Да школе у малим местима имају услове за рад исте као и школе у градским срединама - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Да школе у малим местима имају услове за рад исте као и школе у градским срединама

Министар Бранко Ружић са радницима ОШ "Стеван Книћанин" Книћанин
Министар Бранко Ружић са радницима ОШ "Стеван Книћанин" Книћанин
Текст и фото:
Стево Диклић

У понедељак, 28. марта , ОШ "Стеван Книћанин" у Книћанину, посетио је Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја, са циљем да провери у каквим условима школа делује и што би требало предузети да рад и резултати буду још бољи него до сада. Министар се показао као добар гост па је донео поклоне - два рачунара са пратећом опремом и два лаптопа, који ће добро доћи наставницима и ученицима.

Да школе у малим местима имају услове за рад исте као и школе у градским срединама

Основна школа "Стеван Книћанин" налази се у насељеном месту Книћанин на рубном делу општине Зрењанин у Средњобанатском округу. Книћанин је смештен уз леву обалу Тисе и има нешто више од 1500 становника, а школу похађа 87 ученика од првог до осмог разреда и 23 деце предшколског узраста. У школи је запослено 36 радника са различитим процентом норме, што значи да већина запослених ради у две, три, па и више школа, трудећи се да се њихов "живот на точковима" не одрази на квалитет рада.

Пре доласка министра Ружића, новопостављена директорка школе, Соња Ћорић са својим сарадницима, послала је Министарству просвете, науке и технолошког развоја опис стања школског објекта, као и опремљеност учионица и других просторија. Из дописа је видљиво да је школски објекат веома стар, да је један део изграђен 1875. године, а доградња другог дела је завршена 1895. године. Донацијом Владе Јапана, 2006. године урађена је фасада и замењени су прозори и улазна врата. Постоје међутим делови у које није ништа улагано деценијама. Ту спадају водоводне,канализационе и електричне инсталације које су старе око 50 година, па постоји велика потреба за њиховом санацијом или заменом.

Министар Ружић и Соња Ћорић, директорка школе
Министар Ружић и Соња Ћорић, директорка школе 

Већ неколико година школа није имала средстава за куповину компјутера и пратеће опреме, а с обзиром на савремени начин извођења образовно -васпитног рада и актуелну дигитализацију, постоји потреба за набавку савременијих средстава за унапређење реализације наставе.

Да школе у малим местима имају услове за рад исте као и школе у градским срединама

Посебно се осети недостатак фискултурне сале. За лепа времена настава се изводи на школском игралишту, а када су временски услови неповољни настава се изводи у учионицама што отежава реализацију програма и напредак ученика. Похвално је то што ученици ове школе унаточ наведеним потешкоћама постижу запажене резултате, како из предмета физичког васпитања, тако и осталих наставних предмета.

Питали смо министра Ружића који је био циљ његове посете школи у Книћанину, а нам је он одговорио следеће:

Пре свега наша основна намера је да у складу са стратегијом образовања и васпитања до 2030. године направимо што шири обухват у образовном систему за сву децу која живе на територији Републике Србије и зато је важно да у малим срединама и издвојеним одељењима матичних школа обезбедимо амбијент који постоји и у најурбанијим срединама. Велика ми је част да сам данас у Книћанину. Обишли смо школу и сагледали  са којим се проблемима ова школа суочава . Очигледно је да овај објекат који је веома стар захтева свеобухватну реконструкцију. Има предивне деце, а наставни кадар је одличан. Обезбедили смо једну скромну донацију за рачунарски кабинет и мислим да ако ново руководство ове школе буде приљежно и агилно, а сигуран сам да хоће, да ће припремити пројектно-техничку документацију и да ћемо већ  крајем ове или у следећој години кренути са реконструкцијом.

Да школе у малим местима имају услове за рад исте као и школе у градским срединама

Генерално је важно да наш образовни систем функционише, да је показао виталност у доба короне, да дугујемо велику захвалност просветним радницима, наставном и ненаставном особљу који су радили врло пожртвовано, а и деца заслужују похвалу за висок степен дисциплине. Образовни систем је показао флексибилност и прилагодљивост . Поносан сам што није изгубљен ни један наставни дан због короне, што није случај у неким далеко развијенијим друштвима и државама које се баш нису одмах у старту снашле.

-Да ли можете да нам кажете колика би приближно средства била уложена у адаптацију и опремање ове школе?

Не бих сад да причам паушално иако сам по струци грађевински инжињер. Важније је за почетак да школа уради пројекат и да га пошаље на конкурс било на нивоу републике или на нивоу покрајине.

Мислим да је важно и драгоцено да све школске објекте на територији Републике и на треиторији АП Војводине сачувамо од заборава и уништења јер је важно да села живе и да земљу сачувамо од беле куге. То би требало да буде наша популациона политика.

Соња Ћорић, млада директорка школе на наше питање што очекује од данашње посте министра Ружића школи у Книћанину, истиче:

" Мени је велика част да смо имали по први пут прилику да нашу школу посети један министар просвете. Мени као новом директору школе ће то значити за даљњи рад и биће ми додатна мотивација. Надам се да ће наша школа имати добру сарадњу са министром тј. Министарством просвете.

Треба да урадимо неке пројекте и пошаљемо их правовремено на конкурс. Већ имамо пројекат за електроинсталације, а треба још да урадимо пројекте за санацију зидова, фасаде, тоалета...Како је грађевина стара и представља слику свога времена, потребно је да приликом адаптације спољашњости задржи тај дух. Очекујемо и занављање раунара и других наставних средстава".

Текст и фото:
Стево Диклић

Постави коментар

0 Коментари