БИСТА МИЛЕВЕ МАРИЋ С ПОГЛЕДОМ НА РОДНУ КУЋУ - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

БИСТА МИЛЕВЕ МАРИЋ С ПОГЛЕДОМ НА РОДНУ КУЋУ

Поглед на Дом културе и део парка где ће бити смештена биста Милеве Марић Ајнштајн
Поглед на Дом културе и део парка где ће бити смештена биста Милеве Марић Ајнштајн
Текст и фото : Стево Диклић
У понедељак, 10. фебруара у просторијама општине Тител, заседала је комисија која је расправљала о реализацији постављања бисте Милеве Марић Ајнштајн у парку испред Дома културе у Тителу. Састанак је водио Дејан Гајић, председник Савета Месне заједнице, а присутни су још били Андреа Лајко и Снежана Петров, одборници СО Тител, као и чланови стручног дела комисије, Јадранка Пешти и Стево Диклић. Да све буде у оквиру правних норми побринула се Љиљана Ћипровац, секретар СО Тител. 

Идеју коју је још негде у фебруару 2019. покренуло Удружење грађана "Свим срцем за Тител", општина је прихватила и обезбедила локацијске и урбанистичке услове. Пронађени су и спонзори који би финансијски покрили реализацију тога пројекта, али је негде "запело" у Покрајинском заводу за заштиту споменика културе. 
Детаљ са састанка комисије: Дејан Гајић и правна подршка Љиљана Ћипровац
Детаљ са састанка комисије: Дејан Гајић и правна подршка Љиљана Ћипровац
Како нам је рекао Дејан Гајић, један од иницијатора те идеје, Заводу је још 8. маја 2019. године послат захтев за давање њиховог мишљења, али још није добијен одговор. Истини за вољу, упит је послат електронским путем, па је сада донесена одлука да се нови захтев упути у званичној форми. 
По добијању услова Покрајинског завода за заштиту споменика културе, предмет ће бити упућен општинском већу које ће затражити сагласност Министарства културе и информисања.
Биста, која је у плану да буде постављена у паркићу поред Дома културе, била би лицем окренута према родној кући. Бисту је израдио вајар Владимир Јокановић, који је у суседном Мошорину израдио бисте Исидоре Секулић и академика Душана Каназира. Владимир Јокановић познат је као свестрана личност. Он је по образовању специјалиста максиофацијалне хирургије у пензији.
УГ "Свим срцем за Тител" планира да реализује пројекта израде бисте Душана Попова, обавештајца који је био успешан троструки шпијун и по којем је писац Ијан Флеминг осмислио лик легендарног Џејмса Бонда 007, као и споменик Шајкашком војнику. Према тој замисли лик војника био би смештен испред зграде општине Тител или на Парадном тргу, а биста Душана Попова мотрила би ситуацију са врха Калварије. Ипак, о тим пројектима одлучиваће се након завршетка приче о постављању бисте Милеве Марић Ајнштајн.
Текст и фото : Стево Диклић

Постави коментар

0 Коментари