"Звуци Шајкашке" - нова књига Томислава Братића у издању НБ "Стојан Трумић" из Титела - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

"Звуци Шајкашке" - нова књига Томислава Братића у издању НБ "Стојан Трумић" из Титела

У четвртак, 12.08.2021г. је из штампе изашла књига Томислава Братића "Звуци Шајкашке". 

Издавач овог значајног дела је Народна библиотека "Стојан Трумић" из Титела, а њено штампање је омогућио Покрајински секретеријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине.

Књига "Звуци Шајкашке" је подељена у три целине. 

У првој се налази преглед развоја музике у Војводини. Акценат је постављен на народну и уметничку музику коју кроз своје историјско и национално порекло стварају житељи Војводине.

Затим следи преглед музичког живота у Шајкашкој у којем ће читалац да се упозна са 14 местa Шајкашкe, њиховом историјом, музичким и фолклорним стваралаштвом, уз осврт на развој културно уметничких друштава.

У најопширнијем, трећем делу ове књиге се налазе 38 биографијa значајних музичких уметника Шајкашке, међу којима се налазе и биографије једних од најзначајнијих српских композитора: Петра Коњовића рођеног у Чуругу и Миленка Пауновића рођеног у Шајкашу

Аутор књиге је Томислав А. Братић, Универзитетски професор, диригент, музички писац и композитор. 

Рођен је у Опову 1937г. а осмогодишњу школу завршава у Тителу. Средњу музичку  школу "Исидор Бајић" завршава у Новом Саду, музичку академију у Београду, а магистрира у Скопљу.

Затим наставља да се бави педагошким, академским и стваралачким радом у областима музичке уметности и културе.

По речима директора Народне библиотеке "Стојан Трумић" из Титела, Горана Поповића, ово је четврта књига коју је тителска библиотека издала у последњих годину дана.

До краја ове године се планира издавање књиге "Путописи из Шпаније" Светозара Зорића, угледног професора машинског факултета у Београду и рођеног Титељанина, као и Годишњак Народне библиотеке за 2021г.

Промоција књиге "Звуци Шајкашке" се планира у септембру.

Постави коментар

0 Коментари