Пређи на главни садржај

Мошорин: Ликовна колонија "Живи смо-Погром 1942"

Учесници ликовне колоније са свештеником  Бошком Маринковим, испред Црквеног дома
Учесници ликовне колоније са свештеником Бошком Маринковим, испред Црквеног дома

Текст и фото:
Стево Диклић

У петак, 10. октобра, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког Г. Иринеја, а у организацији Црквене општине мошоринске, организована је ликовна колонија под називом: "Живи смо- Погром (Рација) 1942."

Храм Силазак Светог духа на апостоле- Мошорин
Храм Силазак Светог духа на апостоле
Мошорин

Иако је планирано да колонија буде одржана на отвореном простору, моралa је због кише да буде  премештена у пространу салу Црквеног дома.

Колонија је започела са радом око 11 часова, одмах након Свете Литургије коју је у храму Силаска Светог Духа на апостоле служио јереј Бошко Р. Маринков.

Овом колонијом почеле су манифестације које ће бити одржане поводом обележавања 80-годишњице рације.

Циљ им је да све генерације подсете на погром који су учиниле  мађарске окупационе трупе заједно са локалним мађарским становништвом које су јануара 1942. на бруталан начин побиле  цивиле, младе људе, жене, децу, старце...

Јереј Бошко Маринков са "Ноћним вуковима" из Новог Сада, гостима ликовне колоније
Јереј Бошко Маринков
са "Ноћним вуковима" из Новог Сада,
гостима ликовне колоније

Колонија је посвећена свим жртвама, а доноси награду која ће носити име по најмлађој жртви погрома, беби Милици Јовановић из Мошорина.

Након ове колоније на којој су учествовали одрасли ствараоци, планирана је и ђачка ликовна колонија - "Ђачки ликовни сусрети" коју ће Црквена општина мошоринска организовати заједно са ОШ "Исидора Секулић" из Мошорина. 

Већ сада је познато да ће на тој колонији учествовати двадесетак ученика ове школе.

Колонија ће такође бити организована под називом "Живи смо- Погром 1942." и биће посвећена браћи Белоцић који су били узраста четири, шест и девет година која су страдали у рацији, а њихова тела су пронађена тек неколико месеци касније у школском магацину.

Импровизована изложба радова са овогодишње колоније
Импровизована изложба радова са овогодишње колоније

Након ђачких ликовних сусрета биће организован књижевни конкурс за најбољу причу и најбољу песму одраслих, тј. старијих од 15 година.

Мића Крунић, организатор и селектор колоније "Ликовни сабор 2021."
Мића Крунић,
организатор и селектор
колоније "Ликовни сабор 2021."

Радови ће бити штампани у зборнику, а биће установљена годишња награда за допринос за очување културе, традиције и сећања, која ће носити име по протојереју Светозару Влашкалићу који је и сам страдао у рацији.

У плану је и изложба уметничке фотографије у црно-белој техници са мотивима свих споменика жртвама рације у свим местима Шајкашке где је рација извршена.

Изложба је планирана за крај децембра, а за јануар је планирана централна манифестација у Мошорину када ће бити организована и изложба радова са управо одржане колоније одраслих уметника, радова са ђачких ликовних сусрета, изложба уметничке фотографије и промоција Зборника песама и кратких прича

О данашњој колонији разговарали смо са Мићом Крунићем, организатором и селектором колоније.

Учесница ликовне колоније из Куле
Учесница ликовне колоније из Куле

Он нам је рекао да се на колонију одазвало двадесетак уметника из свих места Шајкашке и шире, - из Мошорина, Титела, Шајкаша, Гардиноваца, Бешке...

Стигла је и Зорица, сликарка из Куле,најудаљенијег места које је имало свог учесника на овогодишњој колонији.

На колонији, тј. на "Ликовном сабору Мошорин 2021.", како нам рече господин Крунић, равноправно учествују академски сликари као и они којима је то љубав и хоби.

Он је задовољан чињеницом да су се сви држали предвиђене теме и да су урађени квалитетни радови достојни јубилеја којег обележавају.

По завршетку рада, уз ћаскање и размену утисака и искустава са ове и других колонија, присутни су добили урамљену репродукцију фресака из храма Светог Николе у Мошорину.

Лепа и вредна успомена за учествовање на Ликовном сабору  2021. године.

Интервју са Мићом Крунићем погледајте на овом видео снимку:

Текст и фото: 
Стево Диклић

Коментари

Obavezno pročitajte i:

Top nedelje:

Kako otvoriti novi Google i gmail nalog?

Google je kompanija koja je od kreiranja najbolje internet pretrage do spleta raznih umreženih servisa prešla dug put. Otvaranje ličnih imejl (email) adresa i dodela prostora za skladištenje poruka (email sanduče) je ova kompanija pružila svojim korisnicima davne 2004. godine. [message] Za početnike: Šta je Email? Uopšteno, email je elektronska pošta pomoću koje možete komunicirati putem tekstualnih poruka sa drugim korisnicima interneta, deliti sa njima različite sadržaje (slike, dokumenta, fajlove, internet adrese...). Na današnjem internetu, (sem u poslovnom segmentu društva) email adresa je izgubila svoju prvobitnu namenu i služi za kreiranje naloga na različitim sajtovima. (Facebook, Twitter, Instagram…) Google u ovom trenutku pokriva širok spektar proizvoda od kojih je elektronska pošta samo jedna usluga. Kada se kreira Google nalog za elektronsku poštu (popularni gmail nalog), automatski će biti kreiran i Google nalog koji možete koristiti za prijavu na ostale s

Proverite preko interneta do kada Vam je overena zdravstvena knjižica

Od kada je uvedena "plastična" zdravstvena knjižica, gomila građana koji nisu u radnom odnosu često zagubi dokument na kojem im piše datum do kog im je zdravstvena knjižica overena. Neki put, čak i zaposleni se nađu u situaciji da pođe na lekarski pregled, a da mu u domu zdravlja kažu da knjižica nije overena (npr. zbog praznika se nije uradila automatska overa ili poslodavac nije izvršio svoje obaveze). 

Pretražite elektronski katastar nepokretnosti Republike Srbije

Šta je katastar i zašto je on bitan? Katastar (ili katastar nepokretnosti) je osnovna evidencija podataka o nepokretnostima i nosiocima prava nad njima na određenoj administrativnoj površini. Katastar u sebi sadrži podatke o zemljištu (npr. oblik, površina, način korišćenja...), zgradama i drugim građevinskim objektima, kao i informacije o subjektima koji su nosioci prava na tim napokretnosrima.

Мошорин: Црквена општина мошоринска расписала књижевни конкурс поводом 80 година Рације

Крст и споменик на месту где су о Божићу 1942. године побијени Мошоринци Текст и фото: Стево Диклић Тек што је завршена ликовна колонија посвећена жртвама Рације, осамдесетогодишњици злочиначке акције мађарске окупационе војске и дела локалног мађарског становништва, Црквена општина мошоринска већ је расписала књижевни конкурс под називом. " Живи смо- Погром (Рација) 1942 ".

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na s