Тител: Донаторско вече поводом седам деценија АКУД-а "Јован Поповић" - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Тител: Донаторско вече поводом седам деценија АКУД-а "Јован Поповић"

Текст и фото: 
Стево Диклић

У петак, 13. августа 2021. године, руководство и чланови Акуд-а "Јован Поповић" из Титела обележили су јубилеј- седамдесет година постојања и рада Друштва и поносно представили новоуређене просторије Друштва. 

За бројне спонзоре- фирме и појединце, који су својим прилозима и радом помогли уређење просторија,  организовали су пријем и доделу захвалница, а било је и доста слатких и сланих ђаконија које су припремиле вредне руке чланица АКУД-а.

Из разговора са Милошем Бабићем, председником и Светланом Савић, секретаром Друштва, сазнали смо да АКУД "Јован Поповић"  постоји већ 71 годину, па јубиларно обележавање 70-годишњице касни пуну годину дана због ситуацијe са пандемијом covid 19.

АКУД има око 100 чланова. У АКУД-у делују млађи и старији чланови, а важну улогу имају и деца која чине будућност Друштва. 

Незаобилазну улогу чине и пензионерке које као посебна и заслужна категорија у оквиру АКУД-а имају своје удружење. 

Оне увек обаве значајну улогу приликом обележавања неких већих скупова и јубилеја.

Господин Бабић и госпођа Савић углас и са поносом говоре о уређењу просторија које су, захваљујући општинској власти, наследили од ватрогасног друштва.

Некада руиниране и запуштене просторије данас сијају новим сјајем. Све то, кажу, не би било могуће да није било личног рада чланова Друштва и помоћи спонзора- пријатеља АКУД-а који су помогли новчано, у материјалу, или стручним мајсторским радом. Без тога не би било могуће урадити ни мањи део онога што је до сада урађено. 

Једна просторија преуређена је у етно собу, а за остале просторе такође су намењене нове улоге, али тек када се дође до нових средстава која очекују од општине и покрајине, а верују као и до сада у старе и нове спонзоре.

Ваља поменути и пригодну изложбу фотографија које хронолошки приказују што је све урађено у просторијама Друштва од преузимања истих до данашњих дана. Аутор фотографија је Стеван Авгуштин, наставник руског језика у пензији, који је верни хроничар Титела.

Већ сутрадан, у суботу планирана је десета јубиларна манифестација "Покажи да ти и ја покажем" коју организује актив жена АКУД-а "Јован Поповић", на којој учествују жене из целе Војводине које се углавном баве хеклањем, штрикањем, везом, а нешто мање раде поентлес, бели вез и неке специјалне врсте ручног рада. 

Манифестација ће бити одржана у Ловачком дому, а обезбеђена је и медијска пропраћеност. Ове године планирано је десетак актива што је знатно мање него ранијих година, али корона је и ту узела данак.

Значајан јубилеј, двадесет година "Дечјег карневала" планиран је за 22. августа, а очекује се велик одзив деце и родитеља из Титела и свих места у општини. 

Покровитељ Дечјег карневала је општина Тител и Месна заједница Тител.

На крају ваља поменути и Управни одбор АКУД-а "Јован Поповић"  Тител. То су: Милош Бабић, председник, Светлана Савић-секретар, Анка Лозанов, Марица Буљин, Снежана Милошевска, Станко Лисица, Васкрсије Лисица, Милан Савић и Бранислав Влашки- чланови.

Текст и фото: 
Стево Диклић

Постави коментар

0 Коментари