Kako da kreirate povezane postove pomoću AdSense-a? - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Kako da kreirate povezane postove pomoću AdSense-a?

Kako da kreirate povezane postove pomoću AdSense-a?
Povezani postovi su jedan od načina pomoću kojeg zadržavate publiku na svome sajtu. Njihova svrha je smanjenje "Bounce rate"-a (stope posete samo jedne stranice). Visok Bounce rate je gotovo uvek negativan faktor za Vaš SEO, a samim tim i za poziciju koju zauzimate u pretrazi interneta.
Iza ovoga stoji veoma jednostavna fiozofija: kada posetioc pročita tekst koji ga je zainteresovao, on će želeti da još malo istraži tu temu i srodne tekstove o kojima ste pisali.  Ovde ne treba da očekujete da će čitalac koristiti pretragu sajta i slično. Zapamtite da je onaj ko dolazi na Vaš sajt tu da bi brzo pronašao neke informacije i ne želi da svoje vreme potroši na dodatnu pretragu. Dakle, posetioc će kliknuti samo na ono što mu je predočeno. U pitanju su delovi sajta koji mu se nalaze u vidnom polju.
Iz tih razloga, povezani postovi (drugi nazivi su: sadržaj koji se podudara, related i sl.) su jedan od najkorisnijih dodataka na svakom sajtu. Njihova svrha je da korisniku koji je pročitao tekst prikaže i neke druge relevantne sadržaje na vidnom mestu kako bi on za sebe pronašao još korisnih informacija.
Korisnici koji imaju otvoren AdSense nalog mogu lako kreirati ovaj dodatak u svega par klikova i za koji trenutak ćete saznati i kako.
Budući da se ovde radi o AdSense tipu oglasa, ova solucija može biti dobra ako želite da ostvarite neku zaradu kada korisnik klikne na reklamu umesto na Vaš povezan tekst.
Vreme potrebno za kreiranje je manje od par minuta. Vreme potrebno za podešavanje zavisi od platforme koju koristitie. Npr. na Blogger-u je to vreme manje od par minuta.

Kreiranje i podešavanje AdSense povezanih postova

Ono što je potrebno da uradite je da se ulogujete u svoju AdSense kontrolnu tablu i sa leve strane kliknete na odeljak "Oglasi", a zatim na odeljak "Oglasne jedinice".U prozoru koji Vam se otvorio, klikom miša izaberite "Sadržaj koji se podudara".
AdSense dashboard - oglasne jedinice
Otvoriće Vam se prozor u kojem podešavate izgled i opcije za povezane postove (sadržaj koji se podudara).
Iz padajućeg menija koji se nalazi u gornjem delu ekrana izaberite sajt na kojem želite da se pojavljuju relevantni sadržaji. Pomeranjem levo - desno plave vertikalne crtice na ivici okna za pregled, možete videti kako će ovaj dodatak izgledati u različitim veličinama.
Dodeljivanje sajta u relevantni sadržaj AdSense-a
U desnoj strani prozora nam se pokazuju opcije koje moramo da podesimo.
Podešavanja relevantnih oglasa u AdSense-u
Tamo je potrebno uraditi sledeće:
  1. Unesite neko ime u polje "Naziv oglasne jedinice".Ovo Vam služi kako bi ste mogli da pratite učinak, tj koliko ljudi vrši interakciju sa ovim dodatkom.
  2. Klikom na strelicu "Stil" otvaraju se opcije promene izgleda povezanih postova. Podesite ga da se najbolje uklopi sa Vašim sajtom.
  3. Klikom na strelicu "Veličina" možete da birate veličinu povezanih postova.. Moja preporuka je da koristite prilagodljiv izgled jer će onda relevantni postovi da se automatski prilagođavaju veličini ekrana posetioca.
  4. Klikom na strelicu "Opcije oglasa" možete da uključite ili isključite "Ostvarite zaradu od oglasa". Ako želite da Vam budu prikazivani samo povezani postovi onda isključite ovu opciju. A ako želite da se oglasi prikazuju u okviru ovog dodatka, onda ovu opciju ostavite uključenu.
Kada ste podesili sve opcije, kliknite na dugme "Sačuvaj i preuzmi kôd".
U tom trenutku Vam se otvorio novi prozor u kojem se nalazi uputstvo gde i kako da ubacite kôd.
Ukoliko Vam informacije iz tog prozora nisu jasne i ne znate šta dalje treba da uradite potrebno je da pronađete savet kako to da uradite (na forumima platforme koju koristite, sa prijateljima i sl).
Na ovom mestu ću ukratko opisati postupak za korisnike koji koriste Blogger platformu.

Podešavanje sadržaja koji se podudara na Bloggeru

Kada ste u poslednjem koraku prekopirali kôd u memoriju Vašeg računara, potrebno je da se ulogujete u Bloggerovu kontrolnu tablu i da kliknete na dugme "Izgled".
Add gadget in Blogger
Kliknite na dugme "Dodaj gedžet", a zatim potražite i izaberite onaj sa oznakom "HTML/JavaScript".
HTML/JavaScript gadget in Blogger
U prozoru koji Vam se otvorio u polje "Naslov" napišite tekst koji želite da se pojavljuje iznad ovog gedžeta. Ako želite da ništa ne piše, ostavite ga prazno. U polje "Sadržaj" iskopirajte kôd AdSense sadržaja koji se podudara. Kada ste to uradili pritisnite narandžasto dugme "Sačuvaj".
HTML/JS gadget for Blogger
Nakon ovoga je potrebno da pozicionirate ovaj gedžet na mesto gde želite da se prikazuje. Najbolja pozicija je odmah ispod gedžeta "Članci" ("Main", "Blog" ili kako se već kod Vas zove). Dakle, prevucite ga tasterom miša na adekvatnu poziciju.
Pozicija gedžeta
Nakon ovoga pritisnite dugme "Sačuvaj raspored" i ceo Vaš rad je gotov!
Čuvanje rasporeda gedžeta u Bloggeru
Na kraju samo želim da Vam ovaj dodatak bude koristan i da služi svrsi za koju je namenjen.

Постави коментар

0 Коментари