НБ "СТОЈАН ТРУМИЋ" ТИТЕЛ ИЗДАЛА МОНОГРАФИЈУ О УМЕТНИКУ ЧИЈЕ ИМЕ НОСИ - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

НБ "СТОЈАН ТРУМИЋ" ТИТЕЛ ИЗДАЛА МОНОГРАФИЈУ О УМЕТНИКУ ЧИЈЕ ИМЕ НОСИ

НБ "СТОЈАН ТРУМИЋ" ТИТЕЛ ИЗДАЛА МОНОГРАФИЈУ О УМЕТНИКУ ЧИЈЕ ИМЕ НОСИ
Текст и фото:
Стево Диклић
Недавно је из штампе изашла монографија о Стојану Трумићу. Аутор књиге је др Валентина Вуковић, а издавач је Народна библиотека из Титела која носи име овог познатог српског сликара и педагога. 
Осим имена којим се дичи, библиотека у Спомен галерији чува 616 Трумићевих уметничких дела, сликарски прибор, предмете за личну употребу, признања и личну библиотеку. Спомен галерија настала је 1980. године од првобитне збирке дела која је уметник поклонио своме родном граду. У тој збирци било је 73 слике у техници уља на платну, 27 цртежа тушем, 16 темпера, 7 пастела и 10 акварела. Осим урамљених дела, поклоњена су и 173 цртежа тушем у блоку.
Временом се збирка увећавала да би до коначног броја од 616 уметничких дела дошло 2004. године када је од наследника откупљено још 236 слика и цртежа, које су данас у власништву Галерије.
Овом Спомен збирком и монографијом, веза уметника са његовим родним местом постала је још чвршћа.
Стојан Трумић (1912-1983.), рођен је у Тителу, где је завршио основну школу. Гимназију је завршио у Панчеву, а Уметничку школу са академским одсеком, у Београду. 
Као и већина академаца тога времена, након завршене Уметничке школе почео је да предаје сликарство у гимназијама и школама широм тадашње државе која их је распоређивала према потребама средине за тим професијама. Његов први педагошки посао био је 1940. године у Битољу где је почетком Другог светског рата доживео и бомбардовање града.
Преместио се у Руму, али одатле бежи од усташа и враћа се у Панчево одакле му Немци 1942. године наређују премештај у Зрењанин. 
По завршетку рата враћа се опет у Панчево где ради у панчевачкој гимназији све до пензионисања. Умро је 1983. године и сахрањен је у породичној гробници у Тителу.
Стојан Трумић је у току своје уметничке каријере боравио на студијским путовањима у Паризу, Италији, Мађарској, Грчкој и Румунији, излагао у земљи и иностранству, учествовао на бројним ликовним колонијама, добио је многе награде и дипломе. 
Био је члан Удружења ликовних уметника Србије и Војводине, али и разних удружења у иностранству..Његова уметничка дела осим у Спомен галерији у Тителу, чувају се у Галерији Матице српске и Музеју савремене уметности у Новом Саду, Народном музеју у Зрењанину, Народном музеју у Панчеву...
Горан Поповић, директор библиотеке, са Монографијом о Стојану Трумићу
Горан Поповић, директор библиотеке, са Монографијом о Стојану Трумићу
Говорећи о управо изашлој књизи о Стојану Трумићу, Горан Поповић, директор тителске библиотеке с поносом и задовољством истиче да му је веома драго што је био у прилици да својом идејом и залагањем допринесе реализацији овога пројекта. Библиотека се на тај начин достојно одужила свом суграђанину, великом уметнику.
Са нестрпљењем очекује тренутак када ће се ситуација са корона вирусом поправити како би књига била представљена читаоцима. Нада се да ће то бити могуће крајем септембра, када је у плану промоција у Тителу, Новом Саду, Панчеву и Београду.
Издавање ове публикације подржали су: Општина Тител и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и подносе са верским заједницама Војводине.
Поповић истиче посебну захвалност мр Драгану Божићу, председнику општине Тител који се и лично ангажовао да ово капитално дело угледа светлост дана и представи читаоцима лик и дело Стојана Трумића.
Текст и фото:
Стево Диклић

Постави коментар

0 Коментари