ТИТЕЛ: ПЧЕЛЕ СУ ИНДИКАТОР ЗДРАВЕ СРЕДИНЕ - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

ТИТЕЛ: ПЧЕЛЕ СУ ИНДИКАТОР ЗДРАВЕ СРЕДИНЕ

ТИТЕЛ: ПЧЕЛЕ СУ ИНДИКАТОР ЗДРАВЕ СРЕДИНЕ

Тител, 11. децембра 2019 - Текст и фото: Стево Диклић
"Тителско удружење пчелара" организовало је, у просторијама СТШ "Милева Марић", предавање на тему "Тровање пчела". Предавач је био Синиша Илинчић, пчелар и заштитар биља, из Зрењанина.
Међу двадесетак пчелара и неколико пољопривредних произвођача, у публици је био и Радомир Влачо, председник Савеза пчеларских организација Војводине.
Након кратког уводног говора који је одржао Миодраг Цветковић, председник "Тителског удружења пчелара", реч је преузео господин Илинчић. Он је,једноставним и свима разумљивим језиком, одржао предавање у којем је најпре објаснио основне појмове о пестицидима. 

Доказ да је мед здрав-професор Миодраг Цветковић, председник "Тителског удружења пчелара"
Миодраг Цветковић,
председник "Тителског удружења пчелара"
Неки од присутних су обновили своје знање, а неки су први пут сазнали да се пестициди деле на инсектициде, тј. средства за сузбијање инсеката, фунгициде - средства за сузбијање биљних болести и хербициде, средства за сузбијање корова. 
Деловање инсектицида може да буде контактно, продужено и гасно. Код продуженог деловања пестициди могу да остану на површини биљке, а тзв. системици улазе у биљку. Повећана количина влаге током цветања, која настаје услед кише, магле или росе, ствара услове за појаву биљних болести. Тровање пчела најчешће настаје случајно (80%), због немара у око 15% случајева, а нажалост постоји и намерно тровање - у 5% случајева. Наглашено је да би сарадња пољопривредника и пчелара требала да буде интезивнија, јер се они заправо боре против истих непријатеља.
Синиша Илинчић
Синиша Илинчић
За каренцу је важно да се зна следеће: Каренца је време које мора да протекне од последње примене пестицида па до жетве, или бербе. Кад се говори о каренци, увек се прописани рок односи само на човека. У вези са овом чињеницом, познато је да постоје отрови који већ након два сата од прскања не делују на пчеле, али су за човека веома опасни и могу да изазову појаву канцера.
Фунгициде који су регистровани за примену током цветања, треба употребљавати увече, ноћу или рано ујутро, када пчеле не лете. Инсектициди, осим неких изузетака, не користе се у време цветања, а када се користе после цветања, потребно је да терен испод воћака буде покошен, како пчеле не би долазиле на цветове маслачка, зубаче и других корова који расту испод воћака.
Занимљива је препорука да се цветоједи не прскају инсектицидима, него да се користе клопке, тј. посуде са водом у коју се додаје прашак за веш, бронхи бонбоне и млевени анис, који привлаче цветоједе, па они идући за тим мирисима, упадну у воду. У случају третирања инсектицидом, могуће је уништити цветоједе, али то оставља мирис на цвету који одбија пчеле, па цветови остану неоплођени и резултат је исти као да није предузето ништа у смислу заштите.
Познато је да у неким деловима Кине не постоје пчеле опрашивачи, па воћари морају сами да опрашују цветове. То не мора да значи да су људи у тим подручјима уништили пчеле, већ да је ту нездрава животна средина, јер пчеле живе само у здравој животној средини. Не каже се без разлога: "Пчеле су индикатори здраве средине".
Поглед на присутне
Поглед на присутне
Ово су само неке корисне информације које су присутни сазнали на овом успешном предавању. 
На крају се присутнима обратио и Радомир Влачо, председник Савеза пчеларских организација Војводине, који је говорио о великим случајевима тровања пчела, апострофиравши случај из маја ове године када је у околини Кикинде, употребом недозвољених средстава, отровано  1668 кошница, што је око 50.000.000 пчела. Тада је тридесетак газдинстава остало потпуно без пчела. Покрајински секретаријат за пољопривреду интервенисао је са помоћи оштећеним пчеларима како би им се помогло да бар делимично обнове пчелињи фонд.
Влачо је истакао да треба хитно променити закон , како би несавесни могли да буду кажњени и како би се слични случајеви предупредили.
Текст и фото: Стево Диклић

Постави коментар

0 Коментари