Još jedan Bloggerov novitet - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Još jedan Bloggerov novitet

U poslednjih par godina je sudbina Bloggera bila prilično neizvesna. Spekulisalo se da će Google da ga ugasi. Takve priče nisu bile bez razloga: u poslednjem periodu, Blogger je ukinuo gomilu opcija koje su bile interesantne njegovim korisnicima. Sa druge strane, niko iz Bloggerovog tima nije davao ikakve zvanične podatke koji bi ukazali na sudbinu ove platforme. Povezujući sudbinu socijalne mreže G plus, sa nedefinisanjem stanjem Blogger platforme, mnogi korisnici su, sumnjajući da ona ima budućnost, prešli na neku od alternativa. Njihova bojazan je bila da će Blogger završiti na groblju Googleovih proizvoda.
Dodatan "hajp" je bila i činjenica da se niko od zaposlenih nije oglasio 23. avgusta kada je Blogger napunio jubilarnih 20 godina! Međutim, po forumima i blogovima mnogih insajdera su postojale informacije da ova platforma ne umire, već da postoje planovi za njenu postepenu promenu.

Izgleda da je upravo došlo i to vreme za unapređivanje platforme.

Proslavljajući svoj jubilej tiho i bez zvaničnih saopštenja, Blogger nas je pre koji dan iznenadio sa ažuriranjem svoje android aplikacije koja je skoro pa bila ugašena.
Da promenama tu nije kraj pokazuje i težnja da se ispravi još jedna slaba tačka: web interfejs. Bloggerova kontrolna tabla nije bio prilagođen mobilnim uređajima.
Ovo je shvaćeno kao jedan od većih problema sa kojima se njegovi korisnici susreću, pa su preduzeti određeni koraci da se to ispravi. Pre oko mesec dana su promene mogle da se primete u radnoj verziji Blogger-a. Od danas su te promene vidljive svima koji to žele.
Naime, Blogger je odlučio da neke delove svoje kontrolne table učini responzivnim, kako bi vlasnicima blogova omogućio administraciju i putem mobilnih uređaja. Ovo je potrebno iz razloga što Bloggerova aplikacija ne pruža nikakve napredne opcije manipulisanja blogovima, već samo kreiranje i objavljivanje postova, te je za sveobuhvatno održavanje jednog bloga neupotrebljiva.
Da bi ste videli kako novi delovi Bloggera izgledju, potrebno je da kliknete na dugme "Isprobajte novi Blogger!" koje se nalazi u donjem levom uglu Vaše kontrolne table.
Isprobaj novi Blogger!
Ukoliko ste to uradili, zateći će Vas neprijatno iznenađenje! Pola kartica na kontrolnoj tabli je responzivno, a pola nije. Razlog je "Novi Blogger". To nije zvaničan proizvod i još uvek je u eksperimentalnoj fazi. Pitanje je zašto se ova opcija našla prisutna i ljudima koji ne koriste draft (tj eksperimentalnu) verziju Bloggera?
Ali, to nije ni bitno.

Za sada su u opticaju samo tri nove kartice: statistika, komentari i tema.

Statistika dobija skroz izmenjeni dizajn. Podaci su sada lepše prikazani, ali na računaru zauzimaju mnogo više mesta pa je potrebno skrolovati kako bi se došlo do nekih podataka.
Statistika
Komentari izgledaju znatno drugačije nego do sada.
Komentari
Na kartici Tema se nalazi ono što je nama najzanimljivije: tu je novi xml editor! Iz malog testiranja koje sam odradio može se izvesti zaključak da on "ne pati" od onih bolesti koje je imao stari uređivač. Kod večikih fajlova više nema lagova, niti čekanja prilikom pretrage.
Tema

Dakle, novi editor radi mnogo brže.
Međutim, tu su novi bagovi. Prilikom selektovanja većeg dela fajla ume da "zakuca". Takođe, prilikom cat / copy - paste celokupnog kôda šablona i pokušaja njegovog čuvanja ume da izbaci poruku "Ažuriranje nije uspelo". Poreklo ove poruke je možda povezano sa nečim drugim, jer sličnu poruku možete dobiti i prilikom uploada već korišćenog i ispravnog šablona izgleda na klasičan način (klikom na dugme "Vrati").
Ažuriranje nije uspelo
Još jedna preporuka mojim dragim čitaocima: dok ste u režimu novog Bloggerovog interfejsa, nemojte raditi backup ili restore šablona izgleda! Autor ovih redova se isuviše zaneo sa izmenama računajući da je odradio ispravan backup. Kada neke promene nisu uspele i kada se izgled trebao vratiti na staro stanje desilo se neprijatno iznenađenje: blog je bio pun bagova prouzrokovanih neispravnim CSS-om!
Nije mi preostalo ništa nego da vratim izgled bloga od pre par godina, tako da je sada cela konstrukcija spora do zla boga!
Ukoliko na kraju želite da Vam blogger kontrolna tabla ima izgled na koji ste navikli, potrebno je da kliknete na dugme "Nazad na klasičan Blogger".
Nazad na klasičan Blogger
 
Oprez: Ukoliko koristite Blogger na engleskom jeziku, da bi ste se vratili u staru kontrolnu tablu, obavezno kliknite  na dugme koje se nalazi u donjem levom uglu ekrana! Nemojte da prođete kao ovaj nesrećni autor - https://support.google.com/blogger/thread/17327594 !

Постави коментар

0 Коментари