Zbogom Google Plus - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Zbogom Google Plus

Zbogom Google Plus
Već neko vreme se spekuliše da Google gasi svoju društvenu mrežu koju je pokrenuo davne 2011. godine.
Iako ova mreža nikada nije bila miljenica širokih narodnih masa, G+ je bila sjajna socijalna platforma. Njeni kvaliteti su se naročito isticali prilikom SEO pozicioniranja, jer su se linkovi sa Google Plus-a tretirali kao kvalitetni, tako da su blogeri i manji objavljivači lakše dolazili do publike.
Korisnici su ipak ukazali više poverenja njenim konkurencijama (facebook i twitter se izdvajaju po broju korisnika). 
Razlog za to možda leži u činjenici da je neko vreme Google "prisiljavao" korisnike svojih servisa da koriste i G+ tako što je objedinio sve naloge u jedan koji je bio direktno vezan za Google Plus profil. Čak ni to nije pomoglo da korisnici provedu više od par sekundi dnevno na ovoj društvenoj mreži.
Zbog toga je ova socijana mreža bila prozvana "mrežom duhova".
Čak ni ovo nije bio razlog za gašenje ove platforme, sve dok se u pitanje nije dovela sigurnost korisnika.
U oktobru ove godine je otkriven bezbednosni propust koji je bio prisutan od 2015. godine do marta  ove godine. Ovaj propust je gotovo identičan onome koji je pogodio facebook: neki od privatnih podataka (datum rođenja, email adrese, mesta stanovanja...) su bili dostupni programerima koji nisu zaposleni u Google-u.
Odmah nakon toga je usledila i vest od 10-tog decembra ove godine: u novembru se pojavio sigurnosni propust koji je ugrozio podatke više od 50 miliona korisnika!
To je bio znak za ubrzano gašenje ove mreže, u aprilu sledeće godine a koje je bilo najavljeno za avgust 2019 godine.
Kao deo ovog postepenog gašenja, Google je danas na svom blogu najavio gašenje Google+ API-ja za 7. mart 2019. Ovo znači da programeri ne treba više da koriste programske biblioteke koje služe kako bi njihova aplikacija koristila sve blagodeti Google Plus mreže.
Sem najave gašenja, u tom tekstu je Google odagnao spekulacije da će celokupna infrastruktura Google+ mreže biti ugašena. Naime, Google Plus će postati mreža samo za poslovne korisnike.
Na kraju možemo samo zaključiti:
Zbogom Google Plus! Bilo je lepo pomoću tebe dolaziti do mnogih ljudi.
Google dobija ogroman minus
bez svoje mreže Google Plus.

Постави коментар

2 Коментари

  1. Ciao,
    a ja ? Uvek mimo sveta. Koristim G+ a on se gasi ???? A lepo tamo nikog nije bilo......

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Buddući da imaš tu karmu da se svaka društvena mreža ugasi kada ti tamo otvoriš nalog, kaži nam koja je sledeća? Imam osećaj da će facebook da strada... ;)

      Избриши

Pokažite nam šta mislite o ovome!