Kako da u TWRP-u napravite snimak ekrana? - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Kako da u TWRP-u napravite snimak ekrana?

TWRP (Team Win Recovery Project) je specijalan i prilagođen softver otvorenog koda, koji služi za oporavk (recovery) uređaja zasnovanih na operativnom sistemu Android.

Ako Vam je iz prethodnog nejasno o čemu se radi, sledi malo pojašnjenje.

U svetu mobilnih uređaja, recovery označava butabilnu particiju interne memorije na kojoj je instaliran specijalan softver koji služi za instaliranje operativnog sistema, popravku i oporavak tog sistema, ali i za instaliranje nekih novih sistemskih programa ili ažuriranja.

U suštini, kada neko napiše recovery, ne misli na tu particiju interne memorije, već na softver koji se tamo nalazi.

Svaki Android uređaj dolazi sa nekim svojim fabričkim softverom za oporavak sistema (recovery). Najčešće proizvođači kreiraju taj softver na najjednostavniji način, tako da je na raspolaganju svega nekoliko opcija.

Kako bi se proširile mogućnosti oporavka sistema, gomila nezavisnih programera je kreirala mnoštvo različitih i moćnijih vrsta recovery softvera, čiji cilj je proširivanje skupa raspoloživih opcija za baratanje uređajima. Ovakvi softveri se nazivaju custom recovery (prilagođen program za oporavak sistema). Jedan od takvih programa je i TWRP.

Njegov interfejs omogućava upotrebu ekrana osetljivih na dodir, tako da je korisnicima jednostavno da instaliraju firmware i sisteme nezavisnih proizvođača, kao i da izrade sigurnosnu kopiju (backup) trenutnog sistema. 

Takve funkcije često ne postoje na fabričkim programima za oporavak sistema, pa ne treba da čudi što je TWRP stekao neverovatnu popularnost kod ljudi koji vole da eksperimentišu sa operativnim sistemima na svojim mobilnim telefonima.

Ako ste jedan od tih ljudi, verovatno pomno pratite razne tutorijale koji Vam pomažu da uspešno dođete do svog cilja (jer u suprotnom vrlo lako možete od svog telefona da stvorite običan elektronski otpad), pa se pitate kako oni koji te tutorijale pišu uspevaju da naprave kristalno jasne fotografije onoga što rade?

A odgovor na to pitanje je jednostavan:

Kada ste pokrenuli TWRP, dovoljno je da zajedno pritisnete taster za paljenje telefona i taster za smanjivanje jačine zvuka.

U tom trenutku će se napraviti snimak ekrana i svega onoga što je na njemu prikazano.

Neki primeri načinjeni na mom telefonu:

Imajte na umu da ovim snimci ne pristupate u TWRP, već morate da restartujete telefon i podignete sistem.

Snimci ekrana će se nalaziti u folderu /Pictures/Screenshots (slike - snimci ekrana).

Sad, kada ste ih pronašli, možete da ih menjate, opsecate ili označavate bojama ono što je bitno u nekom od programa za editovanje fotografija.

Постави коментар

0 Коментари