Da li će CCleaner uspeti da povrati poverenje svojih korisnika? - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Da li će CCleaner uspeti da povrati poverenje svojih korisnika?

Da li će CCleaner uspeti da povrati poverenje svojih korisnika?

CCleaner (kod nas, iz nekog čudnog razloga prozvan "Ce-Ce-Kliner") je nadaleko i naširoko poznata aplikacija za uklanjanje (čišćenje) "smeća" koje ostaje iza instalacije i rada programa, popravku grešaka u Windows registrima i sl. Viđao sam kako se upotrebljava svuda - od desktop računara, do mobilnih telefona! A upotreba ovog programa je krajnje upitna jer sam se susretao sa korisnicima koji su ga koristili kako bi pronašli virus(e) na svom uređaju(?!?). Ovo je pravi primer kako propaganda neki program deklariše kao "najbolji", što u narodu izazove očekivanja koja uveliko prevazilaze njegovu upotrebnu mogućnost 😉.
Da li će CCleaner uspeti da povrati poverenje svojih korisnika?

Problem

Samo pronalaženje ikonice CCleaner-a na ekranu korisničkog sistema je često bio uzrok mnogih glavobolja ljudi koji se bave održavanjem tih računara. Automatika koja "briše otpad" je često podešena tako da obriše stavke koje su nam bitne prilikom pokušaja oporavka podataka ili sistema koji su u neupotrebljivom stanju. Ali ovo nije tema ovog teksta. Tema je - privatnost.

Privatnost i CCleaner

CCleaner u sebi ima mehanizam kojim prikuplja podatke sa korisničkog računara kojima se kompanijae Piriform Ltd i Avast služi da bi unapređivali ovaj program. Međutim, ovi podaci se dele i sa kompanijama treće strane u cilju marketinga i reklamiranja. Ukoliko ne želite da delite svoje podatke sa njima, mogli ste da odete na Options - Privacy i  da dečekirate opciju deljenja podataka.
Međutim, kako ghacks.net piše, najnovija verzija besplatnog CCleaner-a (v5.45) ima ozbiljnu grešku: opcija prikupljanja i deljenja podataka se samostalno uključuje prilikom svakog pokretanja programa! Ovo znači da će se bez znanja korisnika njegovi podaci naći u rukama oglasnih mreža, Avasta i Piritform-a.
O podacima koje CCleaner prikuplja i sa kime ih deli možete čitati na njihovoj zvaničnoj stranici politike privatnosti.

Rešenje

Ghack.net je, u prethodno pomenutom tekstu, predložio neka rešenja koja korisnici mogu primeniti kako bi se sprečilo ovakvo ponašanje programa.
Kompanija Piriform je izašla sa svojim rešenjem ovog ozbiljnog problema: jednostavno koristite stariju verziju CCleaner-a (misli se na verziju 5.44). Oni su se oglasili sa ovom objavom na svom forumu. A ubrzo su i promenili sve linkove za preuzimanje CCleaner-a ka ovoj verziji. Drugim rečima, Avast i Piriform su iz distribucije povukli najnoviju verziju CCleaner-a.
Ovakvi potezi izazivaju nepoverenje određenih korisnika. Pa ipak, CCleaner je program koji je veoma popularan kod masovnog broja korisnika da bi se njegova pozicija ugrozila. Mnogi od njih imaju puno poverenje u ovaj program, a oni koji nemaju to poverenje preporučuju starije verzije za koje tvrde da su "bolje" (što je upitno - "bolje su" u kom pogledu i u odnosu na šta?)
CCleaner zvanična statistika
Snimak ekrana zvanične statistike za CCleaner
Spisak svih starih verzija ovog programa možete pronaći na ovom linku (u kvalitet istih  blog FogDeveloper ne zalazi).

Постави коментар

0 Коментари