Kako u Blogger-u videti ceo tekst komentara (i zaštititi se od spam-a)? - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Kako u Blogger-u videti ceo tekst komentara (i zaštititi se od spam-a)?

Blogger je sa svojim permanentnim izmenama uneo veliku pometnju među njegovim korisnicima. Mnoge izmene su korisne (i očekivane) ali su, sa druge strane, promene u interfejsu dovele do toga da se ova platforma ne može koristiti na ugodan način.

Tako, na primer, ukoliko neko ostavi predugačak komentar (ili je ime koje koristi predugačko, a može se desiti da je i ime teksta na koji osoba ostavlja komentar predugačko), Vi ne možete da vidite celokupan tekst koji je neko postavio. A tekst u sebi može imati spam (npr. linkove ka opskurnim sajtovima) ili čak i maliciozan sadržaj.

Budući da je deo teksta sakriven, u komentaru se iza određenog broja karaktera može pronaći svašta. 

Kada kliknete (ili tapnete - ako koristite mobilni uređaj) na prikazani deo komentara, otvoriće Vam se njegov celokupan sadržaj. Ovo je pomalo neintuitivno a i ne pomaže da bude prikazano puno ime (ukoliko je ono predugačko) ili pun naziv teksta na koji je postavljen (zamislite kako je kada imate gomilu tekstova koji počinju sa Kako da....).

Da se ne bi ste pitali da li je komentar maliciozan ili je neko samo iskoristio priliku da napiše podugačak tekst, najpametnije je uraditi sledeće:

Dobijajte notifikacije o komentarima na email adresu

Da se ne bi dešavalo da slučajno "pustite" spam ili maliciozne komentare, najpametnija stvar koju možete da uradite je da uključite notifikacije o komentarima putem email adrese.

To radite tako što odete u Settings (Podešavanja) -> Comments (Komentari)-> Email moderation requests (Šalji zahteve za moderiranje imejlom na) i na tom mestu unesete svoju mejl adresu:

Da bi Vam ove opcije bile dostupne, pre unošenja mejl adrese je potrebno da se uključi opcija Comment moderation (Moderiranje komentara) -> izaberemo Always (Uvek).

Ovako ćete dobijati email obaveštenja sa celokupnim tekstom koji komentar sadrži. Tu ga možete pročitati a zatim objaviti (ili ako je neprikladan izbrisati ili označiti kao spam).

Kako sprečiti automatske spam komentare?

Kada se već nalazite u Bloggerovim podešavanjima vezanim za komentare, možete da uključite i antibot proveru (capatcha).

Ova opcija radi odlično svoj posao ukoliko imate najezdu automatskih komentara koje ne želite. Njih često šalju marketing agencije, ali i pojedini maliciozni korisnici interneta.

Sa druge strane, pojava Capatcha-e (antibot pitanja) može negativno da utiče na realne ljude koji žele da ostave svoje mišljenje ispod Vaših tekstova. Na primer, niko ne želi da u gomili fotografija traži i bira slike autobusa, bicikla, semafora i sl. nakon što je odvojio svoje vreme da napiše komentar.

Za napredne korisnike: Gde je tekst komentara?

Interesantna činjenica je da se tekst komentara, ime posetioca i naziv teksta na koji je postavljen nalaze na kartici sa komentarima, ali su pomoću CSS koda sakriveni (otvara ih JS). To je očigledno dizajnerska odluka u kojoj se, radi lepšeg prikaza sadržaja, sakriva značajna funkcionalnost koja je neophodna za ugodan rad.

Lako se može proveriti šta JS u ovom slučaju radi. Dovoljno je da na kartici sa komentarima desnim klikom otvorite opciju pregledača Inspect element.

U CSS delu možete primetiti stil overflow: hidden;, i ako njega dečekirate, ceo tekst komentara postaje vidljiv!

Isto možete primeniti i na ime čitaoca ili naziv teksta na koji je komentar postavljen.

Ovo je pravi primer kako se ne treba i ne sme raditi dizajn. Ukoliko nešto skrivate da bi se uklopilo u izgled koji ste osmislili, pametnije je dodati neko dugme koje će korisniku otvoriti sadržaj, nego da neintuitivno napravite interfejs.

Ali, kao što vidite - i najboljima se dešavaju ovakvi propusti.

Постави коментар

0 Коментари