Unutar fejsbuka: Tajne socijalne mreže - Upoznavanje činjenica - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Unutar fejsbuka: Tajne socijalne mreže - Upoznavanje činjenica

Unutar fejsbuka: Tajne socijalne mreže - Upoznavanje činjenica

17. jula ove godine (2018-te, za kasnije čitaoce) je televizijska korporacija Kanal 4 (All 4 - Channel Four Television Corporation) objavila jedan zanimljiv dokumentarni film pod nazivom "Inside Facebook: Secrets of a Social Network".
Iako se radi o prilično tendecioznom dokumentarcu, film dobija veliku medijsku pažnju. U njemu se govori o (bez)uspešnoj cenzuri neprikladnog sadržaja na ovoj društvenoj mreži. Naime, prikriveni novinar je uspeo da se "ušunja" u prostorije u kojima se dešavaju ključne odluke oko pitanja da li sadržaj (koji su korisnici prijavili kao nepoželjan) može da ostane na ovoj platformi, ili će biti izbrisan.
Ceo film možete pogledati ovde:
Ukratko: kritika je usmerena prema Facebook-u na osnovu saznanja da ova kompanija ne cenzuriše (dovoljno) sadržaje koji nisu u skladu sa Standardima facebook zajednice koje su sami propisali!  Kao najveći razlog za to, u ovom dokumentarcu je navedena: želja za profitom. Dakle, prikazan video se zalaže za mnogo veću medijsku cenzuru na ovoj mreži.

Posledice

U trenutku kada je ovaj dokumentarni film ugledao svetlost dana stvorila se snažna medijska pompa. Zanimljivo je da kompanija Facebook nije ni u jednom trenutku demantovala prikazane informacije. Za razliku od toga, oni su izdali saopštenje kako bi gledaocima ovog filma pokušali da objasne ili razjasne neke stvari koje se spominju u filmu "Inside Facebook: Secrets of a Social Network". 
Sem pravdanja i objašnjavanja, ovaj film je naterao kompaniju Facebook i na određene korake u cilju pooštravanja nekih kriterijuma, tako da će sada osobe za koje se posumnja da su mlađi maloletnici (do 13 godina), kojima nije dozvoljen pristup ovoj mreži, morati da dokazuju svoje godine. Tu su i dalji koraci u cilju boljeg prepoznavanja, pronalaženja i uklanjanja lažnih vesti.

Facing Facts

Interesantna stvar je da "Inside Facebook: Secrets of a Social Network" dolazi 2 meseca posle dokumentarnog filma "Upoznavanje činjenica" (Facing Facts) koji je Facebook snimio nakon afere u kojoj je kompanija optužena za širenje lažnih vesti. Naime, javnost od Facebook-a traži odgovornost za sve sadržaje koje njegovi korisnici u međusobnoj komunikaciji dele. To znači da se deo odgovornosti za lažne informacije prenosi sa korisnika (izvora informacije) na facebook (koji je posrednik u komunikaciji).
Ovaj film možete pogledati ovde:
Facing Facts HD
Posted by Facebook on Петак, 18. мај 2018.
Pretpostavljamo da tu nije kraj promenama u facebook-u koje su izazvane brojnim skandalima i da nas tek u budućnosti čekaju mnoga iznenađenja koja će biti vezana za cenzuru deljenog sadržaja. 

Постави коментар

0 Коментари