer: za Windows programere Visual Studio nema premca) već su u pitanju i neki drugi faktori, kao na primer: Mogućnost izbora između više mogućnosti,Kreiranje multiplatformskih aplikacija,Lakoća održavanja alata,Sistemski resursi potrebni za čuvanje i pokretanje alata,Lakoća korišćenja alata,Lako podešavanje alata itd. Većina ljudi koji rade na proizvodnim mašinama u nekoj firmi će se nasmejati na prethodne stavke jer se većina odgovora nađe u zahtevima klijenata. Ali postoje kategorije kojima ovo može bitno. Neke od njih su: učenici i studenti, developeri koji nisu zaposlen…

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na slici ispo…

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame 21. februara 2018. godine je AdSense, jedna od najvećih mreža za oglašavanje u vlasništvu Google-a, načinila jedan od najvećih iskoraka u domenu podešavanja oglasa na nekoj web lokaciji. Naime, njihove "automatske reklame" (auto ad) su postale globalno dostupne web masterima. Zapravo, auto ad je nastala kao sledeća generacija već postojećeg page level ad sistema, u kom page level ad postaje samo integralni deo novih mogućnosti. Ideja koja stoji iza novog sistema je automatsko postavljanje oglasa bilo gde na Vašoj stranici pomoću Google-ovog mašinskog učenja, tj web master više ne mora da razmišlja o mestu na kome će postaviti oglas, već će AdSense algoritam proceniti gde ima mesta ili gde je najoptimalnije postaviti oglas u zavisnosti od sadržaja i posetioca. Iako ovaj novi vid oglasa znatno olakšava posao web developerima jer je potrebno samo jednom da ubace AdSense kod na sajt, (ili po jednom na svaku stranicu u <head> sekci…

Referalni spam (za blogger-e)

Referalni spam (za blogger-e) Skoro svi blogeri, koji tek počinju da bloguju koristeći Blogger platformu, koriste Blogger-ov ugrađeni alat za praćenje statistike.
U početku je prirodna pojava da bloger ima slabu posećenost svojih tekstova. To je sasvim logično, jer blog još nije indeksiran od strane pretraživača interneta i ne postoje podeljeni linkovi ka njemu. Ovo može biti zaista razočaravajuće za ljude koji su novi u ovoj oblasti, jer će primetiti da najviše poseta dolazi sa društvenih mreža od strane malog broja njihovih prijatelja. Međutim, ovo nije tekst koji će novim blogerima pomoći oko bolje pozicije u pretrazi ili povećanju broja poseta! Ovo je tekst o pojavi zbog koje neiskusnom blogeru srce može da zaigra i zatreperi od ushićenja ili sreće, ali se zapravo radi o - prevari! Ugrađena Blogger-ova statistika Statistika nije tačna nauka. Ona služi samo da bi se izvodili neki zaključci tipa gde smo sada ili u kom pravcu treba da se krećemo. Pomaže nam da vidimo šta smo uradili…

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

Joe Job napad

Joe Job napad Pre par dana sam napisao tekst koji govori o pitanjima da li i kada je poželjno biti anoniman na internetu, pa nastavljajući u tom smeru, sada Vam predstavljam još jedan tekst koji se bavi nekim (mogućim) problemima sa kojim se možete susresti ako ste neoprezni na tom istom internetu.
Zamislite sebe u sledećoj situaciji: Priča Budite se iz prelepog sna i osećate se presrećno! Juče ste uspeli da sklopite svoj "posao snova", a gledajući kroz prozor u veselo i razigrano prolećno sunce, planirate kako ćete, odmah nakon posla, ostatak tog divnog dana provesti negde u prirodi zajedno sa svojim voljenim bićem. Na putu ka poslu se smeškate deci koja prolaze kraj Vas idući u školu, a toplina prvih prolećnih zraka sunca Vam lagano i nežno miluje ozareno lice.
Stigli ste malo ranije na posao i u kancelariji zatičete pospanog kolegu. Pošto ste dobe volje, koristite  tu priliku da mu date predlog, koji iznosite uz široki osmeh: Vi ćete da odete da kuvate kafu ali pod uslovom …

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu?

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu? U 2018g. je pojam kompjuterske sigurnosti dovoljno sazreo, kako među ljudima koji kreiraju programe i sadržaje, tako i među običnim korisnicima. Kreatori programa koriste sve raspoložive resurse kako bi krajnjeg korisnika osigurali od raznih internet pretnji, najčešće putem vizuelnih ili audio obaveštenja, blokiranja određenih sadržaja i sl. Sa druge strane, kreatori sadržaja najčešće svojom nepažnjom ili neznanjem dovedu sebe u položaj da njihov sadržaj bude označen kao nesiguran. Za krajnjeg korisnika je najbitniji jedan od prvih znakova bezbednosti - sigurna konekcija. On tu sigurnu konekciju prepoznaje tako što se ona odvija putem linkova koji počinju sa https:// (umesto pređašnjih http://). Podaci koji se šalju putem ovakvih linkova su osigurani TLS protokolom, tj oni su (između ostalog) enkriptovani. Koliko je važno da vaša konekcija bude sa prefiksom https govori i činjenica da na…