Kako sprečiti zlonamernu manipulaciju Vašim AdSense nalogom (prvi deo) - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Kako sprečiti zlonamernu manipulaciju Vašim AdSense nalogom (prvi deo)

Kako sprečiti zlonamernu manipulaciju Vašim AdSense nalogom (prvi deo)

Pare su na internetu - treba ih samo pokupiti

Čuli ste negde od nekoga da ima nekakva "internet" zarada. Sve što Vam je potrebno je da imate sopstveni blog, sajt ili YouTube kanal. Naravno, odmah posle toga kreirate nešto od toga u nadi da ćete se obogatiti.

Na Vašu žalost, ništa se ne dešava. Raspitujete se okolo i shvatate da blog, sajt ili YouTube sami od sebe neće doneti nikakve pare. Morate na njima plasirati reklame. Opet se raspitate i odlučite se za Google-ovu AdSense varijantu.

Ali, ne lezi vraže, da bi ste uopšte mogli da postavite reklame na svoj blog, sajt ili YouTube potrebno je da ispunite i određene uslove. Zatim se potrudite i ispunite te tražene uslove pa naivno pomislite da ste na konju. Možda Vam je trebalo malo vremena i živaca, ali opet je bilo lakše nego da ste polagali vozački ispit za space shuttle i konkurisali za astronauta u NASA-i.

I tako... Prolaze meseci, godine, decenije i vekovi a Vi ne možete da dođete do one granice od 70 € kako bi dobili neke pare od Google-a. Negde u trenutku kada ste već odavno u staračkom domu shvatite da Vam fali još 5 euro centi do te zlatne granice prve isplate pravog malog blaga. Vaše ostarelo srce radosno poskakuje i Vi već maštate kako ćete sa tim parama podmititi neku medicinsku sestru da Vašem dosadnom cimeru da da popije troduplu dozu svoje terapije. Makar koji dan da provedete sami, bez dosadnog čavrljanja ostarele i nadasve izlapele matore kreketuše. Treba i Vi malo da se odmorite i osvežite, zar ne?

Međutim, jednog jutra Vas je oblio hladan znoj. Na email-u dobijate obaveštenje koje govori da Vam je Google ukinuo AdSense nalog jer ste prekršili njegove rigorozne smernice. Već odavno ste stari, teško pokretni i na aparatima za održavanje života i ovako nešto Vam nikako nije trebalo! Ljuti ste. Sve i da ste hteli, ništa od tih smernica niste mogli prekršiti!

Kreće Vam pena na usta dok lagano osećate svoj poslednji srčani udar pitajući se šta je to krenulo po zlu? Svest Vam se lagano počinje gasiti i u tom mraku svoga uma vidite kako iščezavaju tih 70 €. Pokušavate da ih uhvatite svojim rukama, ali centralni nervni sistem ne odgovara na komande Vaše svesti, koja do tog trenutka nije shvatila da nije u pitanju "šta je krenulo po zlu" već "ko je krenuo po zlu". Ali ne nervira Vas sve to toliko koliko ona poslednja spoznaja da će se izgleda cimer odmoriti od Vas, a ne ono što ste priželjkivali - Vi od njega.

Šta je pošlo po zlu?

Ma koliko živeli u civilizovanom svetu u kojem se poštuju moralne norme gde treba biti dobar i pošten prema drugima, postoje i maliciozni ljudi. To su ljudi koji, iz nekog razloga, žele da Vam naškode po svaku cenu.

Njihove metode mogu biti prilično perfidne i, ukoliko se ne primete na vreme, pogubne! Jedna od najgorih metoda takvih osoba je onemogućivanje zarade svojih žrtava. To znači da se one trude da njihova žrtva nema mogućnost finansija, te će upasti u materijalne probleme iz kojih se nemože izvući. Ovakvo delovanje je najčešće zastupljeno na tržištu prilikom eliminisanja konkurencije.

Većina web sajtova se finansira od plasiranja oglasa. Jedna od najvećih oglasnih mreža je AdSense i ona ima prilično rigorozna pravila. Svako kršenje tih pravila povlači sa sobom i određene sankcije, a jedno od najgorih sankcija je doživotno izbacivanje (ban) iz AdSense programa!

Nije ni čudo da će konkurencija želeti da Vam uskrati taj (za nju očigledan) vid finansiranja. Ukoliko ste velik i moćan internet medij, ovo može da dovede do vašeg gašenja (pod pretpostavkom da nemate alternativne izvore finansiranja)!

Konkurencija će učiniti sve kako bi izgledalo da ste Vi prekršili pravila, i nećete poverovati kako je to (bilo) lako.

Ukoliko govorimo o AdSense-u, uglavnom se napadi dešavaju na dva načina: kopiranjem i zloupotrebom Vaših AdSense identifikatora i klikćanjem na reklame koje se nalaze na Vašem sajtu.

Iako je prva metoda mnogo malicioznija od druge, druga (zaslužno) ima i svoje karakteristično ime: Click Bombing (prevod: bombardovanje klikovima).

U nastavku, kroz priču o staračkom domu, ću objasniti šta se dešava i kako se odbraniti od ovakve pošasti.

Постави коментар

0 Коментари