Nova verzija Pixel Experience ROM-a je tu! - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Nova verzija Pixel Experience ROM-a je tu!

Officijalni logo - pixelexperience.org

Od danas je dostupna nova nadogradnja popularnog operativnog sistema za mobilne uređaje - Pixel Experience, bazirana na Android 11 sistemu.

Pixel Experience je ROM (operativni sistem sa određenim prilagođavanjima za uređaj na koji se instalira) čija je osnova AOSP ROM (Android Open Source Project - Projekat otvorenog koda  operativnog sistema Android).

Ovaj prilagođeni sistem u sebi ima ugrađene Google aplikacije, kao i sve dodatke koje poseduju Google Pixel uređaji (pokretač sistema, pozadine, ikone, fontovi, animacija prilikom pokretanja sistema).

Drugim rečima, PixelExperience je napravljen na taj način da oponaša Google Pixel uređaje. Ukoliko ste dovoljno vešti, imate neki od podržanih uređaja (sa otključanim pokretačem sistema), uz pomoć  Pixel Experrience sistema, Vašem mobilnom telefonu ili tabletu možete da "udahnete novi život".

Pixel Experience dolazi u dve varijante, osnovna i plus edicija. Osnovna varijanta je načinjena prosto - jezgro Android sistema prilagođeno uređaju sa dodatkom osnovnih Google aplikacija. Sa druge strane, plus edicija je obogaćena dodatnim opcijama za prilagođavanje izgleda i ponašanja sistema (pokreti ruke, osetljivost ekrana i drugo).

Ukoliko imate starije uređaje, ne treba da očekujete čuda. Bagovi se pojavljuju tu i tamo, ali Pixel Experience ima tradiciju ažuriranja celokupnog sistema jednom mesečno (svaki put kada Android 11 dobije sigurnosnu zakrpu), tako da će greške unutar sistema brzo biti otklonjene.

Tako se desilo i ovog puta.

Još od izlaska Pixel Experience 11 ROM-a su se korisnici žalili na sistem koji je znatno sporiji i koji povremneno "kašljuca" prilikom pokretanja aplikacija. Ovom nadogradnjom je sistem postao znatno brži i responzivniji.

Možda je razlog za to što se u ovoj nadogradnji koristi novije CAF jezgro Androida (Code Aurora).

Druge ispravke dosta zavise od uređaja koji koristite. Na primer, na mom telefonu su ispravljeni neki bagovi vezani za displej, zvuk, blutut povezivanje i slično.

Na žalost (ili na sreću), Pixel Experience je sa prelaskom na Android 11 počeo da koristi swap kameru (za razliku od prethodne GCam). Budući da je ovo kopija sistema za Google Pixel uređaje, Gcam se može preuzeti iz Google Play prodavnice, ali je pametnije koristiti neku drugu verziju ove aplikacije jer se time dobija i gomila dodatnih opcija za podešavanje hardvera. Na primer, ja na svom telefonu koristim prilagođen Nikita port ove aplikacije).

Постави коментар

0 Коментари