Kako sprečiti zlonamernu manipulaciju Vašim AdSense nalogom (treći deo) - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Kako sprečiti zlonamernu manipulaciju Vašim AdSense nalogom (treći deo)

Kako sprečiti zlonamernu manipulaciju Vašim AdSense nalogom (treći deo)

Bombardovanje klistirima

Tog jutra je skoro sve bilo uobičajeno. Oko pola pet su Vas probudili za veliko spremanje sredom u pola šest ujutru, što je podrazumevalo mnogo toga.

Osećali ste se kao u haremu dok su dve medicinske sestre trčale okolo Vas. Znate da morate malo da uživate u toj mladosti i lepoti, makar ta dva minuta pre početka Tantalovih muka. Prva medicinska sestrica se brzo snašla i okrenula Vas na bok skidajući Vam donji deo pidžame zajedno sa gaćicama. Osetili ste klistir hladan kao led kako ispunjava najtoplije mesto Vašeg tela. Zatim osećate kako je druga, prilično brzim pokretima, nabila kateter na jedno drugo mesto. Krenula Vam je muška suza... A svi znaju da je ta suza najteža.

Na drugom krevetu se Vaš cimer kliberio k'o da je pomahnitao. Neka. Ko se poslednji smeje - najslađe se smeje. Vi znate da i njega za deset minuta isto to čeka. Tada ćete se i Vi nasmejati, mnogo zlobnije i mnogo pokvarenije nego što on to radi.

Tako je i bilo. Posle možda čak i previše intimiziranja sa Vama, medicinske sestre su prešle na omraženu Vam osobu iz kreveta pored. Vi se sa mukom okrećete u svoj prirodan položaj, osećajući još uvek blagu neugodnost od medicinskih instrumenata koji su Vam do malo pre bili svukuda u telu. Pa i pored te muke, Vi ste uspeli da "nabacite" krajnje ciničan i zao osmeh. Sada nek se cimer malo bori za svoju dušu, a Vi ćete uživati.

U trenutku dok gledate iskolačene i zakrvavljene oči na bledom i preznojanom licu svog cimera, shvatate da niste baš toliko zlobni i da više ne želite da učestvujete u nečijem mučenju (koje za cilj ipak ima njegovo dobro). Sa mukom se protežete do svog ormarića i iz njega podižete svoj lap top. Palite ga i pokrećete internet pregledač na kome se automatski prikazuje Vaša AdSense kontrolna tabla.

Blagi osmeh Vam je ozario lice. Nešto lepo se dešava sa Vašim blogom. Do juče ste na njemu beležili oko desetak poseta dnevno, a tog jutra su brojevi bili znatno veći. Gde ćete veći povod za radost. Od silne sreće čak odlučujete i da častite svog cimera. Zato se obraćate medicinskoj sestri:

"Još jedan klistir za gospodina. Ja častim!"

Bombardovanje klikovima

Ovakva situacija je sasvim realna. Ali, ukoliko se nalazite u njoj, nema mesta za Vašu radost. Neiskusni webmasteri na nju često lako "nasednu". Napadač računa na psihološki efekat koji njegova taktika izaziva kod žrtve.

Naime, žrtva se raduje. Čak, žrtva je i oduševljena. Zapravo žrtva misli da je ona u dobitku. Kada se desi ono najgore, tada je po žrtvu već kasno.

Taktika napadača je vrlo prosta: on će da poveća saobraćaj prema Vašoj web lokaciji, a tom prilikom će i da "klikće" na reklame. Njegov cilj nije povećanje broja poseta Vašeg sajta, već klikćanje po reklamama koje se tamo nalaze. Zato se ovaj napad i naziva Bombardovanje klikovima (Click bombing).

Žrtvi ovo uvek deluje kao dobra i izuzetna prilika za zaradu, ali to je upravo suprotno od toga. - žrtva, ne samo da neće zaraditi, već će joj najverovatnije biti uskraćena svaka dalja mogućnost zarade na AdSense platformi.

Postavlja se pitanje: "Ako se zna da je ovo napad, zašto onda žrtva ispašta?"

Odgovor je jednostavan. Mnogi web masteri pokušavaju da prevare sistem. Postoje automatizovani botovi koji kreiraju lažan sadržaj na nekoj web lokaciji. Zatim ti isti botovi i klikću na reklame koje se tamo nalaze. Na ovaj način se oštećuju oglašivači čije oglase ne čitaju, niti posećuju pravi ljudi. Mnogi vlasnici sajtova na taj način pokušavaju da kreiraju lažnu sliku o sebi i posećenosti njihove web lokacije, a samim tim i o novčanoj vrednosti njihovog uloženog rada. Utvrđivanje odgovornosti da li neko koristi bombardovanje klikovima kao izvor zarade ili je bombardovanje klikovima rezultat napada na web sajt je komplikovana procedura za AdSense tim. Pogotovo što se takve stvari dešavaju svakodnevno u ogromnom broju. Zbog toga će webmaster automatski biti udaljen iz AdSense programa dok se ne utvrdi činjenica: da li je on povezan sa izvorima iz kojih je došlo "bombardovanje oglasa".

Otkrivanje bombardovanja klikovima

Otkrivanje da se nešto čudno dešava sa Vašim nalogom je prilično jednostavno. Dovoljno je da na početnoj strani AdSense kontrolne table obratite pažnju na pojedine pokazatelje:

  • Prikazi stranica. Da li su prikazi strtanica neuobičajeno povećani? Ako jesu, to možda ne znači ništa, jer se možda radi o referalnom spamu (videti tekst sa linka).
  • Stopa učestalosti klikova. Ukoliko je ovaj pokazatelj izuzetno visok u odnosu na njegove uobičajene vrednosti, i pri tome se njegove visoke vrednosti konstantno ponavljaju, onda ste definitivno žrtva bombardovanja klikovima.

U suštini, stopa učestalosti klikova je subjektivna stvar za svaku web lokaciju. Ne postoji neka "normalna" vrednost koja bi bila reper u odnosu na koji bi ste mogli odmah da shvatite da ste žrtva napada.

Uzmimo na primer mali blog koji ima svega par poseta dnevno. Kod njega će se možda desiti da ima tri posete u toku nekog dana i da jedan posetioc klikne na reklamu. To će automatski značiti da je stopa učestalosti 33,33%, ali to nikako ne znači da je taj blog pod napadom. Već sledećeg dana, kada ne bude postjalo klikova, ta će se stopa smanjiti.

Međutim, što je dnevni broj poseta veći, to je stopa učestalosti klikova manja. Tako da je neka njena "normalna" vrednost oko 0,5 - 1,5%. Naravno da postoji mogućnost njenog slučajnog povećanja na dnevnom nivou. Ali, ukoliko je stopa učestalosti konstantno visoka (ponavlja se iz dana u dan), onda je vreme za - paniku!

Dakle, tog jutra ste u svom AdSense nalogu primetili sledeće:

AdSense pokazivači

Bili ste prezadovoljni. Onih 70€ Vam nisu bili nikada bliži. Imate osećaj da ćete čak i premašiti tu vrednost. Ako se tako desi, zaista ćete finansijski biti dobro potkovani da sredite svog cimera na razne načine.

Međutim, dani prolaze. Klikovi se nižu na Vašem blogu. Sreću Vam kvari sumnja. Odakle sad dolaze ti silni ljudi i šta to oni vide u Vašim oglasima pa klikću po njima k'o blesavi? Zašto se cimer kada god uzme lap top u ruke pokriva preko glave? Zašto baba iz sobe 63 ima gladiole u prozoru koje sklanja svaki put kada joj Mitar dolazi u noćnu posetu?

Nakon par dana pretražujete internet i shvatate da ste opet žrtva prevare. Brzo pronalazite i odgovor, tako da ovaj problem rešavate prilično efikasno.

Kako se odbraniti od "Bombardovanja klikovima"?

U nekim slučajevima nema potrebe da se branite. AdSense je prilično rasprostranjena mreža za plasiranje oglasa i oni su svesni određenih stvari. Na primer, postoje Click Bombing napadi koji nisu usmereni ka vlasnicima web sajtova, već se dešavaju globalno, kako bi se urušilo poverenje u AdSense ili neki od njihovih partnerskih mreža za plasiranje reklama.

Zbog toga oni imaju određene automatizovane procese za otkrivanje tih "lažnih" klikova. Delovanje ovih automatizovanih procesa možete primetiti ukoliko u svojoj kontrolnoj tabli odete u sekciju "Plaćanja" a zatim izaberete "Pregled transakcija". Tamo možete da zateknete sledeću sliku:

Odbijanje zarade u AdSense-u

Na njoj vidite da je AdSense otkrio određen izvor nevažećih klikova i da je novčanu vrednost tih klikova skinuo sa Vašeg računa.

Međutim, ne treba se oslanjati na ovaj automatski sistem!

Kod konstantne visoke stope učestalosti klikova, AdSense vrlo lako može da protumači da Vi pokušavate da prevarite njihov sistem. Budući da je to kršenje njihovih smernica, oni mogu da blokiraju Vaš nalog.

Da se to ne bi desilo i da Vam ne bi bila uskraćena mogućnost zarade, kada god primetite neuobičajeno mnogo klikova potrebno je da to i prijavite AdSense timu. Oni će da istraže uzroke i da blokiraju prikazivanje oglasa izvorima ovih klikova.

Ova prijava je vrlo jednostavna. Sve što treba da uradite je da posetite ovaj link i da pratite dalja uputstva prilikom popunjavanja formulara.

Napomena:

Neke platforme, kao npr WordPress imaju dodatke pomoću kojih se može sprečiti Bombardovanje klikovima. Takođe, ukoliko hostujete svoj sadržaj, Vi uvek možete blokirati određene IP adrese sa kojih Vam dolaze "sumnjive" posete.

Na kraju...

Poenta ovog napada je da Vi osetite pohlepu. Vi mislite da ćete zaraditi, a na kraju se dešava nešto sasvim suprotno - Vi ostajete bez svega.

Ukoliko prijavite nevažeće klikove, Vi ćete imati osećaj kao da ste nešto izgubili. Zbog toga ćete se dvoumiti da li da prijavljujete ovakve slučajeve.

Najteže bitke se uvek vode sa samim sobom. Treba da znate sledeće: ne, niste izgubili onih par evra od nevažećih klikova! Vi ste tom prijavom u stvari osigurali svaku Vašu buduću zaradu pomoću AdSense platforme!

Međutim, šta je sa nastavkom priče o ljudima iz staračkog doma? Nju ću Vam otkriri u sledećem delu ovog tutorijala. Taj sledeći deo nije tutorijal, već samo finale jedne tužne priče.

Постави коментар

0 Коментари