Пређи на главни садржај

Minimalni skelet za Blogger šablon

Minimalni skelet za Blogger šablon
Minimalni skelet za Blogger šablon

Početnici u programiranju Blogger šablona se često pitaju koja je to minimalna količina programskog koda potrebna da se počne sa kreiranjem sopstvenog izgleda bloga. Kada otvore Blogger editor često bivaju zatečeni sa onim što tamo vide, jer im to unosi dodatnu konfuziju.
Da bi stvari bile jasnije, početnici treba da znaju koji je minimalni kod koji je potreban za bilo koju Blogger temu. Ukoliko uklonite sav programski kod iz Bloggerovog editora, videćete da Vam nije dozvoljeno da sačuvate prazan dokument.
Minimum koda koji taj dokument mora da sadrži je sledeći:
<!DOCTYPE html> <html> <head> <b:skin /> </head> <body> <b:section id="content" /> </body> </html>
Obratite pažnju da je struktura Bloggerovog dokumenta gotovo identična strukturi bilo kojeg HTML dokumenta. Čak je u njega ubačen i DOCTYPE kako bi blog bio kompatibilan sa HTML 5 standardom.
Kada unesete ovaj kod i sačuvate, izađite iz editora. Videćete da Vam blog ne prikazuje ništa! Ovo je zato što je ovo samo skelet na koji možete da lepite svoje ideje. Međutim, ukoliko opet uđete u Bloggerov editor, videćete da je u Vaš kod dodato još nešto:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?> <!DOCTYPE html> <html xmlns='http://www.w3.org/1999/xhtml' xmlns:b='http://www.google.com/2005/gml/b' xmlns:data='http://www.google.com/2005/gml/data' xmlns:expr='http://www.google.com/2005/gml/expr'> <head> <b:skin> <![CDATA[]]> </b:skin> </head> <body> <b:section id='content'/> </body> </html>
Blogger ovo dodaje jer smatra da ste to zaboravili, a to je potrebno da bi šablon bio ispravno interpretiran i kompatibilan sa njihovom tehnologijom.
Budući da ovaj minimalni skelet Bloggerovog koda ne prikazuje pravu prirodu kodiranja šablona, postoji još jedan, malo komplikovaniji minimalni skelet koda od kojeg možete početi (preuzet odavde):
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?> <!DOCTYPE html> <html> <head> <title> <data:blog.pageTitle/> </title> <b:skin> <![CDATA[]]> </b:skin> </head> <body> <b:section id='blog'> <b:widget id='Blog1' locked='false' title='Blog Posts' type='Blog'> <b:includable id='nextprev'> <b:if cond='data:olderPageUrl'> <a expr:href='data:olderPageUrl'> <data:olderPageTitle/> </a> </b:if> <b:if cond='data:blog.pageType != &quot;index&quot;'> <a href='/'>Home</a> </b:if> <b:if cond='data:newerPageUrl'> <a expr:href='data:newerPageUrl'> <data:newerPageTitle/> </a> </b:if> </b:includable> <b:includable id='shareButtons'/> <b:includable id='backlinks'/> <b:includable id='post' var='post'> <a expr:href='data:post.url'> <data:post.title/> </a> <data:post.dateHeader/> <b:include data='post' name='labels'/> <data:post.body/> </b:includable> <b:includable id='status-message'/> <b:includable id='comment-form'/> <b:includable id='labels' var='post'> <b:if cond='data:post.labels'> Labels: <b:loop values='data:post.labels' var='label'> <a expr:href='data:label.url' rel='tag'> <data:label.name/> </a> <b:if cond='data:label.isLast != &quot;true&quot;'>, </b:if> </b:loop> </b:if> </b:includable> <b:includable id='backlinkDeleteIcon'/> <b:includable id='mobile-nextprev'/> <b:includable id='postQuickEdit'/> <b:includable id='main' var='post'> <b:include name='Postings'/> <b:include name='nextprev'/> </b:includable> <b:includable id='commentDeleteIcon'/> <b:includable id='feedLinks'/> <b:includable id='mobile-index-post'/> <b:includable id='feedLinksBody'/> <b:includable id='comments' var='post'/> <b:includable id='Postings'> <b:loop values='data:posts' var='post'> <b:include data='post' name='post'/> </b:loop> </b:includable> </b:widget> </b:section> </body> </html>
U ovom kodu već možete videti neke Bloggerove funkcionalnosti koje Vas mogu voditi dalje u kreiranju šablona.
Srećno kodiranje!

Коментари

Obavezno pročitajte i:

Top nedelje:

Kako otvoriti novi Google i gmail nalog?

Google je kompanija koja je od kreiranja najbolje internet pretrage do spleta raznih umreženih servisa prešla dug put. Otvaranje ličnih imejl (email) adresa i dodela prostora za skladištenje poruka (email sanduče) je ova kompanija pružila svojim korisnicima davne 2004. godine. [message] Za početnike: Šta je Email? Uopšteno, email je elektronska pošta pomoću koje možete komunicirati putem tekstualnih poruka sa drugim korisnicima interneta, deliti sa njima različite sadržaje (slike, dokumenta, fajlove, internet adrese...). Na današnjem internetu, (sem u poslovnom segmentu društva) email adresa je izgubila svoju prvobitnu namenu i služi za kreiranje naloga na različitim sajtovima. (Facebook, Twitter, Instagram…) Google u ovom trenutku pokriva širok spektar proizvoda od kojih je elektronska pošta samo jedna usluga. Kada se kreira Google nalog za elektronsku poštu (popularni gmail nalog), automatski će biti kreiran i Google nalog koji možete koristiti za prijavu na ostale s

Pretražite elektronski katastar nepokretnosti Republike Srbije

Šta je katastar i zašto je on bitan? Katastar (ili katastar nepokretnosti) je osnovna evidencija podataka o nepokretnostima i nosiocima prava nad njima na određenoj administrativnoj površini. Katastar u sebi sadrži podatke o zemljištu (npr. oblik, površina, način korišćenja...), zgradama i drugim građevinskim objektima, kao i informacije o subjektima koji su nosioci prava na tim napokretnosrima.

Proverite preko interneta do kada Vam je overena zdravstvena knjižica

Od kada je uvedena "plastična" zdravstvena knjižica, gomila građana koji nisu u radnom odnosu često zagubi dokument na kojem im piše datum do kog im je zdravstvena knjižica overena. Neki put, čak i zaposleni se nađu u situaciji da pođe na lekarski pregled, a da mu u domu zdravlja kažu da knjižica nije overena (npr. zbog praznika se nije uradila automatska overa ili poslodavac nije izvršio svoje obaveze). 

AdBalu - proverite svoje pamćenje i znanje uz mogućnost zarade

Krajem prošle godine je domaćim internetom počelo masovno da se priča o jednoj aplikaciji za mobilne uređaje. Reč je o zabavnoj igri za smart telefone, neobičnog naziva: AdBalu. Pažnju je privukla činjenica da je aplikacija delo domaćih autora, ali i još poneki detalj.

1.2 Računari i programski jezici

1.2 - Računari i programski jezici Kompjuteri su u današnje vreme veoma zastupljeni u svim sferama života. Kod nas se, umesto izraza kompjuter, paralelno koristi i reč računar . Poznavanje osnovnih pojmova u vezi računara je odavno izašlo iz domena nauke koja se naziva informatika u domen opšte kulture, pri čemu poznavanje pojmova te opšte kulture najčešće nema veze s' mozgom, tj usvojena su neka pogrešna shvatanja u vezi samih računara i njihovog funkcionisanja, čime se uspešno obavija velom tajnovitosti sve ono što je u današnjem vremenu svakodnevno kako sredstvo rada, tako i sredstvo za ostvarivanje bilo koje ljudske potrebe. A kompjuteri su danas svuda oko nas. Makar tako ljudi kažu, ja nisam zagledao 😀. Najvažnije stvari o računarima koje se tiču nas Računari su sastavljeni iz hardvera i softvera. Sama mašina, tj fizička komponenta računara se naziva  hardver  (od engleske reči hardware). Da bi ste shvatili šta to predstavlja potreban je jednostavan primer: to je on