Мошорин: Црквена општина мошоринска расписала књижевни конкурс поводом 80 година Рације - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Мошорин: Црквена општина мошоринска расписала књижевни конкурс поводом 80 година Рације

Крст и споменик на месту где су о Божићу 1942. године побијени Мошоринци
Крст и споменик на месту где су о Божићу 1942. године побијени Мошоринци

Текст и фото:
Стево Диклић

Тек што је завршена ликовна колонија посвећена жртвама Рације, осамдесетогодишњици злочиначке акције мађарске окупационе војске и дела локалног мађарског становништва, Црквена општина мошоринска већ је расписала књижевни конкурс под називом. "Живи смо- Погром (Рација) 1942".

Храм Силазак Светог Духа на Апостоле- Мошорин
Храм Силазак Светог Духа на Апостоле- Мошорин

То је још једна у низу активности који ће се одвијати у периоду до јануара 2022. године када ће резултати свих активности имати свој епилог у Мошорину.

Црква Светог Николе на Мошоринском брегу
Црква Светог Николе на Мошоринском брегу

Организаторима је циљ да у обележавању овог тужног јубилеја својим остварењима учествује што већи број људи, не само из Војводине и других делова Србије већ из било којег дела света до којих ове информације стигну.

Улаз у цркву Силазак Светог Духа на Апостоле

Преносимо текст конкурса у целости:

"Са благословом Његовог Преосвештенства, Епископа бачког г. Иринеја, Црквена општина мошоринска у Мошорину, расписује књижевни конкурс "Живи смо-Погром (Рација) 1942. године".

Категорије конкурса обухватају: песму, кратку прозу и есеј на тему посвећену жртвама Погрома (Рације) 1942. године, током којег је извршен масовни злочин над невиним српским цивилним становништвом у Бачкој од стране мађарске окупационе војске.

Ауторима најквалитетнијих радова биће уручена награда "Свештеномученик Светозар Влашкалић", за допринос на пољу очувања културе сећања на Погром у Бачкој 1942. године, а изабрани радови ће по завршетку конкурса бити одштампани у пригодном Зборнику.

Конкурс траје до 15. децембра 2021. године, а право учешћа имају сви старији од 15 година.

Радове писане ћириличним писмом аутори могу послати на адресу Црквене општине Мошорин:

Црквена општина Мошорин
улица Светозара Милетића, број 74
21245 Мошорин

са назнаком:

За књижевни конкурс "Живи смо- Погром 1942. године.

У коверту са радом неопходно је ставити и посебну коверту на којој ће бити шифра, а у коверти име и презиме аутора, као и адреса и број телефона.

Жири чине: др Милан Мицић, секретар Матице српске, протојереј Владан Симић, секретар Епархије бачке и презвитер Бошко Р. Маринков, парох мошорински".

Текст и фото:
Стево Диклић

Постави коментар

0 Коментари