ТИТЕЛ: ОСТАТИ И ОПСТАТИ - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

ТИТЕЛ: ОСТАТИ И ОПСТАТИ

Поглед са Парадног трга
Поглед са Парадног трга
Текст и фото: Стево Диклић
У недељу, 9. фебруара, екипа представника општине Тител гостовала је у популарној емисији TV Happy, "Прело у нашем сокаку". 
И ми волимо Тител
И ми волимо Тител
У екипи коју је предводио председник општине, мр Драган Божић, били су представници привреде, културе, естраде, фолклора, спорта, школства, пољопривреде, виноградарства, ловачкиих удружења, угоститељства...
Говорећи о Тителу, председник Божић је нагласио да је за њега Тител најлепше место на свету, место које се сместило поред три реке, место које обилује природним лепотама, богатим историјским и културним наслеђем, место које ће имати светлу будућност под условом да задржи људске ресурсе како би на тај начин остало и опстало. "Остати и опстати" је мото којим се, како сам рече, руководи председник Божић.
Ослањајући се на бројне природне лепоте, археолошке локалитете и географски положај, Тител може да постане занимљива туристичка дестинација.
Да би се људи задржали у општини Тител потребно је створити услове за останак и опстанак, а председник тврди да је последњих година доста рађено на том плану. 
Његова велика жеља је план да се на Тителски брег доведе вода која би наводњавала око 8 000 хектара ораница, винограда, воћњака...
Тителска речна лука у недавној прошлости била је одредиште сталне бродске линије Београд- Тител, а ради се на томе да постане међународна речна лука. 
Поглед са Калварије
Поглед са Калварије
Јабучњак Ћирић Агро простире се на 400 хектара, највећи део рода извози се у Русију, а треба створити услове да један део буде прерађен у воћне прерађевине. 
Млекара "Стадо моје" из Мошорина, данас прерађује 100.000 литара на дневном нивоу. Мошоринци, вредни ратари и сточари, који су великим делом досељеници из Теслића где су се такође бавили сточарством, располажу са око 12.000 грла крупне и 18.000 грла ситне стоке. 
Мото "Остати и опстати" подупире се напорима општине да новчаним давањима подстиче рађање деце, даје стипендије ученицима и студентима који се школују у другим градовима, плаћа карте до места школовања...
Велика средства улажу се у реконструкцију Основне школе у Тителу и другим местима општине Тител.
О млекари у Мошорину говорио је Дамир Манчић, директор предузећа АМАКС из Новог Сада и власник млекаре "Стадо моје". 
Детаљније податке о производима које производи млекара дала је госпођа запослена као технолог у овој млекари, која је рекла да производе млеко, сир, јогурт, павлаку, милерам... Нагласила је да се често дешава да увече помужено млеко већ ујутро буде у домовима купаца.
Милан Милинов, председник ловачког друштва "Фазан" говорио је о ловству, али и о узгоју фазана. Друштво сарађује са агенцијом "Оморика" која им испоручује пилиће фазана, а они им за узврат враћају коке. Ловачко друштво "Фазан" бави се и ловним туризмом у којему. како рече господин Милинов, треба да влада ред, рад и дисциплина. Најчешћи су им гости из Италије који су редовно задовољни уловом или бар угошћењем и специјалитетима овог краја.
О винима за сопствену душу говорио је Ђорђе Шер, председник удружења виноградара и воћара "Шајка" Тител. Он је истакао да у овом крају нема неке значајне винарије, али многи праве квалитетна вина за своју душу. 
Улаз у СРП (специјални резерват природе) на Калварији
Улаз у СРП (специјални резерват природе) на Калварији
Традиција је да сваке године бирају новог пудара који је задужен да обилази винограде, укузује на болест винограда, вија чворке, а има право да понекад "украде" кокошку како би спремио чорбу. Сваки пудар за време свог једногодишњег мандата мора бар једном годишње да спреми вински паприкаш. Ове године по већ устаљеној традицији биће обележен Дан Светог Трифуна.
О спорту, тачније о каратеу у Тителу, говорио је Свето Трнинић, председник КК "Црни појас". Он је истакао да су млади каратисти тога клуба, за кратко време постојања, освојили бројне медаље и пехаре. Посебно је поносан на укупно шест медаља освојених на светским првенствима у Молдавији и Чешкој. Он сматра да су деца која се баве каратеом сталоженија и смиренија и да постају бољи ученици и бољи људи.
Остаци Шмитмајерове капеле
Остаци Шмитмајерове капеле
О чувеном сликару Стојану Трумићу, чије име носи Народна библиотека у Тителу, гледаоци су могли да виде снимак у којем је говорио Горан Поповић, директор библиотеке. Он је говорио о сликаревом животном путу, али и Софији Трумић, његовој супрузи и његовој музи и инспирацији. У библиотеци постоји Трумићева заоставштина са 615 уља, графика и цртежа. Поставка се с времена на време мења.
Актив жена АКУД-а "Јован Поповић", на челу са председницом Анком Лозанов, изложило је своје ручне радове, за које је речено да су они плод чисте љубави јер тешко да неко може да плати онолико колико је у њих уложено рада , труда и љубави.
Некад беше тителска тврђава
Некад беше тителска тврђава
Своју улогу имали су и Марија Ћулум, Вања Зубчић и Илијана Павловић, ученици СТШ "Милева Марић". Они су говорили о значајним људима рођеним у општини Тител, о цртицама из историје места, о легендама...
Тако су гледаоци чули за Исидору Секулић, Стојана Трумића, Милеву Марић Ајнштајн, али и за српског и југословенског обавештајца Душка Попова, за којег се тврди да је он био човек по којем је Ијан Флеминг створио литерарни лик чувеног шпијуна Џејмса Бонда 007.
Било је говора и о хунском владару Атили Бичу Божијем, који је према легенди сахрањен, са свим својим благом, на дну реке Тисе код Титела. 
Поглед на Тису са Калварије
Поглед на Тису са Калварије
Остаци капеле на Тителском брегу, на делу који се зове Калварија, крију легенду о богатој породици  Шмитмајер. Према легенди, богати Франц Шмитмајер је преварио сироту и неписмену жену која је добила велик новац на лутрији. Он је рекао да њен лоз није ништа добио, па је добитак присвојио. Отада почиње несрећа Шмитмајерове породице, чији чланови неочековано умиру. Франц и његова жена Марија, капелу су изградили 1892. године за сећање на умрлу ћерку Гизелу.
Да Емисија буде веселија и још занимљивија, побринули су се чланови АКУД-а "Прота Светозар Влашкалић" из Мошорина, АКУД "Ружини цветићи" из Вилова и КУД "Исидор Бајић" из Шајкаша. 
Својом песмом придружили су се Миша Близанац, свестрани Ђорђе Чавић, Теодора, чланица групе "Луна" и певач ромских песама Марко Марковић, син још чувенијег Бобана Марковића.
Својим кулинарским вештинама, гледаоце је забавио Барон, кувар из "Чарде".
Црква Успења Пресвете Богородице у Тителу
Црква Успења Пресвете Богородице у Тителу
Верујемо да ће након овог представљања многи који су гледали емисију о општини Тител, пожелети да понекад дођу и уживају у њеним лепотама.
Текст и фото: Стево Диклић

Постави коментар

0 Коментари