Пређи на главни садржај

Тител: Рапсодија боја у НБ "Стојан Трумић"

Са отварања изложбе: Академски сликар Александар Вученовић, Горан Поповић- директор НБ "Стојан Трумић", Душан Русалић, проф. Факултета примењених уметности и Ивана И Костић, аутор
Са отварања изложбе:
Академски сликар Александар Вученовић,
Горан Поповић- директор НБ "Стојан Трумић",
Душан Русалић, проф. Факултета примењених уметности и
Ивана И Костић, аутор

Текст и фото:
Стево Диклић

У просторијама НБ "Стојан Трумић" Тител, у понедељак вече, 11.октобра, отворена је, уз присуство великог броја љубитеља ликовне уметности, изложба младе уметнице Иване И Костић. То је у релативно кратком року већ друга изложба коју колектив библиотеке организује за младе уметнике, дајући им прилику да се покажу у пуном сјају свога талента.

Насловница каталога "Поздрав Тителу" ("Greetings to Titel")
Насловница каталога "Поздрав Тителу"
("Greetings to Titel")

Ивана је изложила петнаестак платана - слика предела чија је рапсодија боја дала сјај и ведрину читавој галерији у којој, када нема других изложби, обитавају слике чувеног Стојана Трумића које су такође богатог колора.

Поглед на публику
Поглед на публику

Иванине слике одишу мирисом чисте и нетакнуте природе Старе планине, бистрих потока, зелене траве, усковитланих шумарака...Код Иване и оне боје које су у теорији хладне , имају топлоту и привлачност, саставни су део радости живота, али и радости стварања. Иако је још млада и на почетку свога уметничког пута, Ивани је ово већ пета самостална изложба. Ова у Спомен галерији Стојана Трумића насловљена је- "Поздрав Тителу" ("Greetings to Titel"). Како она каже, Тител и Титељани остали су јој у лепој успомени од недавне изложбе коју је у овој галерији имала њена добра другарица, академска сликарка Смиљана Чурић из оближњих Гардиноваца. На насловници њеног каталога налази се уметничка визија реке Тисе, њено прво виђење ове реке, ликовни доживљај преточен у слику. Говорећи о овој изложби, истиче да је посебно импресионирана чињеницом да је изложба приређена у родном месту Стојана Трумића, баш у Спомен. галерији где су смештене његове слике. Он јој је узор, близак по мотиву и по стилу. За своје слике каже да су то свесни и несвесни, предели Старе Планине каква је некад била и предели из целе наше лепе Србије које треба очувати у свој њиховој исконској лепоти. Лично о себи је рекла да дизајнер по струци, да је мастер завршила на Факултету примењених уметности, Бави се струком, дакле дизајном ентеријера и намештаја, бави се такође скулптуром, фотографијом и сликом.

Са професором Факултета применених уметности, Душаном Русалићем
Са професором Факултета применених уметности, Душаном Русалићем

Међу бројним посетиоцима изложбе нашли су се и њени пријатељи, колеге, професори, али и велик број Титељана.

Уметница Ивана И Костић (на фотографији десно) и професорка Драгана Божиновић
Уметница Ивана И Костић
(на фотографији десно) и
професорка Драгана Божиновић

О њеном раду и личности говорили су и Душан Русалић, редовни професор у пензији Факултета примењених уметности, члан УЛУС-а и УЛУПУДС-а и Драгана Божиновић, професорка књижевности и сама љубитељ чисте природе и борац за реке Старе планине. Она је рекла да су јој мотиви са Иваниних слика познати и да је она лично била на свим тим местима. Слике су већ биле на изложби у "Музеју одбране река Старе планине" у јеку највеће борбе за њене шуме, бистре реке, водопаде и брзаке. Каже да је Ивана на својим сликама успела да пренесе суштину иза облика.

Професор Русалић је казао да је Ивана као млад уметник у веома кратком периоду остварила резултате које многи други не остваре ни у много више година. Она је перспективан уметник коме треба веровати. Говорећи о њеној посвећености истакао је пример када је радила изложбу фотографија, она је снимила 6-7000 фотографија да би добила квалитетну поставку изложбе. На крају свог обраћања публици, он је похвалио и сам колектив библиотеке, истакавши добар осећај за организацију и праве вредности чиме су оправдали име и дело Стојана Трумића.

Сумарни преглед живота и дела Иване И Костић, укратко изгледа овако:

Рођена је 16. јануара 1993. године у Књажевцу. Завршила је средњу уметничку школу у Нишу (2012). Дипломирала 2016. године на Факултету примењене уметности у Београду на Одсеку дизајна ентеријера и намештаја. Мастер студије завршила 2018. године на истом факултету и одсеку. Живи у Београду и бави се дизајном ентеријера и намештаја, сликарством, скулптуром и фотографијом.

ИЗЛОЖБЕ:

  • Прва самостална изложба уметничке фотографије "Сутра почиње данас", Ранчићева кућа. Гроцка, новембар 2018.
  • Самостална изложба дела у галерији завичајног музеја у Књажевцу, јун 2019.
  • Самостална изложба фотографија "Пупинов Идвор данас"- изложба поводом рођења великог научника и родољуба Михајла Пупина у његовом родном Идвору- Дом културе Михајло Пупин, октобар 2019.
  • Изложба  слика у "Музеју одбране река Старе планине" (2020)

Текст и фото:
Стево Диклић

Коментари

Obavezno pročitajte i:

Top nedelje:

Kako otvoriti novi Google i gmail nalog?

Google je kompanija koja je od kreiranja najbolje internet pretrage do spleta raznih umreženih servisa prešla dug put. Otvaranje ličnih imejl (email) adresa i dodela prostora za skladištenje poruka (email sanduče) je ova kompanija pružila svojim korisnicima davne 2004. godine. [message] Za početnike: Šta je Email? Uopšteno, email je elektronska pošta pomoću koje možete komunicirati putem tekstualnih poruka sa drugim korisnicima interneta, deliti sa njima različite sadržaje (slike, dokumenta, fajlove, internet adrese...). Na današnjem internetu, (sem u poslovnom segmentu društva) email adresa je izgubila svoju prvobitnu namenu i služi za kreiranje naloga na različitim sajtovima. (Facebook, Twitter, Instagram…) Google u ovom trenutku pokriva širok spektar proizvoda od kojih je elektronska pošta samo jedna usluga. Kada se kreira Google nalog za elektronsku poštu (popularni gmail nalog), automatski će biti kreiran i Google nalog koji možete koristiti za prijavu na ostale s

Proverite preko interneta do kada Vam je overena zdravstvena knjižica

Od kada je uvedena "plastična" zdravstvena knjižica, gomila građana koji nisu u radnom odnosu često zagubi dokument na kojem im piše datum do kog im je zdravstvena knjižica overena. Neki put, čak i zaposleni se nađu u situaciji da pođe na lekarski pregled, a da mu u domu zdravlja kažu da knjižica nije overena (npr. zbog praznika se nije uradila automatska overa ili poslodavac nije izvršio svoje obaveze). 

Pretražite elektronski katastar nepokretnosti Republike Srbije

Šta je katastar i zašto je on bitan? Katastar (ili katastar nepokretnosti) je osnovna evidencija podataka o nepokretnostima i nosiocima prava nad njima na određenoj administrativnoj površini. Katastar u sebi sadrži podatke o zemljištu (npr. oblik, površina, način korišćenja...), zgradama i drugim građevinskim objektima, kao i informacije o subjektima koji su nosioci prava na tim napokretnosrima.

Мошорин: Црквена општина мошоринска расписала књижевни конкурс поводом 80 година Рације

Крст и споменик на месту где су о Божићу 1942. године побијени Мошоринци Текст и фото: Стево Диклић Тек што је завршена ликовна колонија посвећена жртвама Рације, осамдесетогодишњици злочиначке акције мађарске окупационе војске и дела локалног мађарског становништва, Црквена општина мошоринска већ је расписала књижевни конкурс под називом. " Живи смо- Погром (Рација) 1942 ".

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na s