Uskoro počinju šahovske lige u Vojvodini - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Uskoro počinju šahovske lige u Vojvodini

Uskoro počinju šahovske lige u Vojvodini
Upravni odbor Šahovskog saveza Vojvodine je doneo odluku o početku ekipnih takmičenja u 2020g. u kojoj stoji da sve lige koje su u nadležnosti ŠS Vojvodine (osim Druge lige grupa Vojvodina) počinju sa takmičenjem u nedelju  06. septembra 2020. godine.

Neke lige i pojedini mečevi za ekipe koje su se prijavile za igru subotom kad su domaćini, igraju 05. septembra po utvrđenom rasporedu.

Jedino se Novosadska Liga igra 04. i 05. septembra.

Sve navedene lige će se igrati u 7 kola po Švajcarskom sistemu za ekipna takmičenja. 

U dodatku pravilnika za ekipna takmičenja, između ostalog stoji da svaki igrač šahovskog meča pre početka partije je obavezan da potpiše dokument kojom izjavljuje da u periodu od deset dana od davanja te izjave nije bio u svesnom kontaktu sa osobom kod koje je potvrđena bolest Covid 19, kao i da svakodnevno kontroliše svoju telesnu temperaturu. Igrač mora da se oseća potpuno zdravim, a u suprotnom će se obratiti nadležnoj zdravstvenoj ustanovi.

Svaki klub je obavezan da obezbedi i štampa ove izjave i da kad je domaćin svakom igraču obe ekipe obezbedi po jedan primerak a svaki igrač je obavezan da ga potpiše. 

Ako igrač ne želi da potpiše izjavu onda ne može nastupiti u meču, jer i sam ne tvrdi da je zdrav. Umesto tog igrača kapiten ekipe može uvrstiti u sastav ekipe drugog igrača koji potpisuje izjavu. Ako kapiten ekipe nema drugog igrača da uvrsti u ekipu, osim ovog koji neće da potpiše izjavu, onda ta ekipa gubi partiju na toj tabli i sudija će ovu partiju proglasiti izgubljenom kao da ekipa nije imala igrača na toj tabli.

Sudija ima obavezu da proveri da li su u izjavu upisani potrebni podaci i da li je svaki igrač potpisao svoju izjavu. 

Igrač koji ne potpiše izjavu se neće kazniti pošto i sam smatra da nije zdrav i takav ne može igrati. Sudija koji pusti igrača da odigra partiju u meču a da igrač nije potpisao izjavu biće kažnjen isključenjem iz delegiranja za tekuću sezonu. Partija koju odigra igrač koji nije potpisao izjavu a sudija ga ipak nije sprečio da je igra, neće se smatrati odigranom i izgubiće je ekipa čiji igrač nije potpisao izjavu.

Klubovi su obavezni da poštuju sve odredbe po zahtevu i odlukama Kriznog štaba i Vlade koje važe u vreme odigravanja mečeva (maske, broj ljudi u zatvorenom prostoru i slično).

Preporuke za organizovanje lige i mečeva su sledeće:

  • Nošenje maski pri ulasku u prostor za igru, za vreme igranja partije je neophodno
  • Sudija(e) su obavezne da tokom cele seanse nose maske
  • Najmanje 1,5 m distance između stolova za igru
  • Merenje temperature pre ulaska u salu je preporučljivo ali nije obavezno
  • Obavezno čiscenje i dezinfekcija prostora i predmeta pre i nakon svakog kola (meča)
  • Bez posetilaca, roditelja ili trenera u sali za igru (neophodno, da se ne pravi gužva)
  • Rukavice nisu neophodne, ali pri ulasku u salu za igru neophodno je dezinfikovati ruke 
  • Obavezna potpisana izjava igrača o zdravstvenom stanju i da u poslednjih 10 dana nisu svesno imali kontakt za osobom zaraženom Covid-19.
  • Propisati preventivne mere prilikom odlaska u toalet
  • Obezbediti sredstva za dezinfekciju na vidnom mestu i pristupnost istih svim učesnicima
  • Pripremu i dezinfekciju table, figura, satova i drugih rekvizita, mogu raditi samo prisutne sudije ili eventualno osoblje koje odredi organizator.

Izvori:

Постави коментар

0 Коментари