Srećan 27. rođendan Debian linuxu! - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Srećan 27. rođendan Debian linuxu!

16. avgusta 1993. godine je rođen Debian - jedan od najpopularnijih računarskih operativnih sistema baziranih na Linux jezgru.

Tog datuma je Ian Murdock (1973. - 2015g.) najavio svoj novi operativni sistem pod nazivom Debian, što predstavlja kombinaciju njegovog i imena njegove tadašnje devojke Debre Lynn

U tom trenutku je pojam i koncept linux distribucija bio prilično nov, a Debian je bio jedan od prvenaca na tom polju. Osnovan na principima GNU-a, Linuxa i zasnovan na konceptu otvorenog koda, njegovom razvoju se ubrzo pridružuje gomila programera i hakera (u tadašnjem smislu te reči).

Zamah u svom razvoju dobija sredinom devedesetih, a 17. juna 1996. izlazi prva zvanična verzija ovog sistema pod imenom "Buzz". Nakon toga su sledile godine i decenije uspeha.

Tokom proteklih 27 godina, fondacija Debian je stekla zavidnu reputaciju, a njen proizvod solidnu i stabilnu osnovu za dalji napredak i razvoj. U tom periodu, Debian je postao osnova za mnoge druge projekte i distribucije kojima upravo ovaj sistem služi kao osnova, dok je sve drugo samo nadogradnja.

Zbog svoje vremešnosti, korisnici ga često nazivaju Deda (ili iz milošte - Deka) Debian. Neka Vas to ne zavarava. To nije posprdni stav na račun zastarelosti softvera, već znak pažnje koji označava da je Debian otac većine savremenih i mlađih distribucija. Zbog svog specifičnog načina razvoja, njegova stabilna grana (u ovom trenutku Debian 10 - Buster) je jedan od najpouzdanijih i najstabilnijih GNU/Linux distribucija koje postoje.

Na kraju, želimo da ova distribucija linuxa nastavi da stabilno korača ka svojoj uspešnoj budućnosti i da na tom putu okupi što više entuzijasta koji će širiti svest o slobodnom softveru.

Постави коментар

0 Коментари