Nove promene u radnoj verziji Blogger-a - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Nove promene u radnoj verziji Blogger-a

U decembru prošle godine sam napisao poslednji tekst o promenama koje čekaju korisnike u Blogger-u. Te promene su trebale da postanu javno dostupne krajem prošle i početkom ove godine, ali je globalna situacija vezana za pojavu i pandemiju korona virusa prilično usporila, pa čak i onemogućila mnoge planove ne samo ove platforme, već i mnogih drugih iz IT branše. Pa ipak, i pored teške situacije, unapređenja se događaju.
Na našu žalost, promene koje sam opisao u prošlom tekstu, još uvek nisu zaživele u zvaničnoj verziji Blogger-a. Ali, ukoliko koristite radnu verziju ove platforme (draft.blogger.com), sigurno ste primetili još par izmena od kojih su neke dugo čekane i poželjne.

Šta je do sada urađeno?

U odnosu na prošli tekst Blogger je dobio novi interfejs i unapređenja :
  1. Responzivni Post editor (Uređivač tekstova za postove i stranice)
  2. Jedna nova tema izgleda bloga i
  3. Izmenjena kartica "Postovi" (Posts) i "Stranice" (Pages)

U radnoj verziji

Prošli tekst je opisao promene koje su se desile u radnoj verziji Blogger-a. Te promene još uvek nisu javno dostupne:
  1. Kartica "Postovi" (posts),
  2. Kartica "Stranice" (pages)

Promene koje su već u upotrebi

U toku prethodne godine su ažurirane:
  1. Kartica "Izgled" (layout) i
  2. Kartica "Lista za čitanje" (Reading list)
  3. Kartica "Statistika" (stats)
  4. Kartica "Komentari" (comments) i 
  5. Kartica "Tema" (theme)

Napomena

Da bi ste videli kako ovi novi delovi izgledju, i da bi ste počeli da koristite njegove unapređene funkcije, potrebno je da kliknete na dugme "Isprobajte novi Blogger!" koje se nalazi u donjem levom uglu Vaše kontrolne table (kao što je opisano u ovom tekstu).
Isprobajte novi Blogger

Šta nije urađeno?

Globalna situacija nije baš najsjajnija i budućnost je neizvesna. Tim koji stoji iza promena koje slede na Bloggerovoj platformi, još uvek nije uspeo da kompletira prelazak na responzivni dizajn celokupne kontrolne table. Za sada preko mobilnih uređaja ne možete da pristupite:
  1. Zarada (Earnings),
  2. Prilagođavanje teme (Theme designer),
  3. Podešavanja (Settings),
  4. Kartica pomoću koje dodajete ili uklanjate vidžete i
  5. Podešavanje korisničkog profila
Ažuriranja za sve ove stavke su trenutno neizvesna, ali se očekuju u toku 2020. godine.

Nove promene u akciji

Sa novim setom izmena, Blogger je dobio neke prilično važne i značajne funkcionalnosti. Sve te dodatne stvari se nalaze u samo jednoj unapređenoj stavci:

Responzivni post editor

Novi uređivač postova i strana nije dobio samo lep izgled na mobilnim uređajima, već je i proširio skup mogućnosti za napredno oblikovanje unetog teksta. Njegov novi izgled možete da vidite na slici ispod:
Izgled Blogger-ovog responzivnog post editora
Iako dosta podseća na "stari" uređivač postova, kada kliknete na tri strelice u gornjem desnom uglu editora videćete par novih mogućnosti:
Nove mogućnosti responzivnog Bloggerovog post editora
  1. Oblikuj kao kôd
  2. Tabela
  3. Oblikuj prored
Oblikovanje teksta kao kôda može biti korisno za sve ljude koji pišu tutorijale iz programiranja, jer će sada lakše moći da istaknu delove svog programa čitaocima. 
Za većinu korisnika koji su u svoje tekstove želeli da lako umetnu tabelu, Blogger je bio prava mala noćna mora. Nova opcija "Tabela" rešava taj dugogodišnji problem, tako da kreiranje i popunjavanje tabela više nije ono što će nove korisnike udaljiti od ove platforme.
U novom uređivaču teksta sada možete i da podesite veličinu proreda, kako bi ste svoje članke učinili čitljivijim i privlačnijim Vašoj publici.
Ukoliko ste imali osnovno poznavanje HTML-a i CSS-a, sve ste ovo mogli i ranije da uradite unoseći HTML oznake u svoj tekst, međutim sada to možete uraditi na mnogo jednostavniji način.
Ukoliko pogledate u generisani HTML kôd posta napisanog u novom editoru, videćete da je on mnogo čistiji nego ranije.
Međutim, u toku korišćenja ovog novog post editora sam naišao na jedan nedostatak u odnosu na stari: iz nekog razloga, ne postoji dugme za umetanje smajlija i drugih specijalnih oznaka u tekst! Nadamo se da će ovaj koristan dodatak biti ubačen u neku narednu nadogradnju.

Novi šablon izgleda

Korisnici sada imaju mogućnost da izaberu još jednu verziju načina na koji se njihov blog prikazuje njihovim čitaocima. Ovaj novi izgled se naziva Essential Light.
Essential light Blogger template
U suštini, ovo i nije novi šablon. Radi se o prilagođenom i znatno osiromašenom Contempo izgledu. Ideja je bila da se napravi bazična, a samim tim i brža verzija postojeće teme. Ova verzija može da posluži kao dodatni podsticaj za SEO pozicioniranje, jer Google sem sadržaja, sada koristi i brzinu sajta prilikom kalkulacije njegovog mesta u pretrazi interneta.

Promena u kartici "Postovi" i "Stranice"

U prethodnom ažuriranju su ove kartice totalno izmenjene. Ovom prilikom se izgubila jedna interesantna ideja koja je bila implementirana u cilju testiranja. Više ne možete da izaberete da Vam se postovi prikazuju u vidu mreže (Grid view). Kao što vidite, dugme za menjanje izgleda više ne postoji:
Više ne postoji dugme za prebacivanje u grid view postova
Najverovatniji razlog za to je što sada u okviru informacija postoji i podatak o broju pregleda nekog teksta koji je u prethodnom ažuriranju na neki čudan način bio izostavljen. Budući da ovaj podatak zauzima određeno mesto, verovatno je Grid izgled postao bagovit i nefunkcionalan. Nadamo se da će dizajneri uspeti pronaći adekvatno rešenje i da će prikaz postova u vidu mreže biti omogućen u budućnosti.

Zaklučak

Pored globalne krize, pandemije i pratećih problema, tim koji stoji iza novog dizajna Bloggera se trudi da ovu platformu učini poželjnom opcijom za korisnike koji objavljuju sopstveni sadržaj na internetu.
Sve ove promene se dešavaju neprimetno, tiho i stihijski, u senci velikih problema. Za sada, implementacija ovih novina prolazi gotovo nezapaženo. Kada sve promene budu gotove, Blogger će postati još moćnija i kvalitetnija platforma za entuzijaste.

Постави коментар

0 Коментари