Пређи на главни садржај

Unutar fejsbuka: Tajne socijalne mreže - Upoznavanje činjenica

Unutar fejsbuka: Tajne socijalne mreže - Upoznavanje činjenica

17. jula ove godine (2018-te, za kasnije čitaoce) je televizijska korporacija Kanal 4 (All 4 - Channel Four Television Corporation) objavila jedan zanimljiv dokumentarni film pod nazivom "Inside Facebook: Secrets of a Social Network".
Iako se radi o prilično tendecioznom dokumentarcu, film dobija veliku medijsku pažnju. U njemu se govori o (bez)uspešnoj cenzuri neprikladnog sadržaja na ovoj društvenoj mreži. Naime, prikriveni novinar je uspeo da se "ušunja" u prostorije u kojima se dešavaju ključne odluke oko pitanja da li sadržaj (koji su korisnici prijavili kao nepoželjan) može da ostane na ovoj platformi, ili će biti izbrisan.
Ceo film možete pogledati ovde:
Ukratko: kritika je usmerena prema Facebook-u na osnovu saznanja da ova kompanija ne cenzuriše (dovoljno) sadržaje koji nisu u skladu sa Standardima facebook zajednice koje su sami propisali!  Kao najveći razlog za to, u ovom dokumentarcu je navedena: želja za profitom. Dakle, prikazan video se zalaže za mnogo veću medijsku cenzuru na ovoj mreži.

Posledice

U trenutku kada je ovaj dokumentarni film ugledao svetlost dana stvorila se snažna medijska pompa. Zanimljivo je da kompanija Facebook nije ni u jednom trenutku demantovala prikazane informacije. Za razliku od toga, oni su izdali saopštenje kako bi gledaocima ovog filma pokušali da objasne ili razjasne neke stvari koje se spominju u filmu "Inside Facebook: Secrets of a Social Network". 
Sem pravdanja i objašnjavanja, ovaj film je naterao kompaniju Facebook i na određene korake u cilju pooštravanja nekih kriterijuma, tako da će sada osobe za koje se posumnja da su mlađi maloletnici (do 13 godina), kojima nije dozvoljen pristup ovoj mreži, morati da dokazuju svoje godine. Tu su i dalji koraci u cilju boljeg prepoznavanja, pronalaženja i uklanjanja lažnih vesti.

Facing Facts

Interesantna stvar je da "Inside Facebook: Secrets of a Social Network" dolazi 2 meseca posle dokumentarnog filma "Upoznavanje činjenica" (Facing Facts) koji je Facebook snimio nakon afere u kojoj je kompanija optužena za širenje lažnih vesti. Naime, javnost od Facebook-a traži odgovornost za sve sadržaje koje njegovi korisnici u međusobnoj komunikaciji dele. To znači da se deo odgovornosti za lažne informacije prenosi sa korisnika (izvora informacije) na facebook (koji je posrednik u komunikaciji).
Ovaj film možete pogledati ovde:
Facing Facts HD
Posted by Facebook on Петак, 18. мај 2018.
Pretpostavljamo da tu nije kraj promenama u facebook-u koje su izazvane brojnim skandalima i da nas tek u budućnosti čekaju mnoga iznenađenja koja će biti vezana za cenzuru deljenog sadržaja. 

Коментари

Obavezno pročitajte i:

Top nedelje:

Pretražite elektronski katastar nepokretnosti Republike Srbije

Šta je katastar i zašto je on bitan? Katastar (ili katastar nepokretnosti) je osnovna evidencija podataka o nepokretnostima i nosiocima prava nad njima na određenoj administrativnoj površini. Katastar u sebi sadrži podatke o zemljištu (npr. oblik, površina, način korišćenja...), zgradama i drugim građevinskim objektima, kao i informacije o subjektima koji su nosioci prava na tim napokretnosrima.

Proverite preko interneta do kada Vam je overena zdravstvena knjižica

Od kada je uvedena "plastična" zdravstvena knjižica, gomila građana koji nisu u radnom odnosu često zagubi dokument na kojem im piše datum do kog im je zdravstvena knjižica overena. Neki put, čak i zaposleni se nađu u situaciji da pođe na lekarski pregled, a da mu u domu zdravlja kažu da knjižica nije overena (npr. zbog praznika se nije uradila automatska overa ili poslodavac nije izvršio svoje obaveze). 

Kako otvoriti novi Google i gmail nalog?

Google je kompanija koja je od kreiranja najbolje internet pretrage do spleta raznih umreženih servisa prešla dug put. Otvaranje ličnih imejl (email) adresa i dodela prostora za skladištenje poruka (email sanduče) je ova kompanija pružila svojim korisnicima davne 2004. godine. [message] Za početnike: Šta je Email? Uopšteno, email je elektronska pošta pomoću koje možete komunicirati putem tekstualnih poruka sa drugim korisnicima interneta, deliti sa njima različite sadržaje (slike, dokumenta, fajlove, internet adrese...). Na današnjem internetu, (sem u poslovnom segmentu društva) email adresa je izgubila svoju prvobitnu namenu i služi za kreiranje naloga na različitim sajtovima. (Facebook, Twitter, Instagram…) Google u ovom trenutku pokriva širok spektar proizvoda od kojih je elektronska pošta samo jedna usluga. Kada se kreira Google nalog za elektronsku poštu (popularni gmail nalog), automatski će biti kreiran i Google nalog koji možete koristiti za prijavu na ostale s

Tehnologija napreduje: Pogledajte ples super realističnih robota iz Kine!

Poneki put se i na Viberu može pronaći nešto pametno i zadivljujuće. Nisam mogao da sakrijem svoje uzbuđenje u trenutku kada sam nedavno dobio sledeću poruku, koja je imala čist informativno-obrazov(a)ni karakter: PRVO POGLEDAJTE VIDEO! Ovaj klasični ples nastao je u Kini, a odvijao se u šangajskom Disneylandu. To nisu plesači, već roboti proizvedeni u Kini. Robot je savršeniji od Japanskih i ima bolje dorađene izraze lica. Oboje plesača su roboti. Izgledaju tako stvarno! Predstava traje samo oko 5 minuta, red za karte je 4 sata, a cijena je 63€(499 juana). Dodatak ovoj poruci je mali "začin": Kinezi su toliko savršeno napravili ove robote da su im čak dali i imena. Perfektno, nema se šta dodati. Ali.... Da li je to tako?

Sneeit Spot - novi način upotrebe Blogger-a

Dodatak za Chrome bruzer Sneeit Spot i nije neka novost za sve one koji su koristili usluge internet prodavnice sneeit.com , koja je poznata po izradi i distribuciji kvalitetnih Blogger/Blogspot i WordPress tema. Za razliku od drugih sličnih web prodavnica, Sneeit se trudi da njihovi šabloni budu ažurirani i da podjednako dobro rade sa svakom novom promenom koju ove platforme nameću iz dana u dan. Tema ovog teksta nisu njihovi šabloni, već alatka koju su razvili za potrebe kupaca svojih proizvoda, ali koju može iskoristiti i svaki drugi korisnik Blogger/Blogspot platforme, kako bi sebi, na neki način, olakšao rad.